Recenzie „Orbi” de Petronela Rotar

de | iul. 6, 2020 | Recenzii cărți

ACUM GĂSEȘTI CARTEA PE Cartepedia

Spre rușinea mea de cititor, Petronela Rotar este primul autor român pe care îl citesc. 🙂 Nu mă întrebați de ce nu am dat până acum literaturii noastre o șansă, nu am răspuns, însă vă pot spune că de acum înainte voi vedea lucrurile altfel și voi face o schimbare în preferințe, pentru că am pierdut mult cu „ignoranța” mea. Am auzit vorbindu-se mult despre Petronela și tocmai această curiozitate m-a împins să citesc „Orbi”, un roman apărut la Editura Herg Benet.

„Orbi” este o adevărată lecție de viață, extrem de bine ancorată în realitatea noastră, cu un twist destul de întunecat, dar autentic, ce șochează prin paralele cu timpurile actuale. Tratează subiectul relației toxice și consecințele acesteia asupra vieții de cuplu, arătând modul în care oamenii pot intra într-o buclă vicioasă din care nu pot efectiv să iasă de bună voie. Alexa și Călin sunt protagoniștii cărții, doi oameni destul de diferiți, dar care găsesc alinare unul în celălalt, chiar dacă cititorii nu sunt 100% de acord. 🙂 Sunt extrem de diferiți, așa cum am zis mai sus: ea este femeie de carieră, extrem de hotărâtă,dar cu o viață amoroasă pe butuci, fiind intr-o relație eșuată cu un bărbat însurat. El, un artist boem, întreținut de soție, poate prea relaxat pentru statutul lui. Se întâlnesc la mare, se îndrăgostesc și în cele din urmă se căsătoresc, deși toți ne-am dat seama de diferențele ce îi despart și care nu ii definesc drept cuplul anului.

De ce am spus lecție de viață? Pentru că tratează subiectul abuzului, dar nu cel fizic ci cel psihic, cel mai greu de îndurat. Relația toxică își spune cuvântul foarte repede, chiar la începutul căsniciei și cei doi practic se distrug cu reproșuri și vicii individuale. A fost foarte trist să citesc această parte a cărții, pentru că este atât de crudă și de reală, încât înțelegi clar tot ce simte Alexa și te influențează și pe ține. Îi simți vina, gândurile, remușcările și eșecul ca femeie și soție, simți cum totul în jurul ei se năruie și vrei să o salvezi, să o iei de mână și să o scoți din poveste. Salvarea ei vine sub forma terapiei, unde are ocazia să își spună toate problemele și deschidă, într-un final,ochii.

Marea problemă a femeilor abuzate de soți din punct de vedere psihic este neputința de a lua o decizie pentru ele. Fiind atât de derutate și de agresate, ele ajung să creadă că merită ceea ce li se întâmplă, ca o formă de pedeaspă pentru „răul” provocat perechii lor. Greșit!!!!! Această carte oferă toate răspunsurile și sunt atât de bine argumentate încât ai vrea să o distribui oricui care a trecut prin această traumă, dar și femeilor mai vulnerabile, care au nevoie de încredere. Această carte nu este un afront adus bărbaților, pentru că situația oricând se poate întâmplă invers. Este un apel la independență și la înțelegerea clară a unei situații toxice, care nu face decât să distrugă totul în jur.

De ce „Orbi”? Pentru că este un apel la realitate și la trezire! Pentru că te ajută să conștientizezi care îți este valoarea și să încerci să cauți persoană potrivită care să îți arate acest lucru. O carte frumoasă, dar tulburător de reală. Se citește foarte ușor, însă eu am dorit să fac câteva pauze, pentru că am simțit nevoia să reflectez asupra acestei intrigi și să îmi promit mie că nu o voi lua niciodată pe acest drum.

ACUM GĂSEȘTI CARTEA PE Cartepedia

Titlu: ORBI
Autor: Petronela Rotar
An apariție : 2017
Editura: HERG BENET PUBLISHERS
Nr. Pagini: 240
Limba: Română
Gen Literar: Literatura contemporana
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 621

Alte recenzii de la Petronela Rotar :

Top 100 cărți ale anului 2023

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Arta negocierii” de Chris Voss

Recenzie “Arta negocierii” de Chris Voss

Chris Voss, fost agent FBI, cu o experiență de neegalat în domeniul negocierilor, scoate acest manual aplicabil vieții de zi cu zi. Arta negocierii cuprinde zece capitole cheie, fiecare dintre ele subliniind un punct crucial în desfășurarea unei negocieri. Oare chiar...

Recenzie „Rivali divini” de Rebecca Ross

Recenzie „Rivali divini” de Rebecca Ross

Povestea mea cu această carte este una "dragoste la prima vedere", pentru că m-am îndrăgostit de copertă, lucru care nu mi se întâmplă așa des. Eu nu mă las impresionată de design, dar în acest caz, este IMPOSIBIL că nu cazi pradă frumuseții sale. Aproape că nici nu...

Recenzie „Coliba unchiului Tom”, de H. Beecher-Stowe

Recenzie „Coliba unchiului Tom”, de H. Beecher-Stowe

Opera principală a lui Harriet Beecher Stowe „Coliba unchiului Tom” are o moștenire incredibilă. Concentrându-se pe situația sclavilor afro-americani din SUA înainte de război, a fost acuzat de Abraham Lincoln de izbucnirea Războiului Civil American și este ușor,...

0 0 votes
Article Rating
Ramona Alexandra Popescu este redactor Booknation.ro de 6 ani, 10 luni, 8 zile și a scris până acum 539 articole. Se află pe poziția 4 din 44 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Ramona Alexandra Popescu aici. Ramona Alexandra Popescu are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Cititul este pasiunea mea si nu m-as vedea facand altceva. Orice carte reprezinta pentru mine un prilej de relaxare si nu exista un loc mai bun in care as vrea sa fiu.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments