Spune-mi ce cărţi citeşti, ca să-ţi spun cine eşti- de Cristina Slusariuc

carti (1)Sunt un om căruia îi place să citească. Îmi iau din citit doze zilnice de relaxare, imaginaţie, lecţii de viaţă, bucurii şi aşa mai departe. Îmi place să spun că o carte este pentru mine un film unic, special pentru mintea mea care plămădeşte în imagini fiecare pagină, fără să fie întreruptă de reclamele publicitare.

Involuntar uneori sau voluntar chiar, am ajuns să mă învârt printre oameni pasionaţi de acelaşi lucru-cititul. Am observat că şi în acest domeniu părerile sunt împărţite. Că lucrurile pe care le apreciez eu, nu le apreciază întotdeauna şi alţii. Şi viceversa. De aici şi gândul care a „înflorit”în mintea mea, inspirat după un vechi proverb românesc : „Spune-mi cu cine umbli, ca să-ţi spun cine eşti!” În cazul de faţă, „spune-mi ce cărţi citeşti, ca să-ţi spun cine eşti!” Aşa să fie?

Da! Cred că este adevărat acest lucru! Însă doar în proporţie de 50%. De ce?

În primul rând, da– poţi cunoaşte un om în funcţie de cărţile pe care le citeşte. Poţi afla că este un romantic, un om de calitate, un om pasionat şi înclinat spre un anumit domeniu (psihologie, medicină, criminalistică, istorie etc.) Sunt de părere că în acest caz, cărţile pot fi o carte de vizită pentru fiecare.

În al doilea rând, nu– pentru că cititul unei anumite cărţi presupune şi alte motive decât plăcerea personală. Pe lângă acest motiv, simplul fapt că vrei ceva uşor de digerat, relaxant, mai apare curiozitatea, faptul că o carte îţi poate fi recomandată de o persoană ale cărei păreri te interesează, faptul că nu strică să fim la „modă” şi să fim la curent cu ceea ce este nou sau de ce nu, foarte „discutat”.  Asta nu înseamnă că putem fi etichetaţi neapărat după ceea ce citim. În categoria asta intră şi două cărţi foarte cunoscute: una pe plan naţional, iar cealaltă pe plan internaţional. Nu le voi da nume. Nu cred că este necesar. Pot spune însă că aceste două cărţi au stârnit foarte multă vâlvă în rândul cititorilor, grupându-i în tabere pro şi contra. Am asistat silenţios la conflicte online care sunau cam aşa: „Ah! Ai citit cartea cutare? Pierdere de timp, domne’! Ţi-a mai şi plăcut?Vai de capul tău…Eşti varză! Nu vreau să stau de vorbă cu oameni care plac aşa ceva!” Ce-i asta, oameni buni?

Personal, pot spune că m-au deranjat aceste lucruri, deşi nu mă declar fană absolută a cărţilor respective.  M-au deranjat deoarece consider că cititorii ar trebui să fie acei oameni care să ofere un exemplu de bună conduită celorlalţi. Ar trebui să fie oameni diplomaţi, în stare să-şi exprime o părere fără a crea un război din asta. Cititorii ar trebui să fie oamenii care ştiu să respecte gusturile altora şi să le împartă frumos în acelaşi timp!foto-o-artista-a-realizat-personaje-care-ies-din-carti-18438182

De când nişte obiecte atât de iubite, atât de firave şi muncite cu atâta trudă aş putea spune, au devenit motiv de gâlceavă între oameni? De când cititorii au ajuns să judece atât de aspru? Pentru că da, de la critica diplomată s-a ajuns la a judeca oameni…de-aiurea. De când până şi cititul a început să se transforme într-un instrument menit să facă rău între oameni şi să-i îndepărteze unii de alţii în loc să-i apropie? Nu ştiu de când. Sper doar ca oamenii să-şi aducă aminte de ceea ce înseamnă respectarea unei opinii şi a unui om.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

Website Comments

 1. Avatar Bookish Style
  Reply

  Da, este important să respecţi opiniile altor cititori, dar, atâta timp cât cineva citeşte exclusiv cărţi dintr-un anumit gen literar (neapreciate de critică) cred că se poate concluziona că persoana respectivă este amatoare doar de lecturi uşoare şi comerciale şi nu doreşte să depăşească stadiul acesta. Catalogarea este inevitabilă, fie că ne place sau nu.

