Top 10 filme românești inspirate din carți

De a lungul timpului au existat nenumărate încercări de ecranizare ale romanelor, unele reușite, altele nu prea. Iată, după părerea mea care sunt cele mai reușite ecranizări de acest gen din România:

1. ” Steaua fără nume” (1965). Adaptare a romanului lui Mihai Sebastian, este o coproducție româno-franceză, sub regia lui Pitt Popescu, avându-i în rolurile principale pe Marina Vlady, Claude Rich și Grigore Vasiliu Birlic. Pe lângă minunatul efect al peliculei realizate în alb-negru, imaginea este grăitoare, interpretarea actorilor, absolut serafică, te introduce numaidecât în lumea fascinantă a celor doi protagoniști. Ai vrea ca timpul să se oprească în loc și tu să privești la nesfârșit acest film.

2. Pădurea spânzuraților (1965). Capodopera lui Liviu Rebreanu este magistral așezată pe peliculă de către inegalabilul Liviu Ciulei, ajutat fiind de o distribuție absolut fenomenală, alături de regizor găsindu-se actori precum: Ștefan Ciubotărașu, Victor Rebengiuc, Marga Barbu, Toma Caragiu, Ion Caramitru, Gheroghe Cozorici, Gina Patrichi. Este un film terifiant de acaparator, care te prinde în tentaculele dramei încă de la prima secvență. O creație absolut devastatoare, premiată la Festivalul de film de la Cannes, din anul 1965, pentru regie.

3447839_vechi-Filmul-benzi-alb-izolat-film-fundal

3.Moromeții (1987). Romanul lui Marin Preda este atât de viu în filmul lui Stere Gulea, încât bucolicul acelor vremuri ți-se varsă, volens nolens, în vasele sangvine, strecurându-te în lumea ulițelor prăfuite și a țăranilor cu priviri pătrunzătoare și palme bătătorite. Avându-i în distribuție pe Victor Rebengiuc, Luminița Gheorghiu, Gina Patrichi, Dorel Vișan și Mitică Popescu, succesul acestui film stă în fantezia aparent simplistă a imaginilor, care redă cu o acuitate demnă de invidiat, lumea satelor de sub umbra tăvălugului comunist aflat încă în fază incipientă.

4. Baltagul (1969). Sub regia lui Mircea Mureșan, cu ajutorul însuși a scriitorului Mihail Sadoveanu, care a scris scenariul peliculei, filmul îți oferă, cu o reală sinceritate, vuietul istoriei din tulburile vremuri, când neamul românesc încă își căuta definirea și rădăcinile. Avându-i în distribuție pe Ilarion Ciobanu, Margarita Lozano, filmul este o reușită care te acaparează.

5.Neamul Șoimăreștilor. Încercarea de adaptare după romanul omonim al lui Mihail Sadoveanu îi reușește cu brio regizorului Mircea Drăgan, prin impetuozitate și grija pentru amănunte, prin dialogul viu și tăios dintre personaje, dar mai ales prin inspirația alegerii cadrelor care redă aproape întru totul povestea tulburătoare. Avându-i în distribuție pe titanii cinematografiei autohtone George Calboreanu, Ștefan Ciubotărașu, Colea Răutu, Amza Pellea și Ion Besoiu, filmul este o veritabilă capodoperă.

6.” Crai de curte veche(1995). Sub atenta oblăduire a regizorului Mircea Veroiu, romanul cu același nume al lui Mateiu Caragiale este pus sub sărutul unei altfel de aureole, nu neapărat plină de ferchezuieli și caligrafieri cinematografice, ci mai degrabă printr-o încercare, zic eu destul de reușită, de juxtapunere a celor două planuri esențiale, cea a imaginilor cu cea a cuvintelor. Cu o distribuție avându-i ca protagoniști pe Ovidiu Iuliu Moldovan, Răzvan Vasilescu, Mircea Albulescu și Ilinca Goia, pelicula este un succes.

7. ”Năpasta”. Adaptarea după drama scrisă de I.L. Caragiale, în regia lui Alexa Visarion, este una dintre cele mai pătrunzătoare filme, care ți-se inoculează prin cele mai aparent sigure și ascunse cotloane ale felului de a fi. Avându-i încartiruiți pe actorii Dorel Vișan, Florin Zamfirescu, Dorina Lazăr, Leopoldina Bălănuță și Vladimir Găitan, realizarea cinematografiă are în ea ceva aparte, poate o anumită doză de pricepere în a beatifica lăcrimarea lăuntrică a oamenilor nevoiți să meargă întotdeauna doar înainte.

8. Cel mai iubit dintre pământeni. Unul din cele mai complexe și controversate romane ale lui Marin Preda, este învelit în imagini de către regizorul Șerban Marinescu, care s-a priceput de minune să asigure filmului porția corectă de culoare, simțire și acțiune necesară pentru garantarea succesului. Cu oameni precum Dorel Vișan, Gheorghe Dinică și Ștefan Iordache succesul este garantat.

9. Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război (1979). Fenomenalul Sergiu Nicolaescu, dincolo de filmele istorice, dovedește, asta dacă într-adevăr mai era nevoie, priceperea lui de a așterne peste neastâmpărul peliculei, freamătul scriitoricesc al marilor autori. Astfel că romanul lui Camil Petrescu își găsește imaginile necesare pentru a fi pus în valoare cu ajutorul actorilor Joanna Pacula, Sergiu Nicolaescu, Vladimir Găitan, Gheorghe Dinică. Sebastian Papaiani și Ion Besoiu.

10. Pădureanca (1987). Sub indicațiile regizorului Nicolae Mărginean, nuvela lui Ioan Slavici primește beatitudinea imaginilor de un clar înduioșător de viu, cu dialoguri rostite pe o tonalitate învolburătoare, care te îndeamnă să intri pur și simplu în film, să fii parte activă la un spectacol grandios. Cu actori precum Victor Rebengiuc, Manuela Hărăbor, Adrian Pintea, Dorel Vișan și Șerban Ionescu, filmul devine unul de neignorat.

Vă mulțumesc!

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.