Recenzie: „Printre portocali” de Vicente Blasco Ibanez

de | sept. 9, 2019 | Beletristică, Dragoste, Literatura Universală, Recenzii cărți, Romantism

“Printre portocali” de Vicente Blasco Ibanez este un roman de dragoste cu o poveste ce se desfășoară pe fundalul Spaniei de la sfârșitul secolului XIX. Personajele și momentele descrise în această carte sunt pur valenciene. Povestea de iubire trăită de eroi este autentică, sinceră și fără prejudecăți. Însă, ca în orice roman de dragoste ce se respectă, există și piedici puse în calea îndrăgostiților.

Familia, societatea și interesele dictează mai mult căsătoriile din acele vremuri. Dacă iubirea va învinge va fi doar pentru că personajele știu să spună nu celor care sunt împotriva pasiunii lor. Și va fi pentru că nu sunt lașe sau slabe în fața societății. Dar asta rămâne de văzut.

“Printre portocali” de Vicente Blasco Ibanez este o carte romantică ce a fost adaptată într-o miniserie TV din 1998

Volumul de față relatează povestea tânărului spaniol Rafael. El provine dintr-o familie înstărită ce locuiește și domnește în provincia Valencia. După moartea tatălui său, el decide să continue afacerea cu portocale a familiei. Dar și să devină un politician respectat, așa cum și-au dorit bunicul și tatăl său.

Fiind un bărbat onest și plăcându-i viața, el pune pasiune în orice. Însă se cam îndrăgostește de cine nu trebuie. De o femeie rebelă cu o reputație proastă care nu este deloc binevăzută de familia lui Rafael. Pe lângă faptul că Leonora este o cântăreață de operă frumoasă, experimentată și care a trăit nenumărate aventuri, ea mai are și alte convingeri politice decât Rafael și familia lui.

Cu toate acestea, ca fermecat, bărbatul nu își dorește altceva decât să o cucerească și să își petreacă timpul cu tânăra proaspăt întoarsă din Italia. Cercul conservator de cunoștințe al tânărului deputat, printre care se află mama sa, senora Bernarda, și sfătuitoul ei, don Andres, nu acceptă nici în ruptul capului o posibilă relație a acestuia cu Leonora.

Pe lângă faptul că îi dictează viața, cariera și activitățile de întreprins în timpul liber, cei doi încearcă să îl căsătorească pe Rafael cu o fată bogată

Pentru a-și întări statutul și a face o alianță bună. Cu toate acestea, deputatul se vede pe ascuns cu tânăra excentrică. Și reușește chiar să o cucerească în cele din urmă. Dar fix când totul este mai frumos în relația lor, ei decid să fugă împreună pentru a avea viața ce și-o doresc.

Dar Rafael este prea slab ca să se opună dorinței mamei lui de a se întoarce acasă. Și face cum îi spune ea. Așa că ratează șansa la iubire adevărată. O zi mai neagră ca asta nu există în povestea îndrăgostișilor din romanul “Printre portocali”. Poate doar revederea după mulți ani dintre cei doi.

Acum, fostul tânăr îndrăgostit este politician de succes. Are familie, prieteni, doar că aspectul său lasă de dorit. El este mult prea îmbătrânit pentru vârsta lui. În timp ce frumoasa Leonora este la fel de strălucitoare și crudă ca la începutul întâlnirilor dintre ei. Ea nu ezită în a-i spune sincer ce vede acum la el. Dar și că nu va mai putea să îl iubească vreodată. Asta deoarece i-a trădat încrederea și a rănit-o foarte mult în tinerețe.

Da, “Printre portocali” de Vicente Blasco Ibanez este o carte de dragoste. Dar este nemiloasă. Nu prea dă a doua șansă iubirii dintre protagoniști. Dar până la urmă asta o face destul de realistă. Așa că dacă te intrigă tot ce am scris despre ea până acum, o poți citi ușor într-o zi.

Titlu: PRINTRE PORTOCALI
Autor: Vicente Blasco Ibanez
An apariție : 1981
Editura: EMINESCU
Nr. Pagini: 239
Limba: Română
Gen Literar: Romance
Nota recenzorului: 7 / 10
Vizualizari recenzie: 1263

Alte recenzii de la Vicente Blasco Ibanez:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Gara Malma” de Alex Schulman
Recenzie ”Gara Malma” de Alex Schulman

Gara Malma este o carte despre relații familiale, dar pentru mine a fost mai mult o carte despre copii abandonați sau neglijați și repercursiunile pe care astfel de traume le au în maturizarea individului. Este despre familii dezorganizate și disfuncționale și modul...

Recenzie ”Sarek” de Ulf Kvensler
Recenzie ”Sarek” de Ulf Kvensler

Crime Scene Press nici că putea să mă ademenească cu un titlu mai pe gustul meu. Sarek este un thriller, un nordic noir ce te plimbă printr-o minunăție de rezervație, plină de peisaje spectaculoase și pericol. Sarek este un parc național aflat în nordul Suediei, una...

0 0 votes
Article Rating
Oana Maria Stefan este redactor Booknation.ro de 5 ani, 8 luni, 12 zile și a scris până acum 437 articole. Se află pe poziția 4 din 15 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Oana Maria Stefan aici. Oana Maria Stefan are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

2 Comentarii
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
MATEESCU GHEORGHE O745250133

FOARTE FRUMOS SI TRIST ROMANUL