Salman Rushdie, unul dintre cei mai cunoscuți și controversați scriitori ai timpului nostru, a anunțat recent că lucrează la o carte despre atacul care a dus la pierderea ochiului său drept. Acest anunț a fost făcut în cadrul Festivalului FT Weekend din Washington, unde Rushdie a apărut prin intermediul unei legături video.

Rushdie, în vârstă de 75 de ani, a declarat că este încă „un pic bătut”, dar „în principiu bine”, la aproape un an de la atentatul la viața sa. Purtând ochelari cu lentila dreaptă întunecată, scriitorul a vorbit despre cum atacul a afectat abilitatea sa de a citi, dar a adăugat că scrie ceea ce crede că va fi o carte destul de scurtă despre experiența sa.

Rushdie este cunoscut pentru opera sa provocatoare și a trăit sub amenințarea morții timp de decenii. „Versetele satanice„, publicat pentru prima dată în 1988, a generat controverse pentru modul în care îl descria pe profetul islamic Mahomed. Cartea a fost interzisă în Iran, iar liderul suprem al țării, Ayatollahul Ruhollah Khomeini, a emis o fatwa prin care le ordona musulmanilor să-l ucidă pe Rushdie. În urma amenințării cu moartea, Rushdie s-a ascuns și a trăit sub pază armată.

După atacul de anul trecut, secretarul de stat american Antony Blinken a acuzat guvernul iranian de incitare la violență împotriva lui Rushdie și a criticat Teheranul pentru că a „jubilat” în legătură cu atentatul împotriva sa.

În ciuda tuturor acestor provocări, Rushdie rămâne neclintit în angajamentul său față de libertatea de exprimare. Întrebat care ar fi sfatul său pentru tinerii scriitori aspiranți, Rushdie a răspuns: „Le-aș spune să facă ceea ce trebuie să facă și să nu se teamă.”

Rushdie a avertizat împotriva încercărilor de a pune „garduri în jurul a ceea ce este OK să faci și ceea ce nu este OK să faci„, spunând că dacă ceva va duce la moartea romanului, asta va fi. „Trebuie să ne spunem adevărul în felul nostru și să îl oferim lumii”, a adăugat el.

Această nouă carte promite să ofere o perspectivă profundă asupra luptei lui Rushdie pentru libertatea de exprimare și asupra impactului pe care violența și cenzura le pot avea asupra artei și a vieții unui artist.

Top 100 cărți ale anului 2023