Cartea numită ,,Victoria’’, scrisă de Daisy Goodwin, a fost publicată de editura Litera şi inclusă în colecţia Iubiri de Poveste. Autoarea s-a inspirat din jurnalul personal al reginei Victoria, povestea fiind transformată şi într-un serial de mare succes, sub acelaşi nume. Daisy Goodwin prezintă parcursul Victoriei Alexandrina din momentul în care devine regină, până în momentul căsătoriei cu vărul ei, Albert de Saxa-Coburg.

Motivul pentru care am ales să citesc această carte, a fost acela că urmăresc des documentare privind viaţa privată a familiilor regale britanice. Îmi place să descopăr emoţiile şi trăirile omul din spatele tronului, iar Daisy Goodwin tocmai asta a oferit.

Victoria Alexandrina devine regină la o vârstă fragedă, deşi este abia a cincea în linia de succesiune la tron. Marea sa dorinţă este să scape de sub influenţa mamei sale şi a secretarului personal al acesteia, John Conroy. Intrigile ţesute atât de John Conroy cât şi de unchii săi, o obligă pe Victoria să demonstreze că este capabilă să conducă o monarhie.

Convinsă fiind că persoanele din jurul său încearcă să o manipuleze, Victoria îşi găseşte aliatul în prim ministrul său, Lordul Melbourne. Am observat că Victoria se aseamănă cu mama ei în ceea ce priveşte influenţa bărbaţilor din viaţa lor. Mama sa se lasă influenţată de John Conroy, Victoria reproşându-i acest lucru, deşi ea se lasă influenţată la rândul ei, de Lordul Melbourne. Relaţia dintre Victoria şi Lordul Melbourne se transformă într-o prietenie sinceră, iar Victoria este determinată să treacă peste toate convenţiile sociale pentru a proteja relaţia dintre ei.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Daisy Goodwin.

Ca regină, Victoria se străduieşte să îşi îndeplinească obligaţiile regale, însă din cauza firii impulsive şi lipsei de experienţă, face câteva greşeli care îi pun la îndoială capacitatea de a conduce o monarhie. În acele momente am descoperit o regină antipatică şi egoistă, care îşi trata supuşii cu superioritate.

Învăţând din propriile greşeli şi maturizându-se, Victoria decide că o regină trebuie să renunţe la viaţa personală pentru a putea conduce o monarhie. Aceasta se gândeşte să ia modelul reginei Elisabeta, predecesoarea sa, care rămâne necasătorită până la sfârşitul vieţii. Totul se schimbă în momentul în care îl întâlneşte pe Albert, vărul ei. Abia atunci Victoria experimentează primii fiori adevăraţi ai dragostei.

Daisy Goodwin ne oferă o poveste înţesată de intrigi şi jocuri de culise, o poveste a transformării Reginei Victoria de la o tânără temătoare şi indecisă, la conducătoarea unui imperiu. Recomand cartea celor care îşi doresc să afle mai multe despre viaţa personală a Reginei Victoria, ca fiica, apoi femeie, iar în cele din urmă regină.

Titlu: Victoria
Autor: Daisy Goodwin
An apariție : 2016
Editura: Litera
Nr. Pagini: 512
Limba: Română
Gen Literar: Istorica
Publicată la 3.02.2020
Nota recenzorului: 9/10

Aspecte Pozitive:

Cartea este usor de citit si prezinta viata personala a Reginei Victoria a Regatului Unit.

Aspecte Negative:

-

Avatar
Autor: Diana Cornila
Diana e Redactor Foarte Activ
Redactor de 34 zile pe Booknation.ro
toate articolele scrise de Diana Cornila