Recenzie ”Focul fără moarte” de Sorin Copciac

by | Jul 16, 2020 | Recenzii cărți

ACUM GĂSEȘTI CARTEA FOCUL FĂRĂ MOARTE PE youtube.com

În urmă cu un an am descoperit bijuteriile creativității lui Sorin Copciac. Poezii în care realitatea este exprimată cu transparență, iar emoțiile sufletului sunt etalate în forme diferite și pătrunzătoare astfel încât cititorul să fie mișcat până în măduva inimii lui.

“Când bezna va întinde decorul 

Copilul ascuns în tăcere 

Zbura-va în gând spre niciunde 

Pe-o stea ce-i alintă pridvorul.” (Optimism)

Pe lângă cuvintele armonios aranjate, o altă particularitate care m-a impresionat a fost dată de imaginile intens colorate dintre filele volumului. Peisaje misterioase sau senine, figuri care ascund povești în spatele formelor frumos conturate, elemente care te invită într-o stare de visare, ca o pauză de un oftat relaxat după lecturarea unei poezii.

Sufletul autorului este expus sincer prin fiecare vers, părerile sunt exprimate autentic, cititorul este invitat la o discuție prin intermediul artei.

De poți să-mi spui ori să-mi arăți 

Ce vrei, ce simți ori ce gândești, 

Coboară aici din lumea reveriei 

Și ia-ți drept călăuză aroma dragostei.” (Sfaturi fine)

Au fost poezii pe care le-am citit și recitit de mai multe ori. De fiecare dată îmi atingeam altă coardă a sufletului. Sensibilitatea care se ascunde dincolo de cuvinte, chiar și în poeziile unde nu se dezvoltă subiecte romantice, mi-a creat impresia de puritate și curățenie sufletească în interiorul creatorului.

“Din umbra lunii m-am găsit și eu 

Cu gânduri sănătoase lumina să ți-o aduc, 

Să nu mă crezi c-aș fi vreun zeu, 

Doar că ale mele sentimente clipele-ți seduc.” (Eternitate)

Citind mai multe volume ale autorului, am putut observa o evoluție în felul în care poeziile au ajuns să curgă pe file. Acesta este volumul care m-a impresionat cel mai mult. Experiența scrisului se îmbină cu ramurile emoțiilor și poeziile iau forma unor bijuterii pentru sufletul cititorului.

Rimele se aștern ușor, muzical, completând sensul cuvintelor care înfiripează tema abordată.

Dacă aș asocia cartea cu o pasărea ar fi o Lady Gouldian Finch, dacă ar lua forma unei prăjituri ar fi un tort cu cremă de fructe bine însiropat, iar dacă s-ar transforma într-un peisaj ar fi un câmp plin de flori și semințe, de unde muncitori, energic, culeg roadele muncii unui sezon.

Vă recomand să vă delectați cu acest volum într-o pauză sau într-o zi de weekend, cu un ceai bun sau o cafea și cu mintea lăsată liberă să pătrundă în lumea poeziei îmbrăcate în emoții vibrante.

ACUM GĂSEȘTI CARTEA FOCUL FĂRĂ MOARTE PE youtube.com

Titlu: Focul Fără Moarte
Autor: Sorin Copciac
An apariție : 2019
Editura: ECOU TRANSILVANIA
Nr. Pagini: 90
Limba: Română
Gen Literar: Poezie
Publicată la 16.07.2020
Nota recenzorului: 10/10

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Înfruntarea” de Rebecca Ross

Recenzie “Înfruntarea” de Rebecca Ross

  Am ajuns într-un final și la al doilea volum din serie, asta după ce am crezut că nu există nicio serie, doar o singură carte, stand alone. Mi-a plăcut foarte mult Rebecca Ross și i-am admirat stilul și curajul în relatarea acestei povești YA, care bifează...

Recenzie ”Și-am privit cu toții spre cer…” de Tommy Wallach

Recenzie ”Și-am privit cu toții spre cer…” de Tommy Wallach

Cea mai frumoasă perioadă din viața unui om este adolescența, respectiv anii de liceu. Cel mai bun jucător e baschet, Peter, se teme de acest lucru. Eliza numără orele până când va scăpa de Seattle, orașul său natal și de reputația sa. Anita, este o fată cu o viață...

Recenzie ”Lumina unui nou început” de Agnès Martin-Lugand

Recenzie ”Lumina unui nou început” de Agnès Martin-Lugand

Titlu: Lumina unui nou început Titlu-original: À la lumière du petit matin Autor: Agnès Martin-Lugand Editura: Trei An apariție: 2018 Număr de pagini: 352 Am auzit prima dată de Agnès Martin-Lugand de la o prietenă ce abia aștepta să meargă la faimoasa lansare a...

Emanuela Istrate este redactor Booknation.ro de 1297 zile și a scris până acum 665 articole. Se află pe poziția 1 din 146 de redatori, fiind astfel un 👑 Super Erou Booknation.ro. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Emanuela Istrate aici.
5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments