Umbre si Lumini de Dumitru Mamaliga

by | Mar 19, 2016 | Recenzii cărți

🔥 CARTEA UMBRE SI LUMINI ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN

umbre si lumini dumitru mamaligaDe la o vreme îmi place tot mai mult senzaţia de a ţine în mâini o carte “cu suflet”.

     Adică…? mă gândesc la drumul parcurs, dacă o fi fost lung şi istovitor sau, dimpotrivă, scurt şi senin. Dacă printre rânduri sau file ascunde şiret cheiţe poznaşe, esenţe rare, aşteptând răbdătoare să fie descoperite numai de cei cu adevărat interesaţi.

Mă gândesc la scriitor, la cum o fi fost procesul creaţiei, iar dacă se întâmplă să fiu şi contemporană cu autorul unei cărţi care îmi place foarte mult, atunci binecuvântarea lecturii este înnobilată de valoarea artistului în viaţă.

     Umbre şi Lumini a lui Dumitru Mămăligă a călătorit cu autograf până la mine tocmai de la Chişinău. Este o carte pe care mi-am dorit să o citesc, atrasă atât de titlu, dar mai ales de conţinutul pe care crezusem că îl voi cunoaşte.

Spun crezusem, pentru că ea nu a răspuns întocmai aşteptărilor, fără că asta să echivaleze neapărat şi imediat cu un verdict nefavorabil.

Concepută ca o culegere despre viaţa câtorva dintre numele răsunătoare ale vremurilor – Cezar, Petrarca, Macedon, Decebal, Ştefan cel Mare, Eminescu, Mozart, Byron, Heine – această carte îmi pare mai degrabă o notare a cunoştinţelor de cultură generală ale autorului.

Pe care, cultură, nu o pot decât admira şi respecta, doar că m-a lăsat cumva indecisă.

Informaţiile sunt prezentate într-un limbaj destul de cald şi simplu, că şi când dintre pagini ar răsuna glasul blajin al dascălului care doreşte să insufle cunoştinţe învăţăceilor, fără a-i timora sau presa în vreun fel.

Nu există note sau trimiteri la surse, iar în multe zone relatările se fac la perfectul simplu, ceea ce îmi duce senzaţiile chiar în direcţia poveştilor ( basmelor ).

Iată de ce acel crezusem din introducere. Informaţiile de aici nu le pot reţine ca fiind şi reale. Care este, de fapt, haina textului?

Dintre numele abordate, cel mai mult mi-a plăcut relatarea privitoare la Byron. Cea în care m-am regăsit cel mai puţin – cea despre Eminescu.

Cartea nu a avut pentru mine esenţe rare deghizate subtil, însă am gustat unele tonuri amuzante şi talentul de povestitor.

Aş aminti şi un detaliu care a devenit supărător: greşelile – ortografice, cacofoniile şi chiar unele nume scrise greşit.

Ele pot desigur pleca de la alţi actori implicaţi în lungul proces până la apariţia pe raft a unei cărţi. Nu mă erijez în judecător, semnalez un aspect.

Dumitru Mămăligă (n. 1956 Balauresti, Nisiporeni) a absolvit jurnalismul, a activat în Teleradio Moldova, a realizat interviuri cu mai multe personalităţi şi a debutat publicistic în 2005.

NOTĂ: 6 / 10

📚 Ți-a plăcut recenzia cărții UMBRE SI LUMINI?

Vezi toată lista de cărți scrise de Dumitru Mamaliga sau...

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA UMBRE SI LUMINI CU REDUCERE DE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN
Titlu: Umbre Si Lumini
Autor: Dumitru Mamaliga
An apariție : 2008
Editura: ANCESTRALA
Nr. Pagini: 274
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Publicată la 19.03.2016
Nota recenzorului: n/a

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Clubul crimelor de joi” de Richard Osman

Recenzie ”Clubul crimelor de joi” de Richard Osman

Pentru că sunt naționalistă și promovez autorii români de câte ori am ocazia, ăia puțini care îmi par mie că merită, vă recomand cartea asta dacă sunteți fani ai seriei Melania scrisă de draga noastră Rodica Ojog-Brașoveanu. Fac asta pentru că eu am regăsit-o pe...

Recenzie “Prieten imaginar” de Stephen Chbosky

Recenzie “Prieten imaginar” de Stephen Chbosky

Care sunt cele două tipuri de oameni ce văd lucruri ce nu există, Kate? Vizionarii și psihopații. Cartea este un thriller întunecat, cu multe elemente horror, ce propune o viziune apocaliptică asupra noțiunii de lume, care desface binele și răul în două jumătăți,...

Recenzie ”După șapte ani” de Guillaume Musso

Recenzie ”După șapte ani” de Guillaume Musso

Sebastian, un lutier dintr-o familie din New York o întâlnește pe Nikki, o artistă liberă care îi fură mințile, iar dragostea lor este atât de profundă și de frumoasă, așa cum este iubirea pe care o întâlnești o singură dată în viață. Mulți ani mai târziu, cei doi...

0 0 vote
Article Rating
Adelina Sănduleac este redactor Booknation.ro de 1971 zile și a scris până acum 100 articole. Se află pe poziția 1 din 25 de redatori, fiind astfel un Redactor Activ. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Adelina Sănduleac aici.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments