La mulți ani, goodreaderi, oameni frumoși! N-am mai scris demuult, de..un an 😀 Am decis să încropesc o micuță postare cu ale mele favorite literare ale anului 2016, arătându-vă și vouă ce cărți am (re)descoperit și prin ce lumi fantastice am mai cutreierat.

În caz că nu era mai mult decât evident, topul e mai mult decât aleatoriu. Toate sunt pe același loc pentru mine 😀

Încep cu Rockstar-ul Cristinei Nemerovschi, una dintre cele mai bune cărți ale autoarei în opinia mea. Ușor mai light decât celelalte, scrisă în același stil pur și simplu divin, Rockstar mi-a fost un fel de oglindă. M-am regăsit mult de tot, deci cartea asta nu putea să lipsească din top 🙂

Tema pentru acasă de Nicolae Dabija mi-a fost refugiu în 2016. Am citit-o de vreo trei ori și am plâns la fel de mult de fiecare dată. Un roman pe care îl recomand, și cu siguranță îl voi reciti în 2017.

Love letters to the dead de Ava Dellaira este o carte pe care am citit-o în engleză, și am văzut recent că a fost tradusă și la noi, de către Trei. Dacă ați citit recenzia pe care am făcut-o romanului, știți deja că eu nu voiam o traducere, pentru că știu că nu e la fel. Tradus, ne-tradus, Love letters to the dead e un must read în 2017, dacă nu l-ați citit deja ♥

Cerul e pretutindeni și Îți voi dărui soarele, ambele de Jandy Nelson m-au uns pe suflet de-a lungul anului. Cu povești diferite, dar scrise la fel, într-un stil lejer și tare accesibil, cărțile lui Nelson m-au învățat că, uneori, durerea celor care rămân e mai mare decât cea a celor care pleacă.

Toate acele locuri minunate de Jennifer Niven rămâne veșnica favorită. Nu știu dacă v-am povestit de ea în 2016 sau în 2015, dar cert e că romanul ăsta a stors tot ce a fost de stors din mine, m-a făcut pulbere.

Absolut tot, de Nicola Yoon este iarăși o carte la care am suspinat pe tot parcursul lecturii. Of, al naibii 2016, numai cărți lacrimogene mi-a adus. Și dacă tot am menționat de lacrimogenisme, o să spun și de Me before you de Jojo Moyes. Cartea e mult, mult mai bună ca filmul (bineînțeles!) și o să vă transforme într-un micuț uragan de emoții.

Aristotel și Dante descoperă secretele Universului, de Saenz a fost unul din deliciile anului și, mai mult ca sigur, una dintre cele mai frumoase povești de dragoste și prietenie pe care le-am citit vreodată. Poate chiar cea mai frumoasă.

Fata cu toate darurile de M.R. Carey iarăși m-a impresionat până la lacrimi, și am înțeles că urmează o ecranizare a acestui roman despre curaj, dorință și voință, dar, mai ales, despre (ne)dreptate.

Nimic nu e pentru totdeauna, iar etern e cel mai firav cuvât. Singurul lucru care persistă de-a lungul timpului este reprezentat de ce am citit, văzut, ascultat. Depinde de cărțile, muzica, filmele care ne-au făcut oameni. Cred că s-au cam adunat așadar 10 (dintre) preferate, dintre cărțile care pe mine m-au învățat în 2016 cum să fiu un Om mai bun, un top de cărți prin care am respirat în anul ce-a trecut, dar mai sunt. Multe. Multe de tot. Lista continuă cu încă zeci de cărți pe care le-am adorat în anul ce-a trecut. Și asta pentru că, în fond, fiecare carte pe care o citesc capătă un loc undeva în mintea și sufletul meu, își face culcuș acolo, și refuză să mai plece. 😀

Vouă ce lecturi v-au marcat anul?

Un 2017 în care să plouă! Cu cărți, normal 😀