Recenzie ”Roșu adânc pe Valea Jiului” de Carol Gigi Nicolau

by | Aug 6, 2020 | Recenzii cărți

🔥 CARTEA ROȘU ADÂNC PE VALEA JIULUI ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

Ce mai faceți? Sper că sunteți bine și viețile voastre au mai revenit la normal după perioada tumultoasă prin care am trecut la nivel global.

Am auzit în ultimele luni diferite opinii legate de condițiile la care a trebuit să facem față. 

Dacă faceți parte din categoria care crede că avem parte de vremuri grele, cred că lecturarea cărții Roșu adânc pe Valea Jiului de Carol Gigi Nicolau vă va ajuta să vă mai echilibrați opinia.

Pe parcursul paginilor, autorul redă evenimentele istorice care derulează o dată cu propria viață, folosind ca unghi de narație fereastra perspectivei sale. Încă din perioada copilărie lui, amintirile sunt redate astfel încât cititorul să simtă felul în care schimbările politice se resimțeau în viața unui cetățean. 

„Presiunile asupra mea ating cote insuportabile. Permanent urmărit, telefoane de ameninţare, priviri ucigaşe, aruncate de trecători ciudaţi, cunoscuţi care mă ocolesc sau nu-mi mai răspund la salut.”  (pag. 210)

Sunt relatate evenimente din perioada familiei Ceaușescu, a lui Miron Cozma și a Ligii Minerilor din Valea Jiului sau chiar din perioada lui Bill Clinton la București.

Pe lângă faptul că toate întâmplările sunt povestite astfel încât fiecare cititor să poată simți atmosfera din acele timpuri, autorul mai îmbracă scrierea într-un val de umor care mai disipează greutatea vremurilor și face lecturarea mai plăcută.

Carol Gigi Nicolau s-a născut, a crescut şi trăiește în Valea Jiului, fapt care îi amplică cititorului credibilitatea celor povestite.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Carol Gigi Nicolau

 “Mulți tineri încercaseră să iasă din România trecând Dunărea înot, la sârbi. Era prea riscant. Se pare că sârbii aveau o înţelegere secretă cu securitatea, transfugii fiind predaţi autorităţilor române.” (pag. 92)

Am simțit pe parcursul lecturării o transparență în relatarea evenimentelor, uneori transmițăndu-se obiectiv adevărul din spatele unor situații care ajungeau, în acele vremuri, la marea masă într-o altă manieră.

“Securitatea a făcut eforturi disperate pentru a nu se afla nimic despre grevă, însa fără succes. De aici şi încrâncenarea sfidătoare a tiranului devenit singurul “miner de onoare”.” (pag. 48)

         Cartea cuprinde cincizeci de capitole cu denumiri din care nu lipsește umorul:  PALINCA ÎN CHIUVETĂ, SLANA LA DIMENSIUNI FIXE, MÂNA VIITORULUI, BEŢII LA RÂTUL PORCULUI, LOPATA  ANTI-CURENTARE, NOAPTEA NEVESTELOR INFIDELE sau

SOSIA LUI CEAUŞESCU. 

Pentru cei care au trăit în acea perioadă, această carte le-ar putea dezvălui adevăruri care nu le-au fost relatate până acum, iar pentru cei mai tineri ar putea fi o bună oportunitatea de a gusta din tipurile părinților, bunicilor lor.

Titlu: Roșu Adânc Pe Valea Jiului
Autor: Carol Gigi Nicolau
An apariție : 2015
Editura: FOCUS
Nr. Pagini: 224
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Publicată la 6.08.2020
Nota recenzorului: 10/10

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Marile minciuni nevinovate” de Liane Moriarty

Recenzie „Marile minciuni nevinovate” de Liane Moriarty

Liane Moriarty este o scriitoare genială și mi-a fost de ajuns să citesc Am uitat să fim fericiți pentru a mă convinge de acest fapt. Atunci când am citit și Când vina ne desparte, m-am convins de talentul ei de a crea un thriller psihologic plin de mister și de...

Recenzie ,,Vicious” de L.J. Shen

Recenzie ,,Vicious” de L.J. Shen

,,El e și iadul și raiul pentru mine.” Când avea șaptesprezece ani, Emilia LeBlanc a ajuns în casa familiei Spencer, acolo unde fuseseră angajați părinții ei ca și slujitori. Acolo l-a întâlnit pe Baron Spencer Junior, cel care avea să devină coșmarul vieții ei. Baron...

Emanuela Istrate este redactor Booknation.ro de 1349 zile și a scris până acum 686 articole. Se află pe poziția 1 din 150 de redatori, fiind astfel un 👑 Super Erou Booknation.ro. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Emanuela Istrate aici.
5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments