Recenzie ”Să rîdem cu Nea Mărin” de Amza Pellea

de | iun. 2, 2024 | Recenzii cărți

Să mai râdem cu Nea Mărin încă o dată…

Nu cred că există vreun român care să nu fi auzit de Amza Pellea. Iar dacă din anumite motive nu le e cunsocut numele, pe faimosul nea Mărin cu papornița lui celebră și cu prazul…îl știe toată lumea.

L-am iubit pe Amza Pellea și îi știu pe din afară toate scenetele, deci înțelegeți cu ce drag am putut citi această carte. Structurată în mai multe capitole, împărțite după scenetele scrise de acesta, cartea acoperă majoritatea momentelor lui umoristice. Iar dacă vreți să faceți și voi un salt în lumea lui Nea Mărin, găsiți cartea pe Libris!

Însă până la celebrele momente amuzante, am citit nota Oanei Pellea și m-am emoționat teribil de tare. Felul în care a ales să încheie nota mi-a adus lacrimi în ochi, iar apoi am început să citesc totul cu un zâmbet amar în amintirea acestui actor talentat pe care l-a avut România.

Când mă gândesc la scenetele lui Amza Pellea, îmi vine în minte imediat figura inconfundabilă a lui nea Mărin, un personaj care a adus zâmbete pe chipurile multor români, deci înțelegeți de ce am ales în timp ce citeam această carte să pun în paralel pe YouTube și vocea lui, ca să îmi mai amintesc în amănunt cât de mult iubeam să îl urmăresc.

Amza Pellea și scenetele lui nu vor muri niciodată!

Am trecut încă o dată prin peripețiile lui Nea Mărin cu fiecare scenetă care e ca o fereastră deschisă spre un sat oltenesc plin de viață și culoare, unde personajele trăiau și respirau autenticul românesc. Avea Amza o magie aparte. Umorul lui nea Mărin nu era niciodată forțat sau vulgar, ci venea dintr-un loc profund, al unei inteligențe ascuțite și al unei observații fine a naturii umane. Fiecare replică, fiecare gest era studiat și adus pe scenă cu o naturalețe uriașă. Iar textele din manuscrisele sale sunt scrise într-o manieră identică. Faptul că sunt scrise exact așa cum sunt rostite face ca farmecul lor să fie și mai autentic!

Am trăit încă o dată pățaniile cu nepotul Sucă, Sache a lu’ Zăpăcitu, nașu’ Pantelică, Veta și toți ceilalți ce făceau parte din viața olteanului nostru drag. Am simțit că fac un salt în copilărie, când ne strângeam și râdeam privind scenetele alb-negru și nu cred că am cuvinte să exprim cât mă bucur că a apărut Să rîdem cu Nea Mărin și că am citit-o. Așa mi-am amintit și să salvez puținele scenete care se găsesc pe Youtube. Mai ales că nu am putut să nu observ câte au dispărut și sunt greu de găsit.

E de prisos să mai spun că o recomand cu toată inima! Nea Mărin, cu pălăria sa oltenească și zâmbetul lui larg, va rămâne mereu un simbol al autenticii bucurii de a trăi, a teatrului de odinioară și a actorilor care au fost cândva și care merită celebrați din când în când. Măcar ca să le amintim, de acolo unde sunt ei acum, că nu vor fi uitați vreodată. Să râdem cu nea Mărin încă o dată, zic!

ACUM GĂSEȘTI CARTEA PE Libris

Titlu: Să Rîdem Cu Nea Mărin
Autor: Amza Pellea
An apariție : 2024
Editura: HUMANITAS
Nr. Pagini: 268
Limba: Română
Gen Literar: Poezie, teatru
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 10676

Alte recenzii de la Amza Pellea:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Maxton Hall – Salvează-mă” de Mona Kasten
Recenzie „Maxton Hall – Salvează-mă” de Mona Kasten

Ca orice cititor cuminte și silitor, întâi citesc povestea și după aceea văd filmul, însă recunosc, am avut un mic imbold atunci când am văzut serialul ecranizat pe Amazon Prime. Nu știam de autoare, nu auzisem nici de serie, dar mi-a plăcut trailer-ul și am zis că...

Recenzie ”Gara Malma” de Alex Schulman
Recenzie ”Gara Malma” de Alex Schulman

Gara Malma este o carte despre relații familiale, dar pentru mine a fost mai mult o carte despre copii abandonați sau neglijați și repercursiunile pe care astfel de traume le au în maturizarea individului. Este despre familii dezorganizate și disfuncționale și modul...

0 0 votes
Article Rating
Ruxandra Dinu este redactor Booknation.ro de 4 ani, 4 luni, 26 zile și a scris până acum 333 articole. Se află pe poziția 5 din 15 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Ruxandra Dinu aici. Ruxandra Dinu are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Salutare, dragilor! Sunt o mare visătoare, arta este o parte din mine încă de când eram un copil și fără ea, probabil nu aș vedea viața atât de colorată. Iubesc cărțile și lumea magică în care mă transpun acestea, iubesc să scriu poezii și încerc să mă ghidez cât mai mult după acel drag ”Carpe diem!”.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments