Recenzie “Orbi” de Petronela Rotar

by | Jul 6, 2020 | Recenzii cărți

ACUM GĂSEȘTI CARTEA ORBI PE Cartepedia

Spre rușinea mea de cititor, Petronela Rotar este primul autor român pe care îl citesc. 🙂 Nu mă întrebați de ce nu am dat până acum literaturii noastre o șansă, nu am răspuns, însă vă pot spune că de acum înainte voi vedea lucrurile altfel și voi face o schimbare în preferințe, pentru că am pierdut mult cu “ignoranța” mea. Am auzit vorbindu-se mult despre Petronela și tocmai această curiozitate m-a împins să citesc “Orbi”, un roman apărut la Editura Herg Benet.

“Orbi” este o adevărată lecție de viață, extrem de bine ancorată în realitatea noastră, cu un twist destul de întunecat, dar autentic, ce șochează prin paralele cu timpurile actuale. Tratează subiectul relației toxice și consecințele acesteia asupra vieții de cuplu, arătând modul în care oamenii pot intra într-o buclă vicioasă din care nu pot efectiv să iasă de bună voie. Alexa și Călin sunt protagoniștii cărții, doi oameni destul de diferiți, dar care găsesc alinare unul în celălalt, chiar dacă cititorii nu sunt 100% de acord. 🙂 Sunt extrem de diferiți, așa cum am zis mai sus: ea este femeie de carieră, extrem de hotărâtă,dar cu o viață amoroasă pe butuci, fiind intr-o relație eșuată cu un bărbat însurat. El, un artist boem, întreținut de soție, poate prea relaxat pentru statutul lui. Se întâlnesc la mare, se îndrăgostesc și în cele din urmă se căsătoresc, deși toți ne-am dat seama de diferențele ce îi despart și care nu ii definesc drept cuplul anului.

De ce am spus lecție de viață? Pentru că tratează subiectul abuzului, dar nu cel fizic ci cel psihic, cel mai greu de îndurat. Relația toxică își spune cuvântul foarte repede, chiar la începutul căsniciei și cei doi practic se distrug cu reproșuri și vicii individuale. A fost foarte trist să citesc această parte a cărții, pentru că este atât de crudă și de reală, încât înțelegi clar tot ce simte Alexa și te influențează și pe ține. Îi simți vina, gândurile, remușcările și eșecul ca femeie și soție, simți cum totul în jurul ei se năruie și vrei să o salvezi, să o iei de mână și să o scoți din poveste. Salvarea ei vine sub forma terapiei, unde are ocazia să își spună toate problemele și deschidă, într-un final,ochii.

Marea problemă a femeilor abuzate de soți din punct de vedere psihic este neputința de a lua o decizie pentru ele. Fiind atât de derutate și de agresate, ele ajung să creadă că merită ceea ce li se întâmplă, ca o formă de pedeaspă pentru “răul” provocat perechii lor. Greșit!!!!! Această carte oferă toate răspunsurile și sunt atât de bine argumentate încât ai vrea să o distribui oricui care a trecut prin această traumă, dar și femeilor mai vulnerabile, care au nevoie de încredere. Această carte nu este un afront adus bărbaților, pentru că situația oricând se poate întâmplă invers. Este un apel la independență și la înțelegerea clară a unei situații toxice, care nu face decât să distrugă totul în jur.

De ce “Orbi”? Pentru că este un apel la realitate și la trezire! Pentru că te ajută să conștientizezi care îți este valoarea și să încerci să cauți persoană potrivită care să îți arate acest lucru. O carte frumoasă, dar tulburător de reală. Se citește foarte ușor, însă eu am dorit să fac câteva pauze, pentru că am simțit nevoia să reflectez asupra acestei intrigi și să îmi promit mie că nu o voi lua niciodată pe acest drum.

ACUM GĂSEȘTI CARTEA ORBI PE Cartepedia

Titlu: Orbi
Autor: Petronela Rotar
An apariție : 2017
Editura: HERG BENET PUBLISHERS
Nr. Pagini: 240
Limba: Română
Gen Literar: Literatura contemporana
Publicată la 6.07.2020
Nota recenzorului: 10/10

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”A doua șansă” de Christine Riccio

Recenzie ”A doua șansă” de Christine Riccio

Titlu: A doua șansă Titlu-original: Again, but Better Autor: Christine Riccio Editura: Leda Edge An apariție: 2019 Număr de pagini: 496 Despre autor: Christine Riccio este o vlogăriță celebră care deține canalul de Youtube polandbananasBOOKS. ”A doua șansă” este...

Recenzie „Când vina ne desparte” de Liane Moriarty

Recenzie „Când vina ne desparte” de Liane Moriarty

Stilul lui Liane Moriarty mi-a atras atenția încă de la prima carte citită, Am uitat să fim fericiți. Autoarea are abilitatea de a pătrunde în mintea personajelor și de a le analiza acestora comportamentele și trăirile. Când vina ne desparte este o carte extrem de...

Recenzie „Memoriile unui motan călător” de Hiro Arikawa

Recenzie „Memoriile unui motan călător” de Hiro Arikawa

Cărțile cu animale sunt cu adevărat geniale, cel puțin pentru mine. Este bine să intrăm în lumea unui câine sau a unei pisici și să le înțelegem comportamentele față de noi. Memoriile unui motan călător de Hiro Arikawa  m-a distrat, dar m-a și emoționat profund....

Ramona Alexandra Popescu este redactor Booknation.ro de 1291 zile și a scris până acum 350 articole. Se află pe poziția 4 din 146 de redatori, fiind astfel un 👑 Super Erou Booknation.ro. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Ramona Alexandra Popescu aici. Ramona Alexandra Popescu are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Iubesc cititul, recenziile, meciurile de snooker si de tenis si serialul Supernatural. Ador cartile cu happy end, eroinele indrazneste si eroii misteriosi. Povestile de dragoste sunt specialitatea mea dar imi plac si cele politiste sau de suspans.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments