Recenzie ”Schije” de Ioana Baetica Morpurgo

Titlu: Schije
Autor: Ioana Baetica Morpurgo
An apariție : 2017
Editura: Polirom
Nr. Pagini: 457
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Recenzie de Cristian Cărpenaru
Publicată la 7.11.2017
Nota recenzorului: n/a
Acordă o notă

Plin de viață, dar mai ales de o incontestabilă personalitate, romanul ”Schije”, al scriitoarei Ioana Baetica Morpurgo, apărut la editura Polirom, conjugă vâltoarea trăirilor între flexiunea trecutului și contingența pandorică a lui ” ce ar fi putut să fie dacă…”.

Personajele acestei cărți sunt învelite în mantia unei filosofii în care metafizica rurală și idealismul parvenitismului dau naștere unor întâmplări împodobite verosimil de un realism indubitabil în care raționalul și senzorialul sunt uneori piloni de sprijin, însă, în restul timpului aceste două concepte, prinse într-o luptă oclusivă, nu sunt altceva decât cuiele unui sicriu în care, din teamă sau din comoditate, oamenii își ascund sufletele.

Autoarea nu se sfiește să coboare, fără fereală, pe scările lăuntrice ale lui Toma Stratan, personajul principal al cărții, desenând peste viforul pereților interiori temple și cimitire de clipe cauterizate sau încă sângerânde.

Jalonând, conștient sau inconștient între uitare și neuitare, între răzbunare, exonerare și nepăsare, personajul principal biciuie și mângâie, invocând și hulind deopotrivă într-o revitalizare a dorinței de evadare de sub paloarea fetidă a instinctului de turmă, deși chiar el se complace în anumite situații cu prizonieratul concav al gloatei.

Oscilația simțirilor, cauzată în mare parte de promoroaca trecutului devenit dintr-odată mai prezent decât însăși prezentul, îl transformă pe Toma Stratan într-un amalgam de strigăt și tăcere în care schijele trăirilor, mai vechi sau mai noi, își înfig șrapnelul hulpav în cicatrizările unor verbe care, în tangajul insipidei societăți, își pierde din fluorescență.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Ioana Baetica Morpurgo.

Ca într-un joc de snooker în care novicele adversar nu are absolut nicio șansă de a folosi tacul, scriitoarea apelează la o expresivitate tăioasă care, dincolo de stilul încolăcitor, pricepându-se să ajungă întotdeauna la destinație, scoate la lumină lacunele stereotipicei societăți și precaritatea readaptării, încrustând personaje complexe taman prin intermediul unei simplități în care se ascunde vacarmul omniprezentelor întrebări fără răspuns clădite din resemnări și răzvrătiri halucinante sau anodine.

” Schije” este o carte penetrantă și cotrobăitoare, scuturând de praful nepăsării anumite probleme care, în mod nejustificat, încă mai sunt tabu, stalactite și  stalagmite ale unor tăceri care nu fac altceva decât să rănească și să îngroape de vii sufletele neînțelese ale unor oameni altfel.

Lectură plăcută!

Aspecte Pozitive:

Stăpânind foarte bine franchețea, prin intermediul căreia chiar spune lucrurilor pe nume, Ioana Baetica Morpurgo face din arta scrisului o misiune aproape sacră și totuși maleabilă.

Aspecte Negative:

Anumite personaje secundare, deși apar vijelios în anumite momente, dispar în mod neașteptat.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.