  • Avatar Cristina Slusariuc
   Reply

   Îţi văd punctul de vedere şi îţi dau dreptate. Consider însă că fiecare va alege întotdeauna ceea ce-i mai bine pentru el personal, iar pentru alţii, asta nu va însemna întotdeauna depăşirea acelui stadiu. Unii au nevoie de acele “lecturi uşoare şi comerciale.” Alţii nu. Este normal. De aceea suntem diferiţi. Vedem totul în nuanţe pe care ochii altora nu le pot percepe, în concluzie şi “binele personal” va fi diferit pentru fiecare în parte.

   • Avatar Rose
    Reply

    Sunt de acord cu Bookish Style. Genul de lectura pe care il “gustam” spune multe despre noi ca persoane. Si in literatura, ca in orice arta, exista o scara a valorilor, indiferent perceptia personala a fiecaruia. Un kitsch ramane un kitsch. De exemplu, un amator de literatura erotica isi poate justifica si el optiunea, pe baza dreptului liber de a alege, insa ma indoiesc ca o astfel de opinie va fi respectata.Deciziile pe care le luam, atat cele mici cat si cele mari, ajung sa ne modeleze si sa ne formeze o viziune, fie inspre bine, fie inspre rau.

 2. Avatar Cristina Slusariuc
  Reply

  Eu sunt de acord cu comentariile voastre şi văd foarte bine ceea ce vreţi să subliniaţi. Prin articolul scris însă, vreau doar să atrag atenţia că nu este întotdeauna aşa cum sunt aparenţele şi să reliefez faptul că orice om are dreptul să aleagă fără să fie judecat!!! Şi totodată, orice cititor merită respect atunci când alege ceva. Dacă va simţi vreodată că are nevoie de mai mult şi de altceva, va alege mai bine. În vremurile în care trăim, oamenii se îndepărtează din ce în ce mai mult de cărţi. Rolul nostru este să-i încurajăm să citească orice! Mulţi au dat de gustul de a citi ceva mai de calitate, fiind “amatori de lecturi uşoare”. Cine suntem noi să judecăm? Doar nu ne-am născut ţinând în mâini “literatură de mare valoare”. Toţi am pornit…de jos. 🙂

 3. Avatar Rose
  Reply

  Cristina, inteleg ce spui tu, insa vezi ca nu “orice” face bine mintii si sufletului, ca sa spun asa. In contextul relativizarii valorilor societatii ( si asta la toate nivelele, din pacate), consider ca e de datoria fiecaruia sa promoveze lucruri de calitate.Atunci cand iti hranesti mintea cu lucruri sanatoase, vei avea o cultura generala solida, vei emite opinii avizate. In caz contrar… Asta nu inseamna ca arunc cu pietre in cineva. Pur si simplu spun ca daca dorim sa ridicam nivelul de cultura, trebuie sa avem in vedere o strategie. Da, pornim de “jos”, dar nu e indicat sa si ramanem acolo.

  Mult respect pentru articol si imi cer scuze daca am deranjat pe cineva.:)

 4. Avatar Cristina Slusariuc
  Reply

  Mă bucur totuşi că articolul meu a stârnit interesul. Apreciez că v-aţi luat puţin din timp ca să citiţi şi să oferiţi o părere. La fel ca şi voi-Bookish Style şi Rose, mi-am impus un punct de vedere căruia i-am adus argumente. Postarea mea este despre respectarea părerilor şi gusturilor fiecăruia până la urmă, aşa că nu a avut cum să fie vreun deranj.
  Mulţumesc frumos!

 5. Avatar Diana Elena Neaţă
  Reply

  Nu am prejudecăți legate de citit. Nu știi ce surprize îți poate rezerva o carte. Bine, asta nu înseamnă că orice carte e bună… Mi s-a întâmplat să detest cărți ”de calitate” (nu sunt de părere că trebuie să citești ceva doar pentru că e o operă semnificativă pentru umanitate sau pentru că pur și simplu e la modă!).

 6. Avatar Ecaterina
  Reply

  Dupa parerea mea, chiar si unele carti “proaste” pot avea unele idei interesante. Totul depinde de punctul de vedere al cititorului. Si imi place sa descoper asa idei in orice carte citita, fie ea mai buna sau mai rea. Totusi, din pacate nu toti citesc pentru a-si ridica nivelul de cultura sau pentru a se dezvolta intelectual sau moral sau, mai stiu eu, din alte motive. Cineva o face pentru a se relaxa sau a petrece timpul intr-un fel – si nu consider ca e un lucru rau. Nu trebuie sa uitam de faptul ca nu toti pot asimila lecturile mai dificile, mai profunde…

 7. Avatar livia vadan
  Reply

  Da…Sunt o mama casnica desăvârșită,cu gospodărie si toate cele,n-am sa- l mai citesc pe Musso,de teama vecinei( cine știe cum ma catalogheaza?))care citește in bătătură ei,,Gena egoista”-R.Dawkins.

  • Avatar Cristina Slusariuc
   Reply

   :)) Dragă, Livia. Citeşte absolut orice îţi pofteşte inima. Ţinând cont că ai gospodărie, familie şi probabil treabă uneori până peste cap, este minunat că atunci când ai puţin timp să poţi evada din toate astea citind ceva relaxant pentru tine. Să nu mai băgăm vecinii sau oricare alţi oameni negativişti în seamă.

 8. Avatar Cristina D.
  Reply

  Din pacate am observat ca cititul tinde sa acentueze un pic aroganta fiecarui individ. Multi din cei care citesc se considera mai buni decat cei care nu citesc. Cei care citesc carti serioase si “apreciate de critica” se considera mai buni decat cei care citesc literatura de duzina si tot asa. Cu toate ca e bine sa citesti pentru a-ti dezvolta intelectul, consider ca activitatea in sine are rolul de a-ti deschide orizonturile, iar asta se poate intampla citind orice fel de carte. Mai mult decat atat, se judeca oamenii inclusiv dupa cat de repede termina o carte. Am vazut o gramada de bloguri ale unor cititoare care se lauda ca citesc 15 carti pe luna, carti serioase de altfel. Ma intreb cat de bine poti sa apreciezi o lectura de calitate cand treci prin ea ca prin apa. Asadar, asa cum a spus si Cristina, haideti sa nu mai fim rautaciosi! Sa apreciem incercarea fiecarui om de a deschide o carte, si in loc sa judecam, haideti mai bine sa facem recomandari de carti celor care ni se pare ca citesc ceva de proasta calitate. Multi oameni nu au timp sa citeasca recenzii sau critica literara si de multe ori citesc ce le pica in mina. Ca sa nu mai vbim de faptul ca literatura de duzina se cumpara cu 4 lei cartea, iar cartile bune sar de cateva zeci de lei. Am imprumutat de cateva ori cartile mele preferate unor cititoare de Sandra Brown si am fost placut surprinsa sa constat ca aceste cititoare pot aprecia si lecturi de calitate.

  • Avatar Cristina Slusariuc
   Reply

   Îţi mulţumesc pentru comentariu, Cristina D. Ai spus foarte frumos lucruri care pun pe gânduri pe mulţi dintre noi şi totodată lucruri adevărate, care contează. Apreciez. 🙂

POST A COMMENT.