🔥 CARTEA MEMORIILE UNEI GHEIȘE ARE REDUCERE PE:

► CARTEPEDIA.RO► LIBRIS.RO► ELEFANT.RO► CARTURESTI.RO

 

Oricare ar fi chinurile și triumfurile noastre, oricât de mult am am suferit, mult prea curând se împrăștie toate, ca tușul prea subțire pe hârtie.

Aceasta este ultima frază a renumitei cărți Memoriile unei gheișe scrisă de Arthur Golden. De fiecare dată când o citesc, mă gândesc la personajul principal, Chiyo, iar sentimentul de compasiune și de empatizare mi se dublează.

Felul în care acest personaj a fost creionat în imaginația mea, mă face să cred că a existat cu adevărat; ca și cum Chiyo ar fi fost lângă mine tot timpul, povestindu-mi – la o ceașcă de ceai – toate încercările la care viața a supus-o și felul cum ea a reușit să le facă față.

Mie, personal, îmi place să citesc foarte mult. Deși, am auzit în nenumărate rânduri de această carte, deși multe persoane mi-au recomandat-o, nu știu de ce, pe mine nu m-a atras foarte mult așa că am tot amânat să o citesc până în momentul de față.

Probabil că această amânare a tot persistat pentru că eu consider oamenii din Japonia, foarte echilibrați, ca și cum există tot timpul numai zâmbete și soare în viața lor și am crezut în mod eronat că va fi o carte plictisitoare. Sunt convinsă că dacă întreb pe oricine ce este o ”gheișă”, multe persoane știu doar detaliile de la suprafață; cum de altfel și eu știam.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Arthur Golden

Dar, până la urmă ce este o gheișă? Cum ajunge o fată, gheișă? Care sunt etapele? Ce statut are ea? Ce este și ce semnifică reputația unei gheișe? Care sunt artele gheișelor? Sunt întrebări pe care doar carte ni le oferă.

Revenind la carte, vă asigur că nu e nimic ”teoretic”, ci descrie cu o naturalețe desăvârșită, o poveste fascinantă. Povestea fetiței Chiyo, care este vândută unei okiya pentru a învăța artele gheișelor.Ea trece prin nenumerate încercări, etape, însă cu ajutorul gheișei Mameha, reușește să stăpânească destine, să dețină secrete și să se transforme în gheișa Sayuri.

Dar totuși, ce se întâmplă când Sayuri întâlnește iubirea adevărată? Într-o lume în care ritualurile seducției sunt nenumerate, se bazează pe culorile unui kimono, pe licitarea virginității unei adolescente (mizuage), Sayuri înfruntă piedici și rivale nenumărate, inclusiv pe vestita gheișă Hatsumomo.

Spun că este o poveste fascinantă, deoarece m-au impresionat detaliile ce se ascund în spatele ”fenomenului de GHEIȘĂ”. Dacă Sayuri ar fi aici, lângă mine, aș îmbrățișa-o și i-aș spune cât de mult o admir pentru felul în care a reșit să țină piept vieții.

P.S. nu este o carte plictisitoare, nu este o carte greu de citit și nicidecum nu este o carte ”dură”, este o carte scrisă cu perdeaua trasă.

🔥 CARTEA MEMORIILE UNEI GHEIȘE ARE REDUCERE PE:

► CARTEPEDIA.RO► LIBRIS.RO► ELEFANT.RO► CARTURESTI.RO
Titlu: Memoriile Unei Gheișe
Autor: Arthur Golden
An apariție : 2006
Editura: HUMANITAS FICTION
Nr. Pagini: 503
Limba: Română
Gen Literar: Literatura contemporana
Publicată la 23.04.2019
Nota recenzorului: 10/10

Aspecte Pozitive:

Nu este o carte plictisitoare, nu este o carte greu de citit și nicidecum nu este o carte ”dură”, este o carte scrisă cu perdeaua trasă.

Avatar
Autor: Elena Săvulescu
Redactor de 413 zile pe Booknation.ro
toate articolele scrise de Elena Săvulescu