Recenzie ” Numele meu fie Gantenbein”

de | mai 10, 2017 | Recenzii cărți

Max Frisch este unul dintre cei mai reprezentativi scriitori elvețieni de limbă germană, care împletește încriptatele sale texte cu o filosofie pură a existențialismului disecat neîndurător până la ultima particulă unicelulară a conjugării.

Spirit analitic și introspectiv Max Frisch dărâmă și reconstruiește, înălțând și coborând omul, nu din punct de vedere fizic ci caracteriologic, cotrobăind în anticamera penumbricelor simțiri scăldată de eternul dualism al firi umane.

Romanul, extrem de complex și oarecum derutant, uzitează întregul arsenal psihologic al unor personaje aflate între rătăcire li regăsire, mereu sub imboldul avalanșei de gânduri și simțiri imediate care, adeseori, anulează necesara sedimentare.

Totuși Max Frisch nu apelează la un stil impulsiv și vulcanic, de sorginte latină, preferând germanofilismul calculat și sobru, în care povestitorul sculptează nenumărate labirinturi care se pierd în labirintul labirinturilor, prin lumea unor oameni avizi de întâmplări dar mai ales de neîntâmplări, ca un subterfugiu al dedublării, într-o alambicată necesitate a celuilalt eu de a se refugia în scuarul unor linii paralele care nu se vor întâlni vreodată.

Intersectarea caracterelor, coroborată cu halucinantele schimbări ale unghiului povestirii, creează un caleidoscop.

Pendulare. Acsta este cuvântul care mi l-a transmis Numele meu fie Gantenbein. Nu neapărat o pendulare caracteristică dualismului comportamental al speciei umane, ci mai degrabă o jalonare absolut necesară care, trecută prin sita spectatorului neutru, adică al cititorului, poate părea o stratagemă a disocierii și a denominării.

Valuri smulse din alte valuri par personajele lui Max Frisch, cu avatarurile trăirilor pitrocite cu dibăcie de nemiloasa analiză microscopică a scriitorului helvet, cu veșnic flux-refluxul jocului de încorsetări și descorsetări purtate pe umerii gloduroși ai efemerității.

Lectură plăcută!

Titlu: NUMELE MEU FIE GANTENBEIN
Autor: Max Frisch
An apariție : 2003
Editura: POLIROM
Nr. Pagini: 360
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Nota recenzorului: n/a
Vizualizari recenzie: 1831

Alte recenzii de la Max Frisch:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy
Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy

Cu toată bravada mea și cu toate că mă bat cu pumnul în piept că nu mă las influențată, n-am avut încotro și m-am aliniat și eu printre entuziaștii cititori ai lui McCarthy, stârnită de isteria din online la apariția pe piața românească a dipticului romanesc Pasagerul...

Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani
Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani

Grădinile Finzi-Contini este considerat deja un clasic al literaturii italiene, o poveste de dragoste (o dragoste adolescentină, cu fluturi în stomac, cu treceri repetitive de la clipe abisale pline de lacrimi amare la clipe de extaz absolut udate cu stropi de...

0 0 votes
Article Rating
Cristian Cărpenaru a fost redactor Booknation.ro și a scris 490 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Cristian Cărpenaru aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments