Recenzie ”Prizonier” de Gabriela Cristoiu

Titlu: Prizonier
Autor: Gabriela Cristoiu
An apariție : 2016
Editura: TracusArte
Nr. Pagini: 222
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Recenzie de Cristian Cărpenaru
Publicată la 30.10.2016
Nota recenzorului: n/a
Recenzie ”Prizonier” de Gabriela Cristoiu
Acordă o notă

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, tânăra scriitoare Gabriela Cristoiu ne răsfață în cartea ”Prizonier” apărută la editura TracusArte cu o altfel de literatură, nonconformistă, pură și alertă, plină de o vervă ieșită din comun, care presară cotidianul trăit la cote paroxistice de către un personaj de gen feminin care, într-un ritm propriu, aflat la intersectarea paroxismului apostazic cu iubirea care dansează nestingherită între angelic și demoniac.

prizonier-gabriela-cristoiu

Personajul principal al cărții este o femeie trecută de prima tinerețe, Maria. Dincolo de escapadele ei, de amorul care jalonează printre petece de înspinat sadism și carnagiul simțurilor, Maria mă duce cu gândul la o altă Mărie, anume la Maria Magdalena care, încercând să-l seducă pe Isus ajunge să descopere adevărata religie. Cam așa este și cazul Mariei din cartea Gabrielei Cristoiu care, aflată într-o fază terminală de cancer, descoperă adevărata iubire alături de Dimitri.

Este o carte despre nebunia sfidării și sfidarea nebuniei, despre sălbăticia vieții pe care absolut nimeni nu o să reușească să o înțeleagă pe de-a întregul, despre dragostea posesivă sau maleabilă, despre clipele pline și clipe vide ale unor existențe pierdute și regăsite printre luminile vitraliului etern imperturbabil.

Dincolo de un ușor iz de eufemism, care refuză curajul dezinhibării care este prezentă doar pe alocuri, cartea nu cade în capcana turpitudinii, descriind șimțirile fără alambicări, ferchezuiri sau caligrafieri ale unor nejustificate tabuuri.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Gabriela Cristoiu.

Nu vreau să vorbesc despre valoarea literară a acestei cărți și nici despre talentul scriitoricesc al tinerei, considerând că Gabriela Cristoiu încă este la început de drum și că doar timpul va ști să cearnă totul.

O carte bună de citit pe înserat, când întrebările și răspunsurile se amalgamează, iar sufletul are nevoie de un anumit gen de analgezic.

Lectură plăcută!

Aspecte Pozitive:

Este un ”altceva” clădit din fărâme care învață devină omogene.

Aspecte Negative:

Dezinhibarea cuvintelor apare doar pe alocuri, ca și cum o anumită riglă a unui profesor sever pândește la fiece pas.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

Website Comments

POST A COMMENT.