Whoreshop este o antologie de 14 povestiri scrisă de Jean-Lorin Sterian, având ca subiect prostituția.

Subiect apetisant

Cartea, pe lângă rating-ul de 18+, atrage prin subiectul neobișnuit și mai mult decât interesant: Aflat într-o criză acută de inspirație, scriitorul german Uli Dorfmeister organizează la Berlin un workshop gratuit de creative writing pentru un grup de emigranți, majoritatea din Estul Europei, având ca temă prostituția.

Un an mai târziu, emigranții vor afla că Uli s-a folosit de textele lor, publicându-le sub numele lui într-un nou volum de povestiri.

Pentru a se răzbuna, scriitorii decid ca fiecare dintre ei să publice în țara sa o antologie cu textele create la „whoreshop”.

Ediția de față se vrea a fi varianta românească.

Tipul cu teatru în garsonieră strikes again

Despre Jean-Lorin Sterin se știe că este un scriitor neconformist și un artist ce se dedică întrutotul unui proiect. El este cel care și-a deschis teatru în garsoniera lui, iar acum revine în beletristică cu această nouă creație.

Roman – antologie

Cartea poate fi interpretată atât ca o antologie, scrisă din perspectiva a 14 personaje, cât și ca un roman, toate povestirile alcătuind un întreg bine închegat.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Jean-Lorin Sterian

Jean-Lorin face foarte bine delimitarea între cele 14 perspective, ba chiar le dă și o personalitate proprie, aducând un plus la veridicitatea cărții.

Întâmplări oribile, însiropate în umor

Subiectul este unul dur, prostituția, iar povestirile abundă în umor sau întâmplări oripilante. Sexualitatea și sexul reprezintă temelia acestei cărți, care se bucură de povestiri atât vulgare, cât și deep, având parte de multă emoție pozitivă și negativă.

Dacă dai la o parte limbajul licențios, cu care nu am fost tot timpul de acord, regăsești povești de viață care sensibiliează.

Pentru un cititor ce nu apelează la astfel de lecturi prea des, această carte poate apărea ca un șoc, dar dacă îi dai timp și o doză zdravănă de compasiune pentru personajele defectuoase, atunci îți vei schimba părerea despre ea, ba chiar vei ajunge să înțelegi motivele ce stau în spatele întâmplărilor.

E adevărat că nu toate povestirile sunt de cea mai înaltă calitate, unele au un subiect mai puțin deep, dar toate poartă semnătura unei scrieri bune, căreia i s-a alocat o groază de timp și care merită atenția cititorilor.

Dacă ar fi să recomand această carte cuiva, aș zice că este potrivită pentru cei care vor să descopere mai multe straturi ale prostituției, ale relațiilor pasagere și care apreciază o carte contemporană ce tratează un subiect mai delicat.

Titlu: Whoreshop
Autor: Jean-Lorin Sterian
An apariție : 2017
Editura: HYPERLITERATURA
Nr. Pagini: 240
Limba: Română
Gen Literar: Literatura contemporana
Publicată la 12.10.2019
Nota recenzorului: 8/10

Avatar
Autor: Ioana
Ioana e Redactor Foarte Activ
Redactor de 327 zile pe Booknation.ro
toate articolele scrise de Ioana