Apărute la editura TracusArte, cele trei cărți ale Doinei Roman: Pragul, Pragul 2- Umbra Martor și Pragul3- Ultimul trimis oserp, propun o nouă redimensionare a genului fantasy prin intermediul unor uimitoare lumi, într-un amestec de grațios și grotesc, ambele având un deosebit simț estetic, creionând personaje uimitoare, pline de personalitate.

lansarea-trilogieil-pragul-de-doina-roman-14715187364670-resize

Partea Bună și Partea Rea alcătuiesc, la fel ca oriunde, cele două dimensiuni ale realității. Uneori acestea se întrepătrund, prinzând la jumătate oamenii mărunți, adică victimele colaterale care întotdeauna trăiesc după ritmul dictat de cei puternici. Deci, rețeta tradițională este oarecum respectată, asta până la o anumită fază, pentru că Doina Roman ne oferă, așa cum am spus și la începutul acestui articol, un altfel de fantasy, bulversant taman prin redefinirea conceptului de nemărginire.

Personajele Doinei Roman sunt prinse în vârtejul categoriilor și subcategoriilor, atât umanoide cât și antropomorfizate de bogata imaginație a scriitoarei.

În romanele Doinei Roman absolut totul este posibil, pentru că pilonul principal se bazează pe mixajul dintre androceu și gineceu, nu neapărat ca o androginizare a lumii scăldate de o  colțuroasă artificialitate.

În cele trei cărți ne este prezentat genul fantasy  într-o armonioasă îmbinare a basmelor, a fantazării și a lăuntricului uman cu întreaga sarabandă de simțiri și trăiri, autoarea mutând nemărginirea dincolo de limitele imaginarului omului obișnuit, azvârlindu-ne într-o lume aflată într-o continuă luptă pentru putere, dar și pentru supraviețuire într-un cadru zdrențuit și extrem de precar.

Doina Roman ne oferă o lume a corciturilor, a mirosurilor și parfumurilor unor vieți uitate între moarte și nemoarte, totul într-un cadru veșnic remodelat de factorul imprevizibil pe care autoarea dă impresia că-l ține sub supraveghere într-un colț de idilic buzunar.

Lectură plăcută!