Recenzie „Ramona și tata #4”

de | sept. 26, 2022 | Recenzii cărți

🔥 CARTEA RAMONA ȘI TATA #4 ARE REDUCERE PE:

Cred că am mai menționat că îmi place seria Ramona și îmi plac și cărțile educative, adică râdem, glumim, dar rămânem și cu o idee, două. Eu am citit împreună cu fiica mea toate cărțile din seria Ramona traduse în limba română, și una netradusă încă. Știam că sunt mai multe în serie, dar nu le știam pe toate, și a fost o surpriză plăcută să descopăr într-o librărie „Ramona și tata”, apărută în 2022.

„Tata” a fost un personaj destul de episodic în celelalte cărți, cum poate că erau uneori tații din vremurile respective (prima carte a apărut în 1955, iar cea cu tata a apărut în 1977). Dar viața ia o turnură neașteptată, și tatăl Ramonei își pierde slujba. Totul se schimbă în viața familiei, de la faptul că părinții sunt mult mai stresați și cheltuielile sunt reduse la minim, până la faptul că mama Ramonei trebuie să își schimbe slujba cu jumătate de normă cu una cu normă întreagă, iar tata trebuie să se ocupe de mese, de curățenie și de responsabilizarea copiilor.

Eu nu am mai văzut abordat în vreo carte pentru copii acest subiect al problemelor financiare, cu excepția, desigur, a situațiilor extreme din cărțile clasice pentru copii, de genul „Singur pe lume” sau „Fetița cu chibrituri”. Copiii care citesc aceste cărți nu sunt la limita sărăciei (deși este bine de știut, pentru ei, că asemenea copii există), dar nici nu au toți viața lipsită de griji din cărțile moderne pentru copii, cu vacanțe la mare și case mari cu etaj, cu pisici de rasă și părinți care au tot timpul energie să se joace cu ei.

De altfel, am citit la un moment că Beverly Cleary, la momentul respectiv bibliotecară, a început să scrie atunci când un băiețel a întrebat-o unde sunt cărțile despre copiii ca el.

Dacă îți place recenzia cărții RAMONA ȘI TATA #4, atunci vezi 👉 lista cărților scrise de Beverly Cleary

Fiecare dintre membrii familiei Quimby trebuie să renunțe la ceva, copiii la o parte dintre jucăriile de pe lista pentru Moș Crăciun, pisica familiei la marca de mâncare preferată, care este prea scumpă pentru bugetul familiei, mama la timpul liber, tatăl la…țigări. Acesta este alt subiect pe care nu l-am mai întâlnit în cărțile pentru copii, fumatul, și grijile pe care copiii și le fac cu privire la obiceiul acesta, de care toți adulții încearcă să îi ferească, dar de care nu se feresc, la rândul lor.

Relația Ramonei cu tatăl ei șchiopătează la început, pentru că nu sunt obișnuiți să petreacă atât de mult timp împreună (și pentru că mâncarea tatălui nu este la fel de bună ca a mamei), dar cei doi învață din mers să se poarte unul cu celălalt, să se adapteze la noul stil de viață, evoluează, și, desigur, privesc cu speranță spre viitor.

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA RAMONA ȘI TATA #4 CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2023
Titlu: RAMONA ȘI TATA #4
Autor: Beverly Cleary
An apariție : 2022
Editura: ARTHUR
Nr. Pagini: 152
Limba: Română
Gen Literar: Carti pentru copii
Nota recenzorului: 8 / 10
Vizualizari recenzie: 2636

Alte recenzii de la Beverly Cleary:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Decizii scandaloase” de Nova Riley

Recenzie „Decizii scandaloase” de Nova Riley

Nu mai citisem de mult ceva scris de un autor român. Și iată că pe la sfârșitul anului 2022, în decembrie, s-a ivit ocazia să o fac. "Decizii scandaloase" este un historical romance scris de Nova Riley E de fapt vorba de o scriitoare al cărei pseudonim este Nova Riley...

Recenzie „Poștașul sună întotdeauna de două ori” de James Cain

Recenzie „Poștașul sună întotdeauna de două ori” de James Cain

"Poștașul sună întotdeauna de două ori" este prima carte pe care o citesc de la James Cain. Este probabil totodată și cea mai cunoscută carte a sa, care a avut parte de succes nu numai pe plan literar, dar a și fost ecranizată, fiind la fel de iubită în această formă....

0 0 votes
Article Rating
Mihaela-Dana Stoica este redactor Booknation.ro de 348 zile și a scris până acum 33 articole. Se află pe poziția 23 din 41 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Mihaela-Dana Stoica aici.
Subscribe
Notify of
guest

2 Comentarii
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Care este cea mai frumoasa carte din colectia Ramona?

Mihaela Stoica

„Pacostea de Ramona” mi s-a părut cea mai amuzantă. „Tata și Ramona” cea mai sensibilă. Nu aș putea să spun care e cea mai frumoasă. Sunt toate frumoase, mai ales în context. Dacă te prind personajele și atmosfera, trebuie citite toate din serie, și cu fiecare carte și perspectivă nouă, ți se va părea mai frumoasă și precedenta