Recenzie „Vălul pictat” de William Somerset Maugham

de | mai 21, 2020 | Beletristică, Dragoste, Literatura Universală, Recenzii cărți

🔥 CARTEA VĂLUL PICTAT ARE REDUCERE PE:

William Somerset Maugham, unul dintre cei mai cunoscuți scriitori englezi ai secolului al XX-lea,  a scris numeroase nuvele, romane și piese de teatru. Romanul Vălul pictat (The Painted Veil) a fost publicat în 1925.

Acțiunea se desfașoară în Anglia și Hong Kong în a doua decadă a secolului trecut. Personajul principal este Kitty Garstin; O tânară frumoasă, veselă, mare iubitoare de petreceri la care îi place să danseze și să fie admirată. Doamna Garstin este o femeie dominatoare care își educă fiica pentru ca vreun bărbat să vrea atît de tare să se culce cu ea, încât să fie dispus să-i ofere casă şi masă pentru tot restul vieţii.

Timpul trece și sora mai mică și mai puțin atrăgătoare își anunță căsătoria. Kitty intră în panică, se vede etichetată fată bătrână și nu mai suportă nici reproșurile mamei. Acceptă cererea în căsătorie primită de la Walter Fane, un tip scund, care dansează prost și nu este vesel. Vor locui in Hong Kong. Aici, Kitty se îndrăgostește de Charlie Townsend, un bărbat de 41 de ani, căsătorit, cu care începe o relație amoroasă. Dar, într-o zi, Walter îi surprinde pe cei doi amanți.

Una din temele principale ale romanului este iubirea. Walter se îndrăgostește de Kitty. Ea se îndrăgostește de politicianul Charles Townsend. Naratorul caracterizează cele două personaje masculine în antiteză. Charles Townsend este unul dintre privilegiații sorții, este adjunct de secretar colonial. Este vesel, fermecător, bărbatul cel mai simpatizat din întreaga colonie.

Dacă îți place recenzia cărții VĂLUL PICTAT, atunci vezi 👉 lista cărților scrise de William Somerset Maugham

Juca tenis şi polo şi golf. Ţinea ponei de curse. Era întotdeauna gata să servească pe oricine. Nu se lăsa încătuşat ori stânjenit de birocraţie.

Walter Fane este medic bacteriolog, inteligent, cinstit, timid. Lui Kitty nu-i veni greu să-şi dea seama – destul de clar de data asta – că postul de bacteriolog al guvernului nu înseamnă nimic.

E o treabă plicticoasă şi pur tehnică, spusese el cu un alt prilej. Şi e groaznic de prost plătită.

De asemenea, Maugham scoate în evidență contrastul dintre sentimentele celor doi bărbați pentru Kitty. Deși căsătorit și ocupând o funcție importantă, Charles Townsend îsi permite să întrețină, pe ascuns, relații amoroase cu  Kitty. Când Walter îi  descoperă, gândul lui Charles nu este de a divorța și a se căsători cu iubita lui ci să nege totul pentru a-și salva căsnicia și funcția. Walter Fane s-a căsătorit cu Kitty pentru că o iubește mai presus decât orice pe lume. Când va descoperi că aceasta are un amant se simte pierdut: Mă dispreţuiesc pe mine. Nu mai pune preț pe viața lui și alege să se lupte cu epidemia de holeră  din orașul Mei Tan Fu din China. Dar de ce o va lua pe Kitty cu el?

Va reuși Kitty să supraviețuiască? Va reuși  să rupă vălul pictat care-i acoperă ochii? Mai multe recenzii despre cărțile lui William Somerset Maugham puteți găsi aici.

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA VĂLUL PICTAT CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2023
Titlu: VĂLUL PICTAT
Autor: William Somerset Maugham
An apariție : 2006
Editura: VINTAGE BOOKS
Nr. Pagini: 246
Limba: Engleză
Gen Literar: Romance
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 356

Alte recenzii de la William Somerset Maugham:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Îngerul meu secret” de Federica Bosco

Recenzie ”Îngerul meu secret” de Federica Bosco

Povestea unui înger păzitor: După ce Patrick a murit, Mia și-a dorit ca toată lumea ei să se sfârșească. Și aproape că a reușit să facă asta după ce s-a aruncat în marea care i-a răpit viața celui pe care îl iubea. A lăsat valurile să îi înconjoare trupul, însă ceva...

Recenzie ”Interzis” de Vi Keeland

Recenzie ”Interzis” de Vi Keeland

O seară de poker, un show și o iubire interzisă... Ea este cea mai bună jucătoare de poker, el este un magnat arogant care, uneori, după o zi de muncă, preferă să joace poker cu niște prieteni vechi. Așa se întâlnesc Kate Monroe și Cooper Montgomery, într-o seară când...

Recenzie ”Femeile lui Lazăr” de Marina Stepnova

Recenzie ”Femeile lui Lazăr” de Marina Stepnova

Am de mult timp cartea aceasta în lista de must read și habar n-am de ce mi-a luat așa mult timp să ajung s-o citesc având în vedere cât de mult mi-a plăcut. Am auzit multe lucruri bune prin online și de data asta chiar au fost pe bună dreptate deoarece a fost scrisă...

5 3 votes
Article Rating
Alexandra Mircea este redactor Booknation.ro de 1150 zile și a scris până acum 58 articole. Se află pe poziția 13 din 41 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Alexandra Mircea aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments