Recenzie ”Patimi înălțătoare” de Rafaela Melinte

by | Jul 8, 2020 | Dragoste, Recenzii cărți

ACUM GĂSEȘTI CARTEA PATIMI ÎNĂLȚĂTOARE PE letras.ro

M-am obișnuit atunci când citesc să îmi iau ceva bun lângă mine. Fie îmi fac prăjituri cu diferite arome, fie îmi iau câteva semințe gustoase pe care le asezonez mereu cu un ceai, cafea sau ciocolată caldă. În ultima vreme, am început să citesc tot mai mult și mi-am dat seama că dacă voi continua cu dulciurile, într-o zi nu o să mai încap pe scaunul confortabil de lectură. 

Așa că astăzi, alături de cartea Patimi înălțătoare scrisă de Rafaela Melinte am adus mere coapte. Împart cu voi aroma savuroasă care ieșea din cuptor în timp ce se transformau într-un deliciu.

Mere și patimi. Aveți și voi un déjà vu cu începuturile lumii?

Da, în jurul fructului interzis se dezvoltă și acțiunea din acest roman. 

Trei personaje, fiecare având propria personalitate și poziție în triunghiul amoros pe care îl construiesc. 

Augustin, în rolul lui Adam, Eva în acest caz, Doina și Flavia, mărul voluptos și roșu.

După cum ați ghicit probabil, avem un cuplu, soț-soție, și o ispită. Incitant! 

Diferența dintre vechea legendă și povestea pe care o regăsim aici este că în a doua situație este dezvăluit și istoricul fiecărui personaj. De ce ajunge “mărul” să fie o ispită? Care sunt durerile și golurile sufletești care îl fac să tânjească după o iubire imposibilă? De ce Adam este respins de Eva? Și, în profunzime, ce caută “Eva” prin mușcătura din mărul roșu?

“Copilăria mi-a fost marcată de divorțul părinților pe când aveam numai vreo patru anișori. A fost ca un război rece.” (pag. 9 – Flavia)

Prin aceste detalii relatate, cititorul poate empatiza mult mai bine cu fiecare personaj în parte. Poate înțelege impulsurile, acțiunile, rănile și dorințele fiecărui suflet implicat în poveste.

Augustin este un om de succes, elegant, șarmant și cuceritor. 

“Am datoria să fiu un tată excelent, însă nu mă simt împlinit ca bărbat în mariajul meu.” (pag. 16 – Augustin) 

Doina este o femeie devotată familiei, soția care nu îți provoacă nesiguranța fidelității și care asigură toate nevoile necesare în cadrul căminului. 

Iar Flavia reprezintă femeia savuroasă care îi redă lui Augustin încrederea că este un om special, deosebit, care poate avea orice femeie își dorește. 

“Nu, nu arăt ca o vedetă de la Hollywood, dar consider că am fost mereu o soție perfectă și o mamă extraordinară. Nu înțeleg unde am greșit.” (pag. 28 – Doina)

Pe lângă subiectul incitant abordat, mi-a plăcut în mod deosebit abordarea aceasta în care cei trei au primit un spațiu egal. 

Cartea redă firul narațiunii prin intervenții separate în capitole intitulate cu numele fiecărui personaj. Astfel, pe rând, avem ocazia să aflăm deschis ce gândesc și care sunt efectele situației asupra sufletului și minții lor. 

Cei trei povestesc, individual, deschis, transparent emoțiile și intențiile pe care le au în relație cu celelalte două personaje implicate. Pe parcursul romanului intervențiile lor sunt multiple, trio-ul se împletește treptat, păstrând astfel vie curiozitatea cititorului.

Plăcut surprinzător pentru mine a fost că spre finalul cărții toată tensiunea se elibera încet, așezat, prin conștientizarea nebuloasei toxice în care se aflau. Maturizarea lor, care reiese din acțiunile pe care le iau pentru propria viață, m-a ajutat să rămân cu o idee sănătoasă despre ce înseamnă să aleg autentic oamenii și întâmplările în viața mea.

 “Un gând, o privire, un zâmbet, o mângâiere, simpla sa prezență… și totul se transformă. Capătă alt sens și altă dimensiune. Femeia este întruchiparea iubirii și a purității. Această zeiță emană raze de soare, vindecă și edifică. Prin natura ei a fost făcută să înfrumusețeze vieți și să motiveze spirite. Firea ei ocrotitoare, altruistă și blajină amintește de eternele virtuți ce se regăsesc în ceruri…” (pag. 104)

La final, am rămas cu un gust dulce de nostalgie. De-a lungul lecturii am fost alături de cele trei personaje, am râs cu ele, m-am întristat alături de ele și am dobândit speranța că deciziile bune pot aduce binecuvântare în viața mea.

Vă recomand să delectați și voi cu acest fir împletit din trei personaje pe care le veți simpatiza cu siguranță.

Sunt curioasă în ce colțuri ale sufletului vom mai călători în următoarea carte scrisă de Rafaela Melinte.

ACUM GĂSEȘTI CARTEA PATIMI ÎNĂLȚĂTOARE PE letras.ro

Titlu: Patimi înălțătoare
Autor: Rafaela Melinte
An apariție : 2020
Editura: LETRAS
Nr. Pagini: 165
Limba: Română
Gen Literar: Romance
Publicată la 8.07.2020
Nota recenzorului: 10/10

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Așteaptă-mă” de Elisabeth Naughton

Recenzie ”Așteaptă-mă” de Elisabeth Naughton

Pe Elisabeth Naughton am cunoscut-o prin intermediul seriei Casa Păcatelor. M-am îndrăgostit iremediabil de stilul ei de a scrie și am savurat fiecare carte din serie ca și cum ar fi fost ultima mea lectură. Urmează să scriu o recenzie și pentru această serie, însă...

Recenzie “181 de pagini cu povesti”

Recenzie “181 de pagini cu povesti”

Cum va spuneam și în alte recenzii la cărți cu povești, astăzi este foarte dificil să convingi nouă generație să citească o carte. Și asta nu doar datorită faptului că ei sunt mult mai atrași de imagini, de filme și de sunete decât de pagina clasică de hârtie a unei...

Emanuela Istrate este redactor Booknation.ro de 1376 zile și a scris până acum 704 articole. Se află pe poziția 1 din 151 de redatori, fiind astfel un 👑 Super Erou Booknation.ro. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Emanuela Istrate aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments