Recenzie ”Țuți și Alesia prin Europa” – Liliana Uleia

by | Mar 4, 2020 | Recenzii cărți

ACUM GĂSEȘTI CARTEA ȚUȚI ȘI ALESIA PRIN EUROPA – CU REDUCERE PE lilianauleia.ro

Am fost surprinsă ca un copil când am deschis cartea și am văzut ce se află în interior.
O aventură prin cele 50 de capitale europene. Nici nu puteam să îmi petrec după-amiaza mai palpitant.

Gândindu-mă la lecția despre capitale de când eram eu la școală, îmi amintesc o foaie în alb-negru, cu multe nume enumerate pe care trebuia să le memorez. Nu aveam nici imagini colorate, nici informații particulare despre ele. Doar trebuia să le știu pe de rost ca formele verbelor la engleză. Mi s-a părut una dintre cele mai grele lecții și până târziu nu am fost absolut sigură asupra anumitor capitale. ☺
Acum, cu această carte am descoperit un mod plăcut de a reține marile orașe. Printr-o poveste în care am fost captivată, apoi prin informații prezentate într-un mod jucăuș și atractiv de cele două personaje și printr-o multitudine de imagini viu colorate.

La inițiativa lui Țuți, ursulețul curajos de pluș, Alesia, fetița de 6 ani, pleacă în aventura vieții ei – o călătorie prin toate capitalele europene.

“- Draga mea, te rog să îți îmbraci rochia de serbare și să te pregătești de cea mai mare aventură a vieții tale.”(pag. 3). Alesia avea totuși o nedumerire: Cum să se încalțe, în funcție de vremea capitalelor? , însă Țuți i-a dat rapid răspunsul:
“ – Nu contează ce încălțăminte o să-ți pui, deoarece noi tot acasă vom rămâne. Doar că, în loc să visezi ponei, așa cum visezi în fiecare seară, o să vizitezi cu mintea toate capitalele europene.” (pag. 5)

El în tricou și ea în rochița de serbare pornesc în aventura vieții lor.
Călătoria începe în Viena și se termină în Priștina.
Ursulețul îi prezintă Alesiei, capitalele, menționând la fiecare din ele ceva specific, astfel încât fetița să le rețină mai ușor.

În Belgia “Cei doi au mâncat un pic de ciocolată, doar puțin, ca să nu-și strice dinții, după care au poposit în Sarajevo, capitala Bosniei și Herțegovinei. Aici au vizitat Tunelul Speranței, cel care i-a făcut pe oameni să fugă din calea războiului.” (pag. 15)
Cartea este o adevărată călătorie, nu doar prin cuvinte, ci și prin culori și desene reprezentative pentru fiecare capitală. Am călătorit astfel, alături de cei doi aventurieri, care mi-au transmis energia și plăcerea necunoscutului prin diferitele ipostaze în care apăreau de la o pagină la alta.

După multe vizite au ajuns și în Lisabona “ – Ce clădiri colorate, se miră Alesia. – Alesia, pereții multor clădiri sunt acoperiți cu niște plăci de ceramică numite azulejos. Este o tehnică portugheză foarte veche.” (pag. 43)
Apoi l-au întâlnit și pe Jimmy Urs Nătăfleț, verișorul din Berlin al ursulețului nostru de la început. Acesta i-a însoțit în următoarele capitale: Ankara, unde el locuia, Kiev, Londra, Vatican și Preștina.

“În timp ce stăteau pe marginea lacului, primele raze ale soarelui alungau întunericul nopții, iar asta însemna că minunata lor călătorie se apropie de final. A fost o noapte atât de frumoasă, iar Alesia a învățat atât de multe lucruri alături de Țuți și apoi de Jimmy-Urs Nătăfleț!” (pag. 63)

Această cartea este minunată pentru copii de la grădiniță sau clasele primare și chiar pentru adulții care nu au avut ocazia să descopere încă toate capitalele și vor să-și reaprindă visul de a descoperi locuri noi.
Pentru mine a fost o adevărată călătorie a imaginației în timp și spațiu care mi-a amintit că nu merită să fii trist nici o zi. Sunt atâtea locuri care te așteaptă să le descoperi, atâta frumusețe gata să-ți ofere din spectacolul ei.
Mulțumesc, Liliana Uleia, pentru oportunitatea de a face turul capitalelor într-un mod atât de plăcut și colorat!

ACUM GĂSEȘTI CARTEA ȚUȚI ȘI ALESIA PRIN EUROPA – CU REDUCERE PE lilianauleia.ro

Titlu: Țuți și Alesia Prin Europa –
Autor: Liliana Uleia
An apariție : 2019
Editura: DIDACTICA PUBLISHING HOUSE
Nr. Pagini: 66
Limba: Română
Gen Literar: Carti pentru copii
Publicată la 4.03.2020
Nota recenzorului: 10/10

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Copilărie fermecată” de Ioana Trif

Recenzie ”Copilărie fermecată” de Ioana Trif

Cine nu are bătrân să își cumpere, spune un vechi proverb. Sau cine nu are bunici, poate savura atmosfera blândă și plină de căldură din preajma lor citind cartea Copilărie fermecată de Ioana Trif. Pe tot parcursul lecturării predomină o stare de liniște sufletească,...

Recenzie ”Vacanță la Kyoto” de BARAZSULY ETA

Recenzie ”Vacanță la Kyoto” de BARAZSULY ETA

În ultimele zile cerul a avut o seninătate în albastrul lui care mă îndemna la visare. Nu știu dacă ați reușit și voi să îl observați, dar pe mine m-a cucerit întru totul. Mi-am luat cartea pe care mi-am programat să o citesc săptămâna aceasta, un scaun confortabil pe...

Recenzie ”Patimi înălțătoare” de Rafaela Melinte

Recenzie ”Patimi înălțătoare” de Rafaela Melinte

M-am obișnuit atunci când citesc să îmi iau ceva bun lângă mine. Fie îmi fac prăjituri cu diferite arome, fie îmi iau câteva semințe gustoase pe care le asezonez mereu cu un ceai, cafea sau ciocolată caldă. În ultima vreme, am început să citesc tot mai mult și mi-am...

Emanuela Istrate este redactor Booknation.ro de 1273 zile și a scris până acum 647 articole. Se află pe poziția 1 din 143 de redatori, fiind astfel un 👑 Super Erou Booknation.ro. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Emanuela Istrate aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments