Recenzie „The Royal Diaries of Elizabeth” de Barry Denenberg

de | oct. 3, 2015 | Recenzii cărți

🔥 CARTEA THE ROYAL DIARIES OF ELIZABETH ARE REDUCERE PE:

Jurnalul împărătesei Austro-Ungariei, Elisabeth, alintată cu pseudonimul Sissi, ne dezvăluie existența unei femei căsătorită cu împăratul Franz Joseph la doar 16 ani, ne dezvăluie lumea unei fetițe entuziasmate care, dincolo de convențiile unei aristocrații șubrezite de tăvălugul istoriei în care monarhiile își pierdeau încet dar sigur sensul, trăia într-o lume de basm. Descoperim încă de la începutul jurnalului un amestec de naivitate duioasă, copleșitoare, și vise din ce în ce mai înalte, care prind contur odată cu fiece zi.

Găsim în paginile acestui sincer jurnal o Sissi care sare peste sârma înghimpată a convențiilor sociale, discutând cu angajații castelului de la egal la egal, iubind florile, poezia și animalele. Iubirea față de animale, îndeosebi față de cai, o va transforma ceva mai târziu într-o veritabilă amazoană care putea să strunească orice armăsar aparent năbădăios.

Astfel, adolescenta Sissi suportă cu stiocism glacialitatea mamei sale, ducesa Ludovica- prințesă de Bavaria, iubindu-și necondiționat frații și surorile, Helene (Nene), Ludwig, Karl Teodor, Max Emmanuel, Marie și Mathilde. Căsătoria dintre Sissi și împăratul Austriei este rodul hazardului, pentru că cea desemnată inițial fusese Nene (Helene).

Jurnalul nu este unul intimist și nici nu se erijează în vreun soi de îndreptar pentru alte femei, pur și simplu el descrie trăirile și simțirile unei tinere, cu micile sau copleșitoarele zvârcoliri lăuntrice, cu naivitațile adolescentine dar și cu tensiunile dintre Elisabeth și soacra sa, cea care va conduce totul în căsnicia lor.

Dacă îți place recenzia cărții THE ROYAL DIARIES OF ELIZABETH, atunci vezi 👉 lista cărților scrise de Barry Denenberg

Sunt file de trăire, de ambiții, vis și ideal, de luptă împotriva unui ritm existențial canonic, care nu se mai regăsea în cotidianul vremurilor, dar nici nu putea să mai răsfire parfumul dulceag al vremurilor de altădată, trăind într-un fel de pătrat aparte, împovărat de reguli și etichete redundante și de dialoguri epatante cu iz de bucolic hilar.

Într-o astfel de lume împărăteasa Elisabeth și-a cultivat inteligența și suplețea gesturilor, luptând până în ultima zi a vieții sale cu nejustificatele rigori ale unei lumi aflate în curs de dispariție, o lume aflată între două fante de lumină, neștiind încotro să o apuce.

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA THE ROYAL DIARIES OF ELIZABETH CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2023
Titlu: THE ROYAL DIARIES OF ELIZABETH
Autor: Barry Denenberg
An apariție : 2005
Editura: NAȚIONAL
Nr. Pagini: 165
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Nota recenzorului: n/a
Vizualizari recenzie: 992

Alte recenzii de la Barry Denenberg:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Îngerul meu secret” de Federica Bosco

Recenzie ”Îngerul meu secret” de Federica Bosco

Povestea unui înger păzitor: După ce Patrick a murit, Mia și-a dorit ca toată lumea ei să se sfârșească. Și aproape că a reușit să facă asta după ce s-a aruncat în marea care i-a răpit viața celui pe care îl iubea. A lăsat valurile să îi înconjoare trupul, însă ceva...

Recenzie ”Interzis” de Vi Keeland

Recenzie ”Interzis” de Vi Keeland

O seară de poker, un show și o iubire interzisă... Ea este cea mai bună jucătoare de poker, el este un magnat arogant care, uneori, după o zi de muncă, preferă să joace poker cu niște prieteni vechi. Așa se întâlnesc Kate Monroe și Cooper Montgomery, într-o seară când...

Recenzie ”Femeile lui Lazăr” de Marina Stepnova

Recenzie ”Femeile lui Lazăr” de Marina Stepnova

Am de mult timp cartea aceasta în lista de must read și habar n-am de ce mi-a luat așa mult timp să ajung s-o citesc având în vedere cât de mult mi-a plăcut. Am auzit multe lucruri bune prin online și de data asta chiar au fost pe bună dreptate deoarece a fost scrisă...

0 0 votes
Article Rating
Cristian Cărpenaru este redactor Booknation.ro de 2849 zile și a scris până acum 490 articole. Se află pe poziția 1 din 41 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Cristian Cărpenaru aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments