Recenzie ”Mâța Vinerii” de Doina Ruști

Titlu: Mâța Vinerii
Autor: Doina Rusti
An apariție : 2017
Editura: Polirom
Nr. Pagini: 256
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Recenzie de Cristian Cărpenaru
Publicată la 3.12.2017
Nota recenzorului: n/a
Acordă o notă

Cartea aceasta are un bucolic aparte, dezvoltând în sufletul cititorului o feerie în care istorismul și sentimentalismul se întrepătrund într-un tablou frumos pastelizat de către debordanta pricepere a scriitoarei Doina Ruști care pune într-o lumină angelică epoca fanariotă.

Descriptivismul interior și exterior al întâmplărilor desfășurate impulsiv între mit și realitate, se inoculează peste labirintul lăuntric al simțirii într-un colorit orbitor, cu împletituri de romantism furtunos și arhitecturi ale simțurilor alambicate, creionând o lume colțuroasă pe alocuri și totuși molipsitoare, insinuantă și încolăcitoare.

Bucureștiul fanariot de pe vremea lui Pazvante Chioru, în care autoarea croșetează prezentul și trecutul cu anumite derutante sensuri prin intermediul cărora cititorul este îndemnat să citească printre rânduri pentru a descoperi misticismul unei epoci în care basmele și furia istoriei își întinde pânza fantasmagorică a dreptului la neuitare.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Doina Rusti.

O carte altfel în care adevăratul istorism este învelit într-o mantie care își lucește cuvintele și necuvintele prin poezii ale unor trăiri în care Mâța Vinerii, ineditul personaj narator al romanului, înșiruie întâmplări din vremuri care, între atemporal și imemorial, înșiruie basmele realității și realitatea basmelor în jocuri și desene ale unor candelabre înălțate spre templul celest într-un zbor netrunchiat.

Lectură plăcută!

Aspecte Pozitive:

Resuscitarea unei epoci cu abilitatea unui pictor optimist și înflăcărat oferă acestei creații un farmec aparte.

Aspecte Negative:

Limbajul nu este întru totul adecvat timpurilor respective.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.