Recenzie ,,Vălul pictat” de W. Somerset Maugham

Autor: W. Somerset Maugham
An apariție : 2011
Editura: Polirom
Nr. Pagini: 224
Acordă o notă cărții:
 

Vălul pictat ilustrează o altfel de descoperire, făcută de protagonistă,  Kitty Fane. Viața i se arată într-o altă maniera, de această dată una cruntă.

O aventură a cărui început este marcat de surprinderea lui Kitty cu Charlie, de către soțul acesteia.

Walter Fane, bacteorilog și doctor în același timp, dorește să stopeze epidemia de holeră din Mei Tan Fu. Călătoria o ajută pe Kitty să își dă seama de măreția soțului său, însă, cel mai important lucru este faptul că aceasta vede viața cu totul și cu totul diferit.

Își petrece o perioadă ajutând la un orfelinat, devenit între timp spital pentru tratarea epidemiei, condus de câteva măicuțe din Franța.

Atât  lui Kitty cât și lui Walter situația Chinei coloniale li  se pare tragică, motiv pentru a își descoperi adevăratele sentimente și pentru a învăța din experiențe.

Cu fiecare om apropiat care moare, viața li se descoperă atât de fragilă.

Cartea începe și se termină privind-o pe Kitty în sânul familiei. La început familia este una întreagă, posibil ideală, pentru ca la sfârșit Kitty să rămână cu tatăl ei, omul pe care l-a disprețuit toată copilăria sa, însă pe care acum dorește să îl răsplătească pentru dedicarea sa.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de W. Somerset Maugham.

,,Sufletul îi sângera.Trăise până atunci într-o iluzie şi când adevărul i-o zdruncinase, i se păruse că s-a zdruncinat însăşi realitatea.”

Căsătorită cu Walter din interes, Kitty vede  în Charlie iubirea  pe care nu o simțise vreodată, însă acesta se dovedește falsă, fapt care o maturizează.

,,Era aşa cum o numise Charlie prima dată când dăduse cu ochii de ea: o frumuseţe răpitoare.”

Drumul spre Mei Tan Fu este un factor important pentru creșterea ei sufletească.

,,Cerul era lipsit de nori şi soarele dimineţii arunca o lumină blândă ,de rai,asupra întregului decor.”

Spre sfârșitul romanului, când Kitty descoperă adevăratele valori ale vieții, cartea se transforma în rânduri scrise din suflet.

,,Blândeţea îi aduce victoria celui care tace şi siguranţa celui care se apără.Puternic este cel care se cucereşte pe sine.”

 

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)
Câștigă cartea săptămânii
Peste 8000 iubitori de carte s-au alăturat Tribului Booknation.ro și participă săptămânal la concursul Cartea Săptămânii, în care oferim ca premii multe 📖 foarte faine! Hai și tu! 👍

Descoperă cartea săptămânii

Iubim comentariile tale :)