Recenzie ”Schije” de Ioana Baetica Morpurgo

by | Nov 7, 2017 | Recenzii cărți

🔥 CARTEA SCHIJE ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN

Plin de viață, dar mai ales de o incontestabilă personalitate, romanul ”Schije”, al scriitoarei Ioana Baetica Morpurgo, apărut la editura Polirom, conjugă vâltoarea trăirilor între flexiunea trecutului și contingența pandorică a lui ” ce ar fi putut să fie dacă…”.

Personajele acestei cărți sunt învelite în mantia unei filosofii în care metafizica rurală și idealismul parvenitismului dau naștere unor întâmplări împodobite verosimil de un realism indubitabil în care raționalul și senzorialul sunt uneori piloni de sprijin, însă, în restul timpului aceste două concepte, prinse într-o luptă oclusivă, nu sunt altceva decât cuiele unui sicriu în care, din teamă sau din comoditate, oamenii își ascund sufletele.

Autoarea nu se sfiește să coboare, fără fereală, pe scările lăuntrice ale lui Toma Stratan, personajul principal al cărții, desenând peste viforul pereților interiori temple și cimitire de clipe cauterizate sau încă sângerânde.

Jalonând, conștient sau inconștient între uitare și neuitare, între răzbunare, exonerare și nepăsare, personajul principal biciuie și mângâie, invocând și hulind deopotrivă într-o revitalizare a dorinței de evadare de sub paloarea fetidă a instinctului de turmă, deși chiar el se complace în anumite situații cu prizonieratul concav al gloatei.

Oscilația simțirilor, cauzată în mare parte de promoroaca trecutului devenit dintr-odată mai prezent decât însăși prezentul, îl transformă pe Toma Stratan într-un amalgam de strigăt și tăcere în care schijele trăirilor, mai vechi sau mai noi, își înfig șrapnelul hulpav în cicatrizările unor verbe care, în tangajul insipidei societăți, își pierde din fluorescență.

Ca într-un joc de snooker în care novicele adversar nu are absolut nicio șansă de a folosi tacul, scriitoarea apelează la o expresivitate tăioasă care, dincolo de stilul încolăcitor, pricepându-se să ajungă întotdeauna la destinație, scoate la lumină lacunele stereotipicei societăți și precaritatea readaptării, încrustând personaje complexe taman prin intermediul unei simplități în care se ascunde vacarmul omniprezentelor întrebări fără răspuns clădite din resemnări și răzvrătiri halucinante sau anodine.

” Schije” este o carte penetrantă și cotrobăitoare, scuturând de praful nepăsării anumite probleme care, în mod nejustificat, încă mai sunt tabu, stalactite și  stalagmite ale unor tăceri care nu fac altceva decât să rănească și să îngroape de vii sufletele neînțelese ale unor oameni altfel.

Lectură plăcută!

📚 Ți-a plăcut recenzia cărții SCHIJE?

Vezi toată lista de cărți scrise de Ioana Baetica Morpurgo sau...

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA SCHIJE CU REDUCERE DE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN
Titlu: Schije
Autor: Ioana Baetica Morpurgo
An apariție : 2017
Editura: POLIROM
Nr. Pagini: 457
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Publicată la 7.11.2017
Nota recenzorului: n/a

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Psycho” de Robert Bloch

Recenzie “Psycho” de Robert Bloch

"Psycho" este un roman horror absolut scris de autorul american Robert Bloch. Cartea a fost publicată în anul 1959, și la un an după lansare a avut parte și de prima sa ecranizare, filmul Psycho din 1960, regizat de Alfred Hitchcock.  Cartea "Psycho" de Robert Bloch...

Recenzie “Pastorala americană” de Philip Roth

Recenzie “Pastorala americană” de Philip Roth

În ciuda titlului, doar începutul cărții  poate fi privit ca fiind idilic, și nici acesta integral, ci dacă ne referim strict la amintirile scriitorului din copilărie. Este o carte premiată şi își merită elogiile dacă ținem cont de ideea de bază, de scriitură, și dacă...

Recenzie “Garda” de Ken Bruen

Recenzie “Garda” de Ken Bruen

Acesta e genul de roman care, citindu-l, te face să te simți ca la o ieșire cu prietenii la bere. E spus pe un ton sarcastic, fluid, prietenos și direct, are un final previzibil și un erou imprevizibil. Un tip antisocial, rebel, indecis și imatur, al cărui drum prin...

0 0 vote
Article Rating
Cristian Cărpenaru este redactor Booknation.ro de 2103 zile și a scris până acum 490 articole. Se află pe poziția 1 din 25 de redatori, fiind astfel un Erou Booknation.ro. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Cristian Cărpenaru aici.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments