Recenzie ”Pe jos în Himalaya” de Levison Wood

Titlu: Pe Jos în Himalaya
Autor: Levison Wood
An apariție : 2017
Editura: PoliromDescriptivismul
Nr. Pagini: 320
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Recenzie de Cristian Cărpenaru
Publicată la 22.08.2017
Nota recenzorului: n/a
Recenzie ”Pe jos în Himalaya” de Levison Wood
Acordă o notă

Exploratorul britanic de talie mondială Levison Wood, care a dovedit de-a lungul timpului, pe lângă neînfricatul curaj, și un talent scriitoricesc, dovedit în cărțile publicate, a adus în sufletele ”celor de acasă” palpitația drumurilor din depărtări.

”Pe jos în Himalaya” publicat anul acesta la editura Polirom, este un jurnal de călătorie care, împletind descriptivismul cu introspecția, iese într-un mod plăcut din matca jurnalelor geografizate excesiv, fiind cu mult mai mult decât mărturia unui explorator aventurier.

Cu o vastă cunoaștere și stăpânire a procedeelor stilistice, ca un guru care știe când e bine să vorbească și când să tacă, Levison Wood nu este doar un turist atras de strălucitoare suveniruri, interacționând și adeseori contopindu-se cu istoria, cultura și conjugările civilizațiilor, lăsându-se asimilat, dar și asimilând, frânturile de trăiri ale oamenilor simpli pe care îi întâlnește în periplul peripețiilor sale.

Spiritul său, însetat de cunoaștere și de înțelegere, dovedind necesarul iz de empatie cu un șarm britanic, ne ajută să cunoaștem încrengătura de etnii, credințe, convingeri și obiceiuri din Afganistan, Pakistan, India, China, Nepal și Butan, cu anumite argumente socio-istorice care, dincolo de unghiul de vedere al soldatului britanic, dar și a non-conformismului lăuntric, ne încântă cu beatitudinea trăirii oamenilor simpli, dar mai ales cu ancestralitatea anumitor simbioze dintre om și divinitate trecute prin furcile caudine ale naturii.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Levison Wood.

Sacralitatea și impozanța năucitoare a Munților Himalaya, mitizați de localnici dar și de neîntreruptul șir de exploratori care au reușit sau au eșuat, ne înfățișează lumina și bezna acestor versanți, cu vitregiile naturii etern flămânde de vieșile inocenților dar și a aventurierilor, cu ospitalitatea dar și cu asprimea locurilor, cu eternul magnetism al chemării pe care nu o poți ignora la nesfârșit.

Toate acestea, condimentate cu pricepere, oferă, dincolo de individualismul anumitor puncte de vedere, o aventură palpitantă scrisă într-un ritm răpitor.

Lectură plăcută!

Aspecte Pozitive:

Descriptivismul lui Levison Wood are înălțimile narcotizării și parfumul empatiei.

Aspecte Negative:

Anumite argumente socio-istorice sunt individualiste impresii.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.