Recenzie ”Sapho” de Alphonse Daudet

de | iul. 25, 2023 | Beletristică, Dragoste, Literatura Universală, Recenzii cărți

🔥 CARTEA SAPHO ARE REDUCERE PE:

coperta Sapho„Sapho” de Alphonse Daudet este o poveste de dragoste melodramatică, în care ambii protagoniști mi-au displăcut. La început totul pare promițător. O atracție fatală, noutatea întâlnirilor furate, pasiune și viață trăită printre mondenități.

Dar apoi personajele încep să-și arate adevărata fața și aflăm despre un istoric tumultos de relații în ceea ce o privește pe așa zisa Sapho – Fanny Legrand, mai degrabă o curtezană trecută decât o femeie pentru care merită să-ți pierzi capul.

Fanny Legrand, poreclită sau alintată de amanții ei – Sapho, ca poeta greacă din antichitate, este o femeie pasională, calculată și nu foarte onorabilă, dacă este să ne luăm după numărul ei de iubiți și de aventurile ei în lumea artistică din Paris

Într-o seară, la o petrecere la care nu cunoaște prea multă lume, tânărul Jean Gaussin, un student serios dar tare atrăgător din provincie, este atras în mrejele sale de misterioasa Sapho, care nu îi mai dă pace.

Dacă îți place recenzia cărții SAPHO, atunci vezi 👉 lista cărților scrise de Alphonse Daudet

Nimic nu îl pune în temă la început pe frumosul bărbat legat de trecutul și preumblările femeii de care devine atras

Dar când treptat află despre cum a trăit frumoasa Sapho, amanta sa, de la diverși cunoscuți care i-au fost și intimi la un moment dat, nimic nu îl șochează mai mult. Femeia a fost de tânără model pentru sculptori, muză pentru poeți, iubită de artiști. Fanny le-a văzut și le-a făcut pe toate în cei 20 de ani de când primul ei iubit, Caoudal, a imortalizat-o în bronz și a botezat-o Sapho, ca antica poetă a lumii grecești.

Și totuși, chiar dacă la început Jean este dezgustat și rănit de ceea ce a fost și a făcut amanta sa, focul din privirile și comportările ei îl fac să treacă asta cu vederea, deoarece inima e mai tare decât mintea în acest caz. În ciuda micilor neînțelegeri și a geloziilor, a acceselor de furie și de reproșuri, Jean se împacă până la urmă cu trecutul lui Fanny. Ba chiar începe să găsească o oarecare liniște și pace în armonia lor de cuplu, în viața trăită împreună în aceeași casă.

Însă, confortul și focul dintre ei se stinge atunci când apare în scenă o tânără educată, de familie bună, frumoasă și pură. de care Jean se îndrăgostește și pe care se decide să o ceară de soție. Cu toate acestea, ceva îl ține în loc, teama de Sapho și de ce ar putea ea să facă odată ce o va părăsi. Amanta sa care îmbătrânește ba îl amenință fățiș, ba lasă o aură de mister în jurul său referitor la felul cum se va comporta odată cu despărțirea lor.

Iar finalul, o, finalul, e atât de diferit față de ceea ce ai fi proiectat tu legat de povestea lor

Dar într-un fel e și meritat și e ca un fel de răzbunare pe care și-o ia unul dintre personaje după toate cele prin câte a trecut.

Cu toate acestea, povestea de amor dintre protagoniști nu mi-a plăcut. Nu mi-a plăcut de ei, mă repet, și nici de deciziile luate. Cel puțin unul dintre personaje mi se pare jalnic conform cu acțiunile sale iar finalul a fost meritat, deși nici el nu m-a impresionat deloc.

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA SAPHO CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2023
Titlu: SAPHO
Autor: Alphonse Daudet
An apariție : 1994
Editura: MARIANNE
Nr. Pagini: 205
Limba: Română
Gen Literar: Literatura clasica
Nota recenzorului: 7 / 10
Vizualizari recenzie: 617

Alte recenzii de la Alphonse Daudet:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Toate florile Parisului” de Sarah Jio

Recenzie ”Toate florile Parisului” de Sarah Jio

"Toate florile Parisului" de Sarah Jio e o ficțiune istorică despre dragoste, supraviețuire și sacrificii în cel de-Al Doilea Război Mondial. Este cu adevărat o carte emoționantă care mie mi se pare perfectă de citit toamna. Viețile a două femei se întretaie iar...

Recenzie ”Exist, exist, exist” de Maggie O’Farrell

Recenzie ”Exist, exist, exist” de Maggie O’Farrell

Viața este o cursă cu obstacole, obstacole ce parcă nu se termină niciodată și cu greu se lasă depășite. Momentele de fericire alternează cu cele neplăcute care ne pun răbdarea și rezistența la încercare. Am citit Hamnet scrisă de această autoare (care a fost...

Recenzie „Pandora” de Susan Stokes-Chapman

Recenzie „Pandora” de Susan Stokes-Chapman

Am început să citesc această carte pentru că am primit-o în dar şi chiar dacă pe copertă scria că este un Bestseller al “The Sunday Times” nu o mai văzusem nicăieri în public şi nu citisem nimic despre ea. La ce te gândeşti când vezi Pandora? Desigur: cutia Pandorei,...

0 0 votes
Article Rating
Oana Maria Stefan este redactor Booknation.ro de 1811 zile și a scris până acum 408 articole. Se află pe poziția 4 din 43 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Oana Maria Stefan aici. Oana Maria Stefan are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments