Recenzie „Relații exuale„ de Michel Birbaek

Câtă iubire, și ce puțină pasiune.(pag.26)

     Michel Birbaek (n.iulie 1962, Copenhaga) pune, în Relații exuale, un mozaic de elemente.

Desigur, unele dintre ele primesc spațiu considerabil – cum ar fi, de pildă, fluiditatea scriiturii – în timp ce altele sunt inserate sporadic – tușe de romantism ca părul cu aromă de măr al iubitei.

Un roman considerabil ca întindere ( aprox 420 pag.), Relații exuale debutează cu o nuntă. Una care mobilizează multe afecte, multe trăiri, multe schimbări.

Pentru Stan și Stella, mirii, acel gen de cuplu care își trăiește intens povestea și se căsătorește sub acest auspiciu favorabil, un întreg viitor se deschide în față.

El vine după o viață tumultuoasă de trăit și iubit, ea are propriul trecut; să fi fost pripită decizia lor, de a se căsători după numai șase luni de relație? Rămâne de văzut.

Între timp, noi cititorii, avem alte destine de urmărit. Mai exact, îi vom însoți pe Lasse (Damkjaer Nielsen, danez) și Tessa Krytowski în încercarea lor de a-și găsi drumul în lume, în carieră, în cuplu, și către sine.

Prezenți la nunta lui Stan și  a Stellei, cu care sunt buni prieteni, Lasse și Tessa încep să-și desfășoare în fața noastră gândurile, emoțiile,destinele.

În Relații exuale înțelegem rapid ce gen de carte citim: una a prezentului – scriitură lejeră și fluidă, colorată sau cu iz romantic-meditativ, nume de locuri, mărci, personalități.

În mare parte, personajele evoluează fără fasoane sau replici complicate.

Povestea este una obișnuită, și încă una a prezentului: după ce  el cunoaște succesul professional in Germania (în stand-up comedy), timp în care ea îi era alături ca spijin, urmează inversarea rolurilor: o carieră tot mai ascedentă (și solicitantă) pentru ea.

Pare aproape echitabil, aproape frumos, cu atât mai mult cu cât, partenerii în cauză sunt legați de o iubire adevărată, intensă, pasională, pasionantă; deci, ce ar putea mergă prost?

Totul și nimic, ar spune unii. Și cum altfel? Să fie oare chiar simplu de digerat o senzație acută de viață coclită, după ce ai gustat succesul?

Lasse nu s-a îmbătat grețos cu faima, căci nu-i stă în caracter, dar chiar și așa, pentru bărbatul din el este greu de asimilat succesul tot mai mare al femeii iubite.

În timp ce ea e tot mai obosită, tot mai departe, el se scufundă în sine.

Pentru o carte în care asistăm în destule ocazii la fraze tipic masculine – de la viață, femei, etc. – ar putea părea surpinzător că nici sensibilitatea, emoțiile, nu sunt puține.

Mai mult, descoperim în Lasse o doză simpatică de romantism. El visează la o relație trainică, adevărată; iubește părul mereu mirosind a măr, al iubitei sale.

Nu sunt puțini cei care îl sfătuiesc să ia tot ce se poate din viață. Lipsește mult Tessa? Și ce dacă? E o femeie pe cinste, păstrează ce ai, chiar dacă…chiar dacă nu e totul.

În fond, schimbarea e grea, despărțirea doare, prea multe amintiri și o iubire așa mare e rară.

Da, doare și e greu al naibii, dar el știe, sau mai degrabă simte, căci nu înțelege decât greu și cu un preț considerabil, că nu poate iubi decât total. Vrea totul.

Dar până acolo, sunt multe de traversat. Protagonistul are curajul de a pune frecvent degetul pe rană, indiferent de natura ei.

Amuzament, introspecție, realitate, învățăminte. Simpatică e și workaholica Tessa, și bizarii Frauke, Arne, și chiar pisica nedorită.

Citiți!

NOTA: 8 /10

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.