Recenzie ” Rostește-i numele” de Francisco Goldman

Titlu: Rostește-i Numele
Autor: Francisco Goldman
An apariție : 2012
Editura: Polirom
Nr. Pagini: 368
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Recenzie de Cristian Cărpenaru
Publicată la 17.08.2017
Nota recenzorului: n/a
Acordă o notă

Un Taj Mahal literar, cam așa îndrăznesc să descriu romanul ”Rostește-i numele” al lui Franscisco Goldman, apărut la editura Polirom.

Cartea aceasta este un exemplu de dăruire, dependență și dragoste zdrobitoare care, ivită aproape pe neașteptate într-o lume arivistă, așează întreaga noblețe a celui mai pur sentiment, Iubirea, pe piedestalul unei sincerități sanctificate de glasul inimii dezlănțuite.

Într-o repigmentare stilistică în care tipologiile nord-americane și cele latino-americane amestecă rigidul și vulcanicul în temple de trăire intempestivă prin intermediul căreia își transformă defuncta soție, Aura Estrada, moartă în urma unui accident de surfing, într-o post-modernistă Beatrice Pontinari, autorul transformă cartea aceasta într-un soi de biblie a lăuntricelor sale răni.

Incomensurabila pierdere sapă în sufletul lui Francisco Goldman tranșeele hrăpăreței suferințe, lucru extrem de vizibil în expresivitatea textului, dar mai ales în intertextualitatea dintre incisiva suferință și nostalgia resemnării firești, rezultând din această combinație o duioasă poetizare a relațiilor interumane, a corespondențelor senzoriale și spirituale în care puțini Adami și Eve reușesc o perfectă potrivire.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Francisco Goldman.

Cochetând cu o oarecare nuanță de idealizare a iubirii, dar mai ales a furtunoasei alegorizări, presărate peste umerii de humă ai  pierderii iubirii, totuși ”Rostește-i numele” este cu mult mai mult decât un simplu roman de dragoste pârjolitoare. astfel, găsim în cartea lui Francisco Goldman un parfum aparte de filosofie mistică prin intermediul căruia încearcă să dea un anumit sens inexplicabilului cu întreaga lui vâltoare de clipe mărunte.

Cu un profund simț psihanalitic, autorul pavează tumultul trăirilor cu verva eroului rănit în luptă care, medaliat de societate, constată că medaliile nu reușesc în vreun fel să-i cicatrizeze rănile.

Lectură plăcută!

Aspecte Pozitive:

Templul literar construit de Francisco Goldman se înalță către ceruri într-un zbor liniștit și totuși profund, plin de dăruire.

Aspecte Negative:

Implicarea directă ca trăitor al acestei tulburătoare povești îi dă cărții o părtinitoare alură în care nu există tridimensionalitatea.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.