Recenzie ”Focul fără moarte” de Sorin Copciac

de | iul. 16, 2020 | Recenzii cărți

ACUM GĂSEȘTI CARTEA PE youtube.com

În urmă cu un an am descoperit bijuteriile creativității lui Sorin Copciac. Poezii în care realitatea este exprimată cu transparență, iar emoțiile sufletului sunt etalate în forme diferite și pătrunzătoare astfel încât cititorul să fie mișcat până în măduva inimii lui.

“Când bezna va întinde decorul 

Copilul ascuns în tăcere 

Zbura-va în gând spre niciunde 

Pe-o stea ce-i alintă pridvorul.” (Optimism)

Pe lângă cuvintele armonios aranjate, o altă particularitate care m-a impresionat a fost dată de imaginile intens colorate dintre filele volumului. Peisaje misterioase sau senine, figuri care ascund povești în spatele formelor frumos conturate, elemente care te invită într-o stare de visare, ca o pauză de un oftat relaxat după lecturarea unei poezii.

Sufletul autorului este expus sincer prin fiecare vers, părerile sunt exprimate autentic, cititorul este invitat la o discuție prin intermediul artei.

De poți să-mi spui ori să-mi arăți 

Ce vrei, ce simți ori ce gândești, 

Coboară aici din lumea reveriei 

Și ia-ți drept călăuză aroma dragostei.” (Sfaturi fine)

Au fost poezii pe care le-am citit și recitit de mai multe ori. De fiecare dată îmi atingeam altă coardă a sufletului. Sensibilitatea care se ascunde dincolo de cuvinte, chiar și în poeziile unde nu se dezvoltă subiecte romantice, mi-a creat impresia de puritate și curățenie sufletească în interiorul creatorului.

“Din umbra lunii m-am găsit și eu 

Cu gânduri sănătoase lumina să ți-o aduc, 

Să nu mă crezi c-aș fi vreun zeu, 

Doar că ale mele sentimente clipele-ți seduc.” (Eternitate)

Citind mai multe volume ale autorului, am putut observa o evoluție în felul în care poeziile au ajuns să curgă pe file. Acesta este volumul care m-a impresionat cel mai mult. Experiența scrisului se îmbină cu ramurile emoțiilor și poeziile iau forma unor bijuterii pentru sufletul cititorului.

Rimele se aștern ușor, muzical, completând sensul cuvintelor care înfiripează tema abordată.

Dacă aș asocia cartea cu o pasărea ar fi o Lady Gouldian Finch, dacă ar lua forma unei prăjituri ar fi un tort cu cremă de fructe bine însiropat, iar dacă s-ar transforma într-un peisaj ar fi un câmp plin de flori și semințe, de unde muncitori, energic, culeg roadele muncii unui sezon.

Vă recomand să vă delectați cu acest volum într-o pauză sau într-o zi de weekend, cu un ceai bun sau o cafea și cu mintea lăsată liberă să pătrundă în lumea poeziei îmbrăcate în emoții vibrante.

ACUM GĂSEȘTI CARTEA PE youtube.com

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022
Titlu: FOCUL FĂRĂ MOARTE
Autor: Sorin Copciac
An apariție : 2019
Editura: ECOU TRANSILVANIA
Nr. Pagini: 90
Limba: Română
Gen Literar: Poezie
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 126

Alte recenzii de la Sorin Copciac:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Ora 25” de Constantin Virgil Gheorgiu

Recenzie “Ora 25” de Constantin Virgil Gheorgiu

Societatea din care faceți parte crede chiar că fiecare om este perfect înlocuibil. O carte premoniție. Cu siguranță Constantin Virgil Gheorgiu a fost un vizionar care a prevăzut că va exista cândva în viitor acest schimb de putere între om și tehnică. Mai întâi...

Recenzie „Anna Hibiscus. Bravo, Anna Hibiscus! (vol I & II)”

Recenzie „Anna Hibiscus. Bravo, Anna Hibiscus! (vol I & II)”

"Anna Hibiscus" și "Bravo, Anna Hibiscus!" sunt două volume de povestiri despre o fetiță care locuiește în Africa ("extraordinara Africă!"), alături de familia ei extinsă (numeroasă!). Bunicii ei sunt tradiționaliști, și încearcă să îi facă pe ceilalți membri ai...

Recenzie ”Trebuie să vorbim despre Kevin” de Lionel Shriver

Recenzie ”Trebuie să vorbim despre Kevin” de Lionel Shriver

               N-a primit degeaba cartea aceasta premiul Orange în 2015. Este atât de bine scrisă, atât de dezinhibată, sinceră și intra atât de adânc în miezul problemei încât a fost o încântare s-o citesc cu toate că tratează un subiect incomod, delicat și...

5 1 vote
Article Rating
Emanuela Istrate este redactor Booknation.ro de 2154 zile și a scris până acum 801 articole. Se află pe poziția 1 din 41 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Emanuela Istrate aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments