Știi să scrii corect?

Nu, pe bune, chiar știi să scrii? Apropo, a știi sau a sti? Dar ce spui despre odată sau o dată? Dacă s-a întâmplat să ai nedumeriri de fiecare dată când încerci să redactezi un articol sau pur și simplu ai o dezbatare enervantă cu un grammar freak, probabil că ai dat repede un search pe net, în speranța că atotștiutorul Google îți va arată calea și te va lumina. Dacă ai ajuns însă pe forumuri dubioase, în care userii scriu cu ”k” în loc de ”ca”, atunci e cazul să uiți tot ce ai citit acolo și să arunci un ochi pe următoarele site-uri. Am selectat cele mai relevante și bine documentate resurse online care să îți fie de folos data viitoare când vei avea o curiozitate legată de scrierea corectă.

Scri.rologo

Probabil că îți este cunoscută bufnița verde, care pare că judecă faptul că nici acum nu știi exact când să scrii „nicio” și când e corectă forma „nici o”. Dar, în ciuda mascotei arogante, colectivul scri.ro este unul friendly. Ca să fim înțeleși, nu te judecă și nici nu sunt tocilarii ăia pe care îi crezi tu, care țin să te atenționeze la fiecare cuvânt, ci pur și simplu vor să popularizeze vorbirea corectă. Așa cum menționează și pe site, membrii acestei comunități nu au pretenția de a fi experți și primesc cu bucurie orice atenționare a ta, cu singura mențiune ca aceasta să fie exprimată într-un mod civilizat. Adică, alo, nu ne exprimăm ca la ușa cortului! Așa că fiți diplomați, mes chéries, pentru că băieții (și fetele probabil, nu știu) sunt veterani. Adicătelea, îți dau ponturi gratis cam de prin 2010.

P.S. : Numai eu m-am distrat dând refresh la pagină de nu știu câte ori la rând ca să citesc toate glumele în genul: „De fiecare dată când ratezi o cratimă sau un ‘i’, se scumpeşte benzina cu 1 ban”?

Diacritica

Un alt blog cunoscut și o referință de încredere atunci când cauți forma corectă de scriere a unui cuvânt este Diacritica, de pe platforma WordPress.com. Și aici vei găsi tot un limbaj colocvial, așa încât să te bufnească ușor râsul de neștiința ta. Uite aici o mostră dacă nu mă crezi:

1

Sau2

Hai că sunt chiar simpatici. Nouă chiar ne place de ei.

Anonimov.ro

Anonimov este cel mai hipsteresc dintre toate. Cu un aer de cool geek, site-ul se adresează mai mult  celor interesați de partea de proofreading și oferă în general servicii contra cost. Însă, la o adică, poți trage și tu cu ochiul prin lecțiile lor, sigur-sigur mai înveți ceva. În plus, dacă te înregistrezi pe site, poți rezolva testele de gramatică. Asta așa…ca să vezi cam cât de bine stai la acest capitol. De asemenea, n-ai cum să nu-i admiri pe oamenii din spatele Anonimov atunci când îți oferă gratuit serviciile de corectură pentru CV-uri și scrisori de intenție.

Bonus: „Esti cool și dacă vorbești corect”

Ei, uite o inițiativă smart a Academiei Române cesti-cool-si-daca-vorbesti-corect_1_produsare împreună cu Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan- Al. Rosetti”, Ministerul Educației, Cercetării și Tineretului și CNA-ul, a publicat o carte cu un nume destul de catchy. Ești cool și dacă vorbești corect este un fel de broșurică de vreo 140 de pagini care surprinde greșelile întâlnite în mass-media. Astfel, se dau exemple din cazuri reale, cu erori făcute de jurnaliști.

Prin urmare, resursele de a te corecta sau verifica iți vor sta mereu la însemână, la doar un click distanță. Iar acum nu mai ai nicio scuză că nu știi să scrii corect în limba română. Și apropo de asta, ai auzit de noua campanie „Adoptă un Ș”? Dacă te-am făcut curios, află mai multe de aici.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

Article Tags

POST A COMMENT.