Recenzie “Orbi” de Petronela Rotar

by | Jul 6, 2020 | Recenzii cărți

ACUM GĂSEȘTI CARTEA ORBI PE Cartepedia

Spre rușinea mea de cititor, Petronela Rotar este primul autor român pe care îl citesc. 🙂 Nu mă întrebați de ce nu am dat până acum literaturii noastre o șansă, nu am răspuns, însă vă pot spune că de acum înainte voi vedea lucrurile altfel și voi face o schimbare în preferințe, pentru că am pierdut mult cu “ignoranța” mea. Am auzit vorbindu-se mult despre Petronela și tocmai această curiozitate m-a împins să citesc “Orbi”, un roman apărut la Editura Herg Benet.

“Orbi” este o adevărată lecție de viață, extrem de bine ancorată în realitatea noastră, cu un twist destul de întunecat, dar autentic, ce șochează prin paralele cu timpurile actuale. Tratează subiectul relației toxice și consecințele acesteia asupra vieții de cuplu, arătând modul în care oamenii pot intra într-o buclă vicioasă din care nu pot efectiv să iasă de bună voie. Alexa și Călin sunt protagoniștii cărții, doi oameni destul de diferiți, dar care găsesc alinare unul în celălalt, chiar dacă cititorii nu sunt 100% de acord. 🙂 Sunt extrem de diferiți, așa cum am zis mai sus: ea este femeie de carieră, extrem de hotărâtă,dar cu o viață amoroasă pe butuci, fiind intr-o relație eșuată cu un bărbat însurat. El, un artist boem, întreținut de soție, poate prea relaxat pentru statutul lui. Se întâlnesc la mare, se îndrăgostesc și în cele din urmă se căsătoresc, deși toți ne-am dat seama de diferențele ce îi despart și care nu ii definesc drept cuplul anului.

De ce am spus lecție de viață? Pentru că tratează subiectul abuzului, dar nu cel fizic ci cel psihic, cel mai greu de îndurat. Relația toxică își spune cuvântul foarte repede, chiar la începutul căsniciei și cei doi practic se distrug cu reproșuri și vicii individuale. A fost foarte trist să citesc această parte a cărții, pentru că este atât de crudă și de reală, încât înțelegi clar tot ce simte Alexa și te influențează și pe ține. Îi simți vina, gândurile, remușcările și eșecul ca femeie și soție, simți cum totul în jurul ei se năruie și vrei să o salvezi, să o iei de mână și să o scoți din poveste. Salvarea ei vine sub forma terapiei, unde are ocazia să își spună toate problemele și deschidă, într-un final,ochii.

Marea problemă a femeilor abuzate de soți din punct de vedere psihic este neputința de a lua o decizie pentru ele. Fiind atât de derutate și de agresate, ele ajung să creadă că merită ceea ce li se întâmplă, ca o formă de pedeaspă pentru “răul” provocat perechii lor. Greșit!!!!! Această carte oferă toate răspunsurile și sunt atât de bine argumentate încât ai vrea să o distribui oricui care a trecut prin această traumă, dar și femeilor mai vulnerabile, care au nevoie de încredere. Această carte nu este un afront adus bărbaților, pentru că situația oricând se poate întâmplă invers. Este un apel la independență și la înțelegerea clară a unei situații toxice, care nu face decât să distrugă totul în jur.

De ce “Orbi”? Pentru că este un apel la realitate și la trezire! Pentru că te ajută să conștientizezi care îți este valoarea și să încerci să cauți persoană potrivită care să îți arate acest lucru. O carte frumoasă, dar tulburător de reală. Se citește foarte ușor, însă eu am dorit să fac câteva pauze, pentru că am simțit nevoia să reflectez asupra acestei intrigi și să îmi promit mie că nu o voi lua niciodată pe acest drum.

ACUM GĂSEȘTI CARTEA ORBI PE Cartepedia

Titlu: Orbi
Autor: Petronela Rotar
An apariție : 2017
Editura: HERG BENET PUBLISHERS
Nr. Pagini: 240
Limba: Română
Gen Literar: Literatura contemporana
Publicată la 6.07.2020
Nota recenzorului: 10

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Acolo, chiar acolo” de Tommy Orange

Recenzie „Acolo, chiar acolo” de Tommy Orange

Chiar dacă suntem generația Google, cea care în câteva secunde poate afla orice despre oricine, puțini dintre noi suntem cunoscători adevărați sau curioși să aflăm detaliile despre istoria unei societăți oarecum închise în fața lumii, protejați de stat în rezervații....

Recenzie „Tu” și „Corpuri Ascunse” de Caroline Kepnes

Recenzie „Tu” și „Corpuri Ascunse” de Caroline Kepnes

Tu și Corpuri Ascunse - două cărți care merg de minune la pachet, pentru că istoriile sunt legate una de alta, și nu am vrut să vă bombardez cu prea multă informație despre ele. Pe lângă lista de clasici are ajunge să mă încânte zi de zi, thrillerele au un loc aparte...

Recenzie ”Frustrările UNEI Femei Grase” de Sorin Oprea

Recenzie ”Frustrările UNEI Femei Grase” de Sorin Oprea

După Noaptea sufletelor și Dominic, autorul Sorin Oprea ne surprinde cu un volum care va face senzație pe piața de carte - Frustrările unei femei grase.  Dacă în volumul Dominic am fost impresionată de misterul menținut activ până la final, aici mi-a plăcut în mod...

0 0 votes
Article Rating
Ramona Alexandra Popescu este redactor Booknation.ro de 1563 zile și a scris până acum 387 articole. Se află pe poziția 2 din 36 de redatori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Ramona Alexandra Popescu aici. Ramona Alexandra Popescu are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Iubesc cititul, recenziile, meciurile de snooker si de tenis si serialul Supernatural. Ador cartile cu happy end, eroinele indrazneste si eroii misteriosi. Povestile de dragoste sunt specialitatea mea dar imi plac si cele politiste sau de suspans.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments