Recenzie “Ultimile luni din viața lui Achim Ioachim” de Mihail Păunescu

by | Mar 5, 2019 | Recenzii cărți

ACUM GĂSEȘTI CARTEA ULTIMILE LUNI DIN VIAȚA LUI ACHIM IOACHIM PE cartearomaneasca.ro

La prima vedere și pentru un cititor mai puțin avizat, Ultimile luni din viața lui Achim Ioachim, romanul câștigător al Concursului de Debut al editurii Cartea Românească pe anul 2017, ar putea pune unele dificultăți de înțelegere, iar alegerea juriului – unul important, din care au făcut parte Nicolae Manolescu, Răzvan Voncu și Daniel Cristea-Enache – poate părea curioasă.

Dar numai la prima vedere. De la început trebuie spus că proza lui Mihail Păunescu prezintă unele afinități cu două reușite importante ale romanului românesc: Dimineață pierdută de Gabriela Adameșteanu și Simion Liftnicul de Petru Cimpoeșu. Dacă, în primul caz, apropierea e numai formală (menajera-narator Vica e dublată, aici, de altă menajeră-narator, Tanti Petra, cu deosebirea că, de această dată, avem de-a face cu o menajeră-scriitor sau cronicar), apropierile cu Simion Liftnicul ar putea fi mai profunde. Dacă personajul lui Petru Cimpoeșu se autoclaustrează într-un lift, Achim Ioachim, protagonistul romanului lui Mihail Păunescu, se izolează benevol într-o cameră de apartament de bloc, și nu pentru câteva zile, ci pentru luni întregi, murind apoi în mod inexplicabil. Ciudata „ieșire” din lume a celor doi protagoniști pare să conțină o motivație metafizică. E posibil să aveam de-a face, și de această dată, cu un roman-metaforă.

De fapt Mihail Păunescu ne propune un roman cu „cheie”. Romanul trebuie citit cu atenție. Tema principală, camuflată deliberat de către autor, ar putea fi una profundă, iar misterul numai aparent. Intuim intenția autorului numai la sfârșit, din ultimile pagini, dar și din unele indicii strecurate ici-colo în text. Dacă autorul încearcă să ia ceva în vizor, atunci dezbaterea pare să se ducă în jurul a două opțiuni ontologice și metafizice: opțiunea mistică (a credinței religioase), și opțiunea creației artistice. Între aceste două extreme, intenționat camuflate în text prin amânări și excursuri epice de tot felul (excursuri care, trebuie spus, deși nu lipsite de savoare, deseori nu au decât o legătură vagă cu miza romanului, servind doar de contrapunct), pare să penduleze întreaga construcție. Odată ce atenția noastră se focalizează pe firul narativ principal, lucrurile încep să iasă la lumină.

Deosebit de important în acest demers descriptiv și poate „cheia” întregului ar putea fi episodul vizitei personajului Guber – literat boem și scriitor, prieten de tinerețe și vag mentor al protagonistului –, din a doua jumătate a romanului, cu ocazia unei zile onomastice. Citită cu atenție, „polemica” dintre cei doi ar putea desconspira multe ambiguități, iar misterul morții lui Achim Ioachim ar putea fi elucidat pe deplin.

Cu unele șovăilei, a cadrului general oarecum minimalist, debutul lui Mihail Păunescu este unul remarcabil.

ACUM GĂSEȘTI CARTEA ULTIMILE LUNI DIN VIAȚA LUI ACHIM IOACHIM PE cartearomaneasca.ro

Titlu: Ultimile Luni Din Viața Lui Achim Ioachim
Autor: Mihail Păunescu
An apariție : 2018
Editura: CARTEA ROMANEASCA
Nr. Pagini: 214
Limba: Română
Gen Literar: Literatura contemporana
Publicată la 5.03.2019
Nota recenzorului: 10/10

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Cartea oglinzilor” de Eugen Ovidiu Chirovici

Recenzie “Cartea oglinzilor” de Eugen Ovidiu Chirovici

Cartea oglinzilor este un thriller mystery scris de Eugen Ovidiu Chirovici ce a fost tradus în peste 38 de cărți, luând cu asalt piața de carte internațională. Un nume cu renume Acest roman este unul dintre puținele scrise de un român ce a făcut o adevărată vâlvă în...

Recenzie ”Văduva de safir” de Dinah Jefferies

Recenzie ”Văduva de safir” de Dinah Jefferies

Am ales să citesc cartea „Văduva de safir” datorită imaginii de pe copertă. Poate părea amuzant, însă așa este. Luna Octombrie este aproape gata, iar mie îmi este atât de dor de vară. Imaginea de pe copertă m-a dus cu gândul la o vacanță de vară pe malul mării și m-am...

Recenzie: “Moarte pe Nil” de Agatha Christie

Recenzie: “Moarte pe Nil” de Agatha Christie

În luna decembrie este programată lansarea filmului Moarte pe Nil de la 20th Century Studios, ecranizare a romanului celebrei scriitoare Agatha Christie. Ne vom reîntâlni cu detectivul belgian Hercule Poirot interpretat, de data aceasta, de actorul Kenneth Branagh...

Emanuela Istrate este redactor Booknation.ro de 1380 zile și a scris până acum 705 articole. Se află pe poziția 1 din 151 de redatori, fiind astfel un 👑 Super Erou Booknation.ro. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Emanuela Istrate aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments