Recenzie Viata amoroasa a scriitorilor celebri de Shannon McKenna Schmidt și Joni Rendon

by | Aug 10, 2016 | Recenzii cărți, Romantism

🔥 CARTEA VIATA AMOROASA A SCRIITORILOR CELEBRI ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

viata scriitorilor celebri Shannon McKenna Schmidt Joni RendonEşti tentat să-ţi imaginezi geniile solitare adâncite în contemplaţie, având drept companie numai manuscrisele lor pătate de cerneală.

     Să dai unei cărţi un titlu ca Romantism, pasiune, scandal  Viaţa amoroasă a scriitorilor celebri, aşa cum au făcut autoarele Shannon McKenna Schmidt şi Joni Rendon pare o alegere fie curajoasă, fie periculoasă.

Pentru că e ştiut deja faptul că in lumea literară nu doar  merg altfel lucrurile decât cea in a tabloidelor, dar sunt destui cei care, dacă putem spune astfel, se indignează până la oripilare în preajma ideii că unii cititori ar putea fi interesaţi şi de altceva decât opera în sine a unui scriitor.

     În ce mă priveşte, motivul pentru care am vrut să citesc această carte nu este bârfa sau scandalul creat în jurul vieţii unor scriitori.

 Mai exact, am convingerea că latura afectivă, amoroasă, a oamenilor care au fost  până la urmă scriitorii, este doar încă una din componentele care mă vor face să-i cunosc mai intim, mai complet.

Pentru că, aşa cum şi autoarele notează, nu putem separa omul de creator.

Multe dintre capodopere s-au născut, au devenit cunoscute şi au evoluat în funcţie de ceea ce se întâmpla în vieţile personale ale autorilor. Altele au eşuat sau nu au fost finalizate niciodată tocmai sub acest auspiciu.

     Am căutat cu Viaţa amoroasă a scriitorilor celebri  o apropiere de autori pe care îi iubesc, îi apreciez sau vreau doar să îi înţeleg mai bine; şi mă bucur să pot spune că alegerea nu m-a dezamăgit.

     Maniera de relatare este cât se poate de obiectivă şi decentă, cu analize inteligente şi observaţii pertinente.

      Dacă vrei să ştii mai multe despre sensibilitatea şi inteligenţa pe care faimoasa Marilyn Monroe le-a ascuns atât de bine o vreme, încât a devenit sclava lor,  cum a fost posibilă o căsătorie între ea şi dramaturgul Arthur Miller şi mai ales cum a influenţat  cariera scriitorului, această carte e un început bun.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Shannon McKenna Schmidt , Joni Rendon

     Despre Vivienne Eliot, excentrica şi nevrotică soţie a poetului T.S.Eliot s-a păstrat aprecierea generală, că “l-a distrus ca bărbat, dar l-a făcut poet”; el însuşi admitea într-o ocazie că situaţia  cu Vivienne a favorizat starea de spirit din care a ieşit poemul – confesiune în 434 de versuri Tărâmul pustiit. ( considerat între cele mai importante creaţii ale sec.XX)

     Zelda şi Scott Fitzgerald au fost un cuplu emblematic pentru farmecul şi risipa anilor 20”, după care încă se mai suspină.

La vremea respectivă, atenţia publicului era reţinută nu doar de titluri ca Marele Gatsby, Cei frumoşi şi blestemaţi, Blândeţea  nopţii sau Acordă-mi acest vals, dar şi de viaţa lor de familie.

     Numele a cărui viaţă personală m-a impresionat cel mai mult este Lev N.Tolstoi, poate şi pentru faptul că iubesc pătimaş mai toate scrierile sale, iar supriza cea mai mare am avut-o citind despre cea a autorului Charles Dickens.

     M-au mai captivat  zbuciumul sufletesc al  unor nume ca Lord Byron, Gustave Flaubert, Edith Wharton sau Daphne du Maurier, în vreme ce secţiuni ca “Generaţia beat” ( Jack Kerouac, Allen Ginsberg, Whiliam Burroughs ) sau “Plăcerea sexului” ( Simone de Beauvoir, Anais Nin, Tenesse Wiliams ) mi-au lăsat impresii contradictorii.

     Dacă o astfel de carte modifică poziţia unui cititor  faţă de operă?

Cu siguranţă că în subconştientul emoţional nişte note vor suna un pic altfel.

Dar aş spune că mai degrabă face un serviciu autorilor, filtrând  publicul, astfel încât rămân cei care au suficient interes, cei care trec dincolo de mirajul “celebri”, cei care simt.

NOTĂ: 9 / 10

🔥 CARTEA VIATA AMOROASA A SCRIITORILOR CELEBRI ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO
Titlu: Viata Amoroasa A Scriitorilor Celebri
Autor: Shannon McKenna Schmidt , Joni Rendon
An apariție : 2016
Editura: HUMANITAS
Nr. Pagini: 323
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Publicată la 10.08.2016
Nota recenzorului: n/a

Aspecte Pozitive:

Maniera de relatare cât se poate de obiectivă şi decentă, cu analize inteligente şi observaţii pertinente

Aspecte Negative:

imaginea copertii si titlul o situeaza prea mult in zona can-can-urilor

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Eu cea de pe locul doi” – volumul II de Cezara Zamfir

Recenzie ”Eu cea de pe locul doi” – volumul II de Cezara Zamfir

De câteva zile le citesc plantelor de pe balcon din volumul II al romanul Eu cea de pe locul doi scrisă de Cezara Zamfir. Ele nu au ascultat și primul volum, încă nu erau născute, dar par acum destul de impresionante. E uimitor cum florile lor sunt mai deschise, mai...

Recenzie ”Noi doi” de Diana Farca

Recenzie ”Noi doi” de Diana Farca

Titlu: Noi doi Autor: Diana Farca An apariție: 2020 Editura: Eleprint Număr de pagini: 167 Despre autor: Diana Farca este o autoare de beletristică care a debutat cu romanul ”La limită”, un roman ce se încadrează la ficțiune, istorie și romance. Următoarea carte...

Recenzie ”Copilărie fermecată” de Ioana Trif

Recenzie ”Copilărie fermecată” de Ioana Trif

Cine nu are bătrân să își cumpere, spune un vechi proverb. Sau cine nu are bunici, poate savura atmosfera blândă și plină de căldură din preajma lor citind cartea Copilărie fermecată de Ioana Trif. Pe tot parcursul lecturării predomină o stare de liniște sufletească,...

Adelina Sănduleac este redactor Booknation.ro de 1782 zile și a scris până acum 100 articole. Se află pe poziția 11 din 143 de redatori, fiind astfel un Redactor Activ. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Adelina Sănduleac aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments