Recenzie „Soroc de viață, soroc de viață”

de | iul. 15, 2021 | Beletristică, Dragoste, Ficțiune, Istorie, Literatura Universală, Recenzii cărți

🔥 CARTEA SOROC DE VIAȚĂ SOROC ARE REDUCERE PE:

Sunt exact 76 de ani de la încheierea celei de-a doua deflagrații militare mondiale, însă urmările ei sunt vizibile și astăzi, cicatricile încă dor. Nu ne putem desprinde de cei aproape 6 ani de chinuri și nu cred că ne vom lăsa de asta curând, unele evenimente din istorie ne vor urmări încă mult timp, în special, cele care au adus multă suferință și pierderi. Războiul, această temă, este omniprezentă în lucrările lui Remarque, iar „Soroc de viață și soroc de moarte” nu este o excepție.

„Ni s-a dăruit lumina și ea a făcut oameni din noi. Noi însă am ucis-o și am devenit iarăși troglodiți.”

Ernst Graeber este antrenat pe câmpul de luptă în îndepărtata și friguroasa Rusie. Prin mila cerului primește o permisie scurtă, în care speră să își revadă părinții. Revenirea acasă i se ivea în vise ca o oază de liniște și civilizație, însă s-a trezit în ruinele orașului în care a crescut. Printre casele bombardate și drumurile dispărute, Ernst descoperă dragostea, înfruntă absurditatea unei ideologii putrede, acaparat de îndoieli, se simte înfrânt de frică, iar conștiința îi distruge rădăcinile credinței pe o avea și așa slabă. Inevitabilul se va produce, moartea unei idei se va întâmpla, iar acest fapt va încununa opera printr-o serie de evenimente care au puterea unui defibrilator.

Dacă îți place recenzia cărții SOROC DE VIAȚĂ SOROC, atunci vezi 👉 lista cărților scrise de Erich Maria Remarque

Remarque continuă să își dezvolte tema preferată, pentru că războiul descoperă adevărata esență a unei persoane. Pe câmpul de luptă devii totul sau nimic, rămâi orb sau accepți darul cu care suntem înzestrați de la naștere, să cunoaștem adevărul, dincolo de liniile inamicului. Autorul este un ilustru în ale descrierii morții, atât de absurdă și lipsită de sens, de ea nu scapă nimeni. Dacă nu cunoașteți cum miroase sau cum arată moartea, citiți această carte.

„Numai lucrurile simple nu dezamăgesc niciodată.”

Mi-a adus aminte de „Hoțul de Cărți” (Monologul ei) și cartea Svetlanei Alekseievici, aici moartea o auzi în povestirile femeilor care au trecut prin WW2. Împreună trecem prin așa stări ca înfrângerea, renunțările la vis, retragerea, zguduirea și acceptarea lui Remarque, care este sinonimul realității și a cuvintelor lipsite de epitete, hiperbole, metafore și tot ce ne duce în extreme emoționale. Doar personaje adevărate, dialoguri care spun exact atât cât e nevoie, nu căutați pauze fără sens, fraze lacrimogene, dulce nu este, acea perioadă a șters acest cuvânt din vocabular.  Ni s-a dăruit lumina și ea a făcut oameni din noi. Noi însă am ucis-o și am devenit iarăși troglodiți.

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA SOROC DE VIAȚĂ SOROC CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2023
Titlu: SOROC DE VIAȚĂ SOROC
Autor: Erich Maria Remarque
An apariție : 2016
Editura: POLIROM
Nr. Pagini: 392
Limba: Română
Gen Literar: Literatura clasica
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 583

Alte recenzii de la Erich Maria Remarque:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Versetele satanice” de Salman Rushdie

Recenzie ”Versetele satanice” de Salman Rushdie

Cred că nu mai e nevoie să vă spun că Rushdie îmi place din ce în ce mai tare datorită excentricității stilului și poveștilor imaginate. Este unul dintre cei mai erudiți scriitori pe care i-am citit de-a lungul timpului și continuă să mă surprindă cu originalitatea...

Recenzie ”Daneza” de David Ebershoff

Recenzie ”Daneza” de David Ebershoff

Daneza spune povestea neobişnuită de dragoste dintre Einar Wegener, primul bărbat din lume care a trecut printr-o operaţie de schimbare a sexului, şi soţia sa, Greta Wegener, pictoriţă şi ilustratoare daneză. Cred că scrierea acestei povești a fost o treabă...

Recenzie „Intenții ascunse” de Lauren Asher

Recenzie „Intenții ascunse” de Lauren Asher

Astăzi vorbim despre o serie extreeeeeeeeeem de populară pe Tik Tok și care aparent, face ravagii în rândul cititoarelor. Seria lui Lauren Asher a fost primită foarte bine și sincer, mă simt ca un Grinch literar atunci când vorbesc cu mai puțin entuziasm despre o...

0 0 votes
Article Rating
Stella Popa este redactor Booknation.ro de 745 zile și a scris până acum 150 articole. Se află pe poziția 7 din 41 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Stella Popa aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments