Recenzie ”Schije” de Ioana Baetica Morpurgo

by | Nov 7, 2017 | Recenzii cărți

🔥 CARTEA SCHIJE ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

Plin de viață, dar mai ales de o incontestabilă personalitate, romanul ”Schije”, al scriitoarei Ioana Baetica Morpurgo, apărut la editura Polirom, conjugă vâltoarea trăirilor între flexiunea trecutului și contingența pandorică a lui ” ce ar fi putut să fie dacă…”.

Personajele acestei cărți sunt învelite în mantia unei filosofii în care metafizica rurală și idealismul parvenitismului dau naștere unor întâmplări împodobite verosimil de un realism indubitabil în care raționalul și senzorialul sunt uneori piloni de sprijin, însă, în restul timpului aceste două concepte, prinse într-o luptă oclusivă, nu sunt altceva decât cuiele unui sicriu în care, din teamă sau din comoditate, oamenii își ascund sufletele.

Autoarea nu se sfiește să coboare, fără fereală, pe scările lăuntrice ale lui Toma Stratan, personajul principal al cărții, desenând peste viforul pereților interiori temple și cimitire de clipe cauterizate sau încă sângerânde.

Jalonând, conștient sau inconștient între uitare și neuitare, între răzbunare, exonerare și nepăsare, personajul principal biciuie și mângâie, invocând și hulind deopotrivă într-o revitalizare a dorinței de evadare de sub paloarea fetidă a instinctului de turmă, deși chiar el se complace în anumite situații cu prizonieratul concav al gloatei.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Ioana Baetica Morpurgo

Oscilația simțirilor, cauzată în mare parte de promoroaca trecutului devenit dintr-odată mai prezent decât însăși prezentul, îl transformă pe Toma Stratan într-un amalgam de strigăt și tăcere în care schijele trăirilor, mai vechi sau mai noi, își înfig șrapnelul hulpav în cicatrizările unor verbe care, în tangajul insipidei societăți, își pierde din fluorescență.

Ca într-un joc de snooker în care novicele adversar nu are absolut nicio șansă de a folosi tacul, scriitoarea apelează la o expresivitate tăioasă care, dincolo de stilul încolăcitor, pricepându-se să ajungă întotdeauna la destinație, scoate la lumină lacunele stereotipicei societăți și precaritatea readaptării, încrustând personaje complexe taman prin intermediul unei simplități în care se ascunde vacarmul omniprezentelor întrebări fără răspuns clădite din resemnări și răzvrătiri halucinante sau anodine.

” Schije” este o carte penetrantă și cotrobăitoare, scuturând de praful nepăsării anumite probleme care, în mod nejustificat, încă mai sunt tabu, stalactite și  stalagmite ale unor tăceri care nu fac altceva decât să rănească și să îngroape de vii sufletele neînțelese ale unor oameni altfel.

Lectură plăcută!

Titlu: Schije
Autor: Ioana Baetica Morpurgo
An apariție : 2017
Editura: POLIROM
Nr. Pagini: 457
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Publicată la 7.11.2017
Nota recenzorului: n/a

Aspecte Pozitive:

Stăpânind foarte bine franchețea, prin intermediul căreia chiar spune lucrurilor pe nume, Ioana Baetica Morpurgo face din arta scrisului o misiune aproape sacră și totuși maleabilă.

Aspecte Negative:

Anumite personaje secundare, deși apar vijelios în anumite momente, dispar în mod neașteptat.

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Cujo” de Stephen King

Recenzie ”Cujo” de Stephen King

"There's one novel, Cujo, that I barely remember writing at all. I don't say that with pride or shame, only with a vague sense of sorrow and loss. I like that book. I wish I could remember enjoying the good parts as I put them down on the page." Stephen King Eu am doi...

Cristian Cărpenaru este redactor Booknation.ro de 2052 zile și a scris până acum 490 articole. Se află pe poziția 2 din 153 de redatori, fiind astfel un Erou Booknation.ro. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Cristian Cărpenaru aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments