Cronicile Wardstone sunt o serie de cărți de aventuri, cu elemente horror și fantasy ce urmăresc aventurile unui adolescent, Tom Ward, angajat în lupta cu făpturile Întunericului, și a prietenilor săi.

Ucenicul Vraciului 

Prima carte prezintă începuturile experienței lui Tom Ward ca ucenic al severului vraci Gregory, de la vârsta de 12 ani. Provenind dintr-o familie săracă de fermieri, al șaptelea fiu din al șaptelea fiu (e o chestie importantă asta), părinții trebuie să-i găsească o meserie. Având afinități și talente speciale, Tom pare predestinat pentru a deveni vraci. Ideea nu-l încântă, nu vrea să-și părăsească familia și să trăiască ca un ciumat pe lângă un bătrân ursuz, înfruntând tot felul de făpturi supranaturale ce slujesc Întunericul. Dar, ușor-ușor, își seama că se descurcă mai bine decât ar fi sperat. Primul lui test este confruntarea cu mama Malkin, o puternică și crudă vrăjitoare din Comitat.

Blestemul Vraciului

Plecați într-un ținut vecin, la înmormântarea fratelui Vraciului, cei doi eroi, asistați de noua prietenă a lui Tom, Alice (și ea, o mică vrăjitoare) se văd nevoiți lupte cu un demon ce amenință Lumina, numit Urgia, dar și cu Inchiziția ce încearcă -i pună pe rug din cauza suspiciunilor de vrăjitorie. Vraciul Gregory este capturat și condamnat la moarte, iar salvarea lui pică în sarcina ucenicului acestuia, care, secondat de Alice, se vede nevoit să exploreze catacombele de sub catedrala din Priestown de unde teribila Urgie încerca să evadeze. Atmosfera este întunecată, suspansul menținut pe toată durata poveștii, iar cei doi tineri eroi delicios de naivi. Tom, teribil de speriat la început, învață să aibă mai multă încredere în forțele proprii, dar și că poate conta pe sprijinul necondiționat al micii sale prietene.

Secretul Vraciului 

În urma unei vizite făcute de un fost ucenic al Vraciului, Gregory decide este timpul se mute pentru perioada iernii la casa lui din Anglezarke. Astfel, însoțit de Tom, pornește spre reședința sa de iarnă, o casă sinistră, cu o pivniță înfricoșătoare, burdușită cu numeroase creaturi înlănțuite de vraci de-a lungul numeroaselor lupte cu forțele Întunericului. Aici, Tom descoperă cu stupefacție sobrului Vraci i-a cam plăcut viața în tinerețe și a călcat de câteva ori pe bec. Cu așa exemplu, e normal ca și ăsta mic și dea nițel în petic și înceapă simtă câțiva fluturi în stomac. Oare nesăbuința Vraciului va avea efecte asupra prezentului? Oare păcatele lui vor fi plătite de Tom?

Bătălia Vraciului 

Cele mai puternice clanuri de vrăjitoare se reunesc în Pendle și au planuri mari: vor -l invoce pe însuși Diavolul care scufunde lumea în Întuneric. Dar fiind trei clanuri și multe dușmănii vechi între ele, reuniunea acestora este un adevărat război pentru supremație și putere. Vraciul are misiunea de a împiedica această unire, deoarece ar fi o amenințare pentru pacea și siguranța lumii, iar o luptă directă cu Diavolul este mai bine a fi evitată. De asemenea, Tom trebuie recupereze moștenirea lăsată de mama lui: trei cufere pline cu secrete și magie pe care mizează -l vor ajuta în confruntările sale cu forțele Răului. Dar nu e ușor, deoarece cuferele se află sub stricta pază a două surori, creaturi legendare de temut, care numai drăguțe și amabile nu pot fi numite, iar misterul care o înconjoară pe mama lui Tom continuă  se adâncească.

Greșeala Vraciului 

Tom este trimis -l slujească timp de șase luni pe Bill, unul dintre mulții foști ucenici ai Vraciului care -l antreneze în lupta cu vrăjitoarele de apă. Acesta locuiește tot în Comitat, dar în zona golfului, în apropiere de ținutul lacurilor. Viața alături de Bill este aspră și metodele acestuia de antrenament sunt dificile și ieșite din comun, astfel băiatul, accidentat și cu viața amenințată de câteva ori, chiar se gândește serios renunțe. Necuratul o trimite pe fiica lui, Morwena, pentru a termina odată pentru totdeauna cu acest ucenic ce-i tot dă planurile peste cap. Greșeala pe care Bill o face îi pune pe toți în pericol, dar cu ajutorul lui Alice și al unei alte vrăjitoare asasine, Grimalkin (my love), reușesc scape. În acest volum mi-am găsit personajul preferat, o vrăjitoare puternică și solitară care promite aventuri frumoase, pline de adrenalină.

