Recenzie “Vălul pictat” de William Somerset Maugham

by | May 21, 2020 | Beletristică, Dragoste, Literatura Universală, Recenzii cărți

🔥 CARTEA VĂLUL PICTAT ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

William Somerset Maugham, unul dintre cei mai cunoscuți scriitori englezi ai secolului al XX-lea,  a scris numeroase nuvele, romane și piese de teatru. Romanul Vălul pictat (The Painted Veil) a fost publicat în 1925.

Acțiunea se desfașoară în Anglia și Hong Kong în a doua decadă a secolului trecut. Personajul principal este Kitty Garstin; O tânară frumoasă, veselă, mare iubitoare de petreceri la care îi place să danseze și să fie admirată. Doamna Garstin este o femeie dominatoare care își educă fiica pentru ca vreun bărbat să vrea atît de tare să se culce cu ea, încât să fie dispus să-i ofere casă şi masă pentru tot restul vieţii.

Timpul trece și sora mai mică și mai puțin atrăgătoare își anunță căsătoria. Kitty intră în panică, se vede etichetată fată bătrână și nu mai suportă nici reproșurile mamei. Acceptă cererea în căsătorie primită de la Walter Fane, un tip scund, care dansează prost și nu este vesel. Vor locui in Hong Kong. Aici, Kitty se îndrăgostește de Charlie Townsend, un bărbat de 41 de ani, căsătorit, cu care începe o relație amoroasă. Dar, într-o zi, Walter îi surprinde pe cei doi amanți.

Una din temele principale ale romanului este iubirea. Walter se îndrăgostește de Kitty. Ea se îndrăgostește de politicianul Charles Townsend. Naratorul caracterizează cele două personaje masculine în antiteză. Charles Townsend este unul dintre privilegiații sorții, este adjunct de secretar colonial. Este vesel, fermecător, bărbatul cel mai simpatizat din întreaga colonie.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de William Somerset Maugham

Juca tenis şi polo şi golf. Ţinea ponei de curse. Era întotdeauna gata să servească pe oricine. Nu se lăsa încătuşat ori stânjenit de birocraţie.

Walter Fane este medic bacteriolog, inteligent, cinstit, timid. Lui Kitty nu-i veni greu să-şi dea seama – destul de clar de data asta – că postul de bacteriolog al guvernului nu înseamnă nimic.

E o treabă plicticoasă şi pur tehnică, spusese el cu un alt prilej. Şi e groaznic de prost plătită.

De asemenea, Maugham scoate în evidență contrastul dintre sentimentele celor doi bărbați pentru Kitty. Deși căsătorit și ocupând o funcție importantă, Charles Townsend îsi permite să întrețină, pe ascuns, relații amoroase cu  Kitty. Când Walter îi  descoperă, gândul lui Charles nu este de a divorța și a se căsători cu iubita lui ci să nege totul pentru a-și salva căsnicia și funcția. Walter Fane s-a căsătorit cu Kitty pentru că o iubește mai presus decât orice pe lume. Când va descoperi că aceasta are un amant se simte pierdut: Mă dispreţuiesc pe mine. Nu mai pune preț pe viața lui și alege să se lupte cu epidemia de holeră  din orașul Mei Tan Fu din China. Dar de ce o va lua pe Kitty cu el?

Va reuși Kitty să supraviețuiască? Va reuși  să rupă vălul pictat care-i acoperă ochii? Mai multe recenzii despre cărțile lui William Somerset Maugham puteți găsi aici.

🔥 CARTEA VĂLUL PICTAT ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO
Titlu: Vălul Pictat
Autor: William Somerset Maugham
An apariție : 2006
Editura: VINTAGE BOOKS
Nr. Pagini: 246
Limba: Engleză
Gen Literar: Romance
Publicată la 21.05.2020
Nota recenzorului: 10/10

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Până la ultima suflare” de Jennifer L. Armentrout

Recenzie “Până la ultima suflare” de Jennifer L. Armentrout

Frumoasa noastră serie "Apocalipsa elementelor" a ajuns la ultimul său volum și sunt foarte tristă să vă vorbesc despre finalul acestei povești. Sunt super îndrăgostită de tot universul creat de Jennifer, dar mai ales de personajele sale și consider că a pus foarte...

Recenzie „Înainte de noi” de Anna Todd

Recenzie „Înainte de noi” de Anna Todd

Seria After nu se încheie cu volumul După ce am găsit fericirea, care este doar finalul poveștii dintre cei doi. Înainte de noi este un prequel al relației dintre Tessa și Hardin. Dar ceea ce îl face special este perspectiva narativă a lui Hardin asupra întregii...

Recenzie „După ce am găsit fericirea” de Anna Todd

Recenzie „După ce am găsit fericirea” de Anna Todd

Deși seria After nu este preferata mea din toate timpurile, După ce am găsit fericirea este un volum cu adevărat reușit. După finalul abrupt din volumul trei, care i-a dat viața peste cap lui Hardin, asistăm la noi drame în viața personajelor. Sentimentele...

Alexandra Mircea este redactor Booknation.ro de 248 zile și a scris până acum 21 articole. Se află pe poziția 40 din 146 de redatori, fiind astfel un Redactor Foarte Activ. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Alexandra Mircea aici.
5 3 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments