Scriitorul între asumare și derivă

De ce, dar mai ales pentru cine scriitorul?

Aceasta este întrebarea, suficient de pertinentă într-o lume în care literatura și non-literatura se întrepătrund, derutând cititorii care sunt împărțiți, în funcție de pasiunea lor, în pasionați și ocazionali.

În mod indubitabil lumea se schimbă odată cu fiece zi, prinsă într-o continuă remodelare în funcție de numeroși factori socio-politici și socio-culturali.

La prima vedere scriitorul oferă și cititorul primește. Dar acest ” marketing” nu funcționează întotdeauna, iar această disfuncționalitate este cauzată de anumite neconcordanțe dintre ceea ce se oferă și ceea ce se cere.

În primul rând, din punctul meu de vedere, să folosești cuvântul ”marketing” în literatură, înlocuind expresia tendințe literare este un sacrilegiu, o continuă mecanicizare a unei arte umaniste, ba chiar o terifiantă tentativă de dezumanizare a unei literaturi care odinioară plămădea înflăcărate idealuri.

Scrie oriunde și oricând!

Se scrie mult, dezordonat și redundant, adeseori fără vreun crez, scriitorul deja consacrat, precum și cel ocazional, atins subit de febra extrovertirii, a despovărării neprogramatice, transformând penetranta expresivitate de altădată într-un bulgăre care pur și simplu strivește de-a valma cititorii, azvârlindu-i într-o alambicata lume.

Cantitate versus calitate

Raportul calitate- cantitate, primordial ân absolut orice epocă literară, indiferent de anvergură, a trăit și trăiește încă numeroase contorsionări care, adeseori, nu reușește să se muleze întru totul peste lumea cititorilor.

Astfel se creează munții de maculatură, non-valorile care naufragiază cu mult înainte de a cunoaște adevărata lume a tentacularelor valuri.

Intuiție și ruletism

Nu emotivitatea și nici măcar pasiunea de a scrie transformă un manuscris într-o carte, pentru că nu toate trăirile de moment sunt capabile să însuflețească alte destine care așteaptă în liniștea bibliotecilor și librăriilor să fie hrănite.

Aflat mai mereu între intuiție și ruletism, adică între principiul vaselor comunicante care leagă cumva scriitorul de cititor și riscul extrovertirii prins între compasiune și deziluzie.

Broșuri, broșurele, cărți și cărțulii, cu toate aspiră la titlul de capodoperă care să reușească amprentarea unei lumi lăuntrice aflată în căutarea panaceicei medicamentații. Însă unele se pierd pe drum din varii motive, nereușind să pătrundă cu adevărat în lăuntricele cotloane din conjugările celorlalți.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.