Sacrificiul Vraciului

Călătoria pe care eroii o fac în Grecia, alături de mama lui Tom, care are și ea secretele ei întunecate, pentru a înfrunta o altă vrăjitoare puternică, un fel de zeiță, Ordeen, este plină de pericole și tristețe. Sunt însoțiți de Alice și Grimalkin, dar și de alte vrăjitoare puternice din ținutul Pendle. Tom are parte de multă suferință, dar primește și daruri care îl vor ajuta în viitor, iar legătura dintre el și Alice devine din ce în ce mai puternică. Ne este dezvăluită povestea mamei lui și marele secret pe care l-a ascuns de când s-a căsătorit cu tatăl lui Tom. Bineînțeles această dezvăluire ridică alte semne de întrebare în ceea ce privește puterile și identitatea fiului său. Diavolul încă rămâne în umbră și amenințarea lui planează deasupra siguranței eroilor noștri.

Coșmarul Vraciului 

Casa Vraciului arde și Osoasa Lizzie scapă din puțul unde era ținută prizonieră, hotărâtă pustiască ținutul. Premoniția Vraciului pare a deveni realitate, iar eșecul său încâlcește și mai mult întreaga situație. Alice se dovedește încă o dată a fi de neprețuit, cu toate Vraciul încă mustăcește când o vede așa apropiată de Tom. În ciuda legăturilor de sânge pe care le are cu Lizzie, Alice îl sprijină pe Tom pentru a o opri pe vrăjitoare. Lupta se pe insula More unde vrăjitoarea își impusese domnia și teroriza locuitorii. Alice și Tom sunt legați acum indisolubil datorită pactului de sânge făcut în secret cu Diavolul. Este prima dată când Vraciul, stoic, sever și de neclintit, pare a ceda și a comite greșeli de neiertat. Iar Tom se vede nevoit încă o dată se descurce fără ajutorul lui.

Destinul Vraciului 

Comitatul este în plin război, casa eroilor noștri a fost arsă din temelii, biblioteca și învățăturile mentorului distruse, iar cei trei eroi pleacă în aventură în Irlanda unde sunt amenințați de o altă zeiță puternică și malefică, Morrigan, invocată de un alt clan de vrăjitoare. Unul dintre eroii Irlandei îi dăruiește ucenicului Sabia Destinului, o puternică armă ce i-ar putea fi fatală Necuratului. Tom simte este urmărit de cel pe care a reușit -l înșele până acum, simte o confruntare directă este foarte aproape și are nevoie de orice fel de ajutor pentru a izbândi. Își pune toate speranțele în puterea acestei arme primite, chiar dacă dușmanii se înmulțesc și vraja dintre el și Alice slăbește. Continuă se ferească de Vraci și iau multe decizii pe care acesta nu le-ar accepta, dar sunt obligați de situație acționeze cu viclenie, deoarece cel care-i pe urmele lor stăpânește la perfecție această artă.

Aliata Vraciului: Eu sunt Grimalkin 

Cartea care mi-a plăcut cel mai tare din toată seria. Povestea este spusă din perspectiva vrăjitoarei asasine Grimalkin care trebuie se lupte cu tot felul de făpturi întunecate ce încearcă -l elibereze pe Cel Rău. Nu pot spun în ce fel îl ținea legat vrăjitoarea pentru v- da un spoiler prea mare, dar pot spune are motiv puternic de răzbunare și este determinată iasă învingătoare. Modul în care este prezentată este convingător și pare singura care are suficiente resurse și ambiție pentru a reuși ce și-a propus. Țelul ei este dificil, dar Grimalkin este neobosită și de neoprit.

Sângele Vraciului 

În această parte apare un puternic clan de vrăjitoare din România, ce încearcă -l invoce pe Soscoi, un zeu vampir ce-l slujește pe Necurat. Avem parte de toată gama de făpturi malefice din Transilvania: moroi, strigoi și demoni însetați de sânge. Tom este în alertă și își pune încă o dată credința și soarta în Sabia Destinului.

Mi-au plăcut foarte tare cei doi eroi, Tom și Alice. Mi-a plăcut relația lor de prietenie, chiar iubire adolescentină, platonică. Mi-a plăcut Tom, în ciuda învățăturilor severe ale Vraciului, nu renunță la Alice. Rămâne prietena lui, cu bune și rele, n-o judecă deoarece știe nici el nu-i chiar ușă de biserică. Iar ea nu-i trădează încrederea și îi stă mereu alături. Grimalkin a fost personajul meu preferat, o antieroina crudă și malefică, dar cu un cod propriu al onoarei pe care îl respectă cu sfințenie. Este o serie recomandată adolescenților, un mix perfect între bine și rău, plină de aventuri magice și lecții despre prietenie, dreptate și adevăr.

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022