Recenzie „Scurta și minunata viață a lui Oscar Wao” de Junot Diaz

de | ian. 6, 2018 | Beletristică, Cărți Premiate, Dragoste, Literatură Contemporană, Literatura Universală, Recenzii cărți, Romantism, Suspans

🔥 CARTEA SCURTA ȘI MINUNATA VIAȚĂ A LUI OSCAR WAO ARE REDUCERE PE:

2018 este primul an în care m-am decis să accept un reading challenge, iar cel ales de mine include citirea unui roman laureat cu premiul Pulitzer; după câteva cercetări ochii mi s-au oprit asupra cărții Scurta și minunata viață a lui Oscar Wao, de Junot Diaz.

Lola a jurat că nu se mai întoarce niciodată în ţara aceea groaznică. Într-una din ultimele noastre nopţi a spus: Zece milioane de Trujillo, asta suntem cu toţii.

N-am știut nimic legat de carte când m-am apucat de ea, aruncându-mă într-un lac de curiozități și neștire. Oscar Wao este un tânăr dominican obez, care, în frageda copilărie, avea un succes de neegalat în ceea ce primește femeile (ca orice alt dominican care se respectă, spune el), dar, odată cu înaintarea în vârsta, Wao își acoperă corpul cu din ce în ce mai multă grăsime; este neglijent și nu îl interesează aspectul fizic, fiind de o urâțenie parcă dorită. Știe că nu va ajunge nicăieri în viață dacă tot ce face este să citească romane SF. Nu vrea să fie bogat și nu vrea să fie nici cel mai cuceritor tip din câți a văzut Republica Dominicană. Vrea doar să sărute o fată. De mai multe ori. Toată viața.

Niciodată nu ne dorim schimbările care schimbă totul.

Are multe pasiuni trecătoare și fantezii cu fete pe care le vede pentru prima (și de cele mai multe ori, ultima) dată-n viață. Însă toate prietenele surorii sale, Lola, îi spun că nu o să aibă niciodată pe cineva. Faptul că Oscar este protagonistul romanului Scurta și minunata viață a lui Oscar Wao este un lucru discutabil, consider, întrucât cartea se bucură de abordarea mai multor puncte de vedere: îl auzim pe Oscar, dar și pe sora, mama și bunica sa, care povestesc cum asupra familiei lor (și nu numai) s-a năpustit de generații blestemul fuku, o grozăvie de blestem care te poate ucide și dacă doar te gândești la el.

Furia ei umplea casa cu un fum greu, înăbușitor. Intra peste tot, în părul și în mâncarea noastră, precum cenușa nucleară despre care ne povesteau la școală că se va așterne într-o zi moale ca zăpada.

Oscar a fost prima dată îndrăgostit de-a binelea la 7 ani. Apoi, în adolescență, odată cu degradarea sa fizică, nu mai cunoaște același sentiment profund al dragostei până când o întâlnește pe Ana, o fată cu ochi frumoși și păr de zeiță și care, spre surprinderea tuturor, îi vorbește cu drag. Cei doi se împrietenesc, iar în sufletul lui Wao înflorește din nou sentimentul iubirii, de data asta o iubire reală, palpabilă în gând, o iubire pe care o vede, simte și emană prin fiecare părticică a corpului. Și totuși Ana..

Mi-au plăcut tare mult notele de subsol, extrem de explicite și totuși succinte, dar și stilul în care Scurta și minunata viață a lui Oscar Wao a fost scrisă, referințele din istoria națională și personală, dar și multitudinea de cuvinte și fraze în spaniolă (am avut nevoie de dicționar pe ici-colo) fac din romanul lui Diaz o adevărată voce a unei generații, o generație crescută într-o eră apocaliptică, într-o eră a suferinței și singurătății.

Voia să dea vina pe cărți, pe SF, dar nu putea – le iubea prea mult.

Junot Diaz dovedește, în Scurta și minunata viață a lui Oscar Wao, că este un soi de Marquez contemporan, scriind un altfel de Un veac de singurătate, mai plin de umor, poate nu la fel de contemplativ, dar mai plin de viață, romanul fiind o mărturie a efemerității, un roman al scurtelor experiențe eterne ale vieții.

📚 Ți-a plăcut recenzia cărții SCURTA ȘI MINUNATA VIAȚĂ A LUI OSCAR WAO?

Vezi toată lista de cărți scrise de Junot Diaz sau...

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA SCURTA ȘI MINUNATA VIAȚĂ A LUI OSCAR WAO CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022
Titlu: Scurta și Minunata Viață A Lui Oscar Wao
Autor: Junot Diaz
An apariție : 2007
Editura: POLIROM
Nr. Pagini: 350
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Publicată la 6.01.2018
Nota recenzorului: n/a

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”De la zero la infinit” de Mihail Sebastian Sgrumala

Recenzie ”De la zero la infinit” de Mihail Sebastian Sgrumala

De la zero la infinit se încadrează în categoria de cărți destinate psihologiei omului, categorie care simt că mă atrage din ce în ce mai mult. Însă, spre deosebire de cărțile care conțin termeni și fraze din domeniul de specialitate, aici autorul folosește un limbaj...

Recenzie „Scopul” de Elle Kennedy

Recenzie „Scopul” de Elle Kennedy

În ultima vreme am citit doar cărți serioase, cărți de "oameni mari" așa cum le numesc eu și era cazul să mă întorc la ceva mai relaxant și mai ușor de asimilat. Aveam nevoie de o carte ușoară, pe care să o parcurg repede și fără prea mari bătăi de cap, așa că am ales...

Recenzie ”Civilizații” de Laurent Binet

Recenzie ”Civilizații” de Laurent Binet

Ce-ați zice dacă v-aș propune o carte care să prezinte istoria altfel decât s-a întâmplat? Cum credeți că ar fi stat lucrurile dacă în loc ca America să fie descoperită de Columb, Europa ar fi fost descoperită de incași și invadată de aceștia? Binet ne propune un joc...

0 0 votes
Article Rating
Arianna Suduc este redactor Booknation.ro de 2453 zile și a scris până acum 176 articole. Se află pe poziția 1 din 47 de redatori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Arianna Suduc aici. Arianna Suduc are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
îmi place să dau cuvintele mele lumii dimineața. iubitoare de cafea cărți ceai pisici toamnă și frumos.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments