Este un adevăr general valabil că o zi ploioasă poate fi petrecută cel mai bine într-o librărie. Și unde altundeva puteam să-l găsesc pe Bogdan, dacă nu în Librăria Humanitas de la Cișmigiu, printre rafturile pline de cărți? Nu mai este librar de mult, dar nu se poate dezlipi de atmosfera plăcută a librăriei și de plăcerea de a interacționa cu oamenii care-i trec pragul. După ce și-a terminat treaba, a fost foarte amabil și am vorbit despre ce înseamna să fii PR, despre cărți și librării. Ce a ieșit, puteți vedea în cele ce urmează.

1. Cine este Bogdan Baciu?

Bogdan Baciu este surprins în fiecare an de turnura pe care o ia viața sa. Dacă în clasa a 11-a nici nu vedea alt viitor în afară de ingineria în construcții și o carieră în proiectare, peste nici un an vorbea la ONU despre drepturile și problemele cu care se confruntă tinerii din România, urmând ca, mai apoi, mutându-se în București, să aleagă o facultate de comunicare și o carieră de librar. Nici acest plan nu a durat foarte mult, căci acum este director de marketing al lanțului de librării.

11880262_1143243005705750_1911985225_n

Bogdan preferă să-și lase propriile acțiuni să vorbească pentru el, alegând să se pitească de ochii curioșilor într-o carte sau în Librăria Humanitas de la Cișmigiu, unde poate fi văzut așezând de zor rafturile și veghind la bunul mers al lucrurilor.

Așa cum spune și blogul meu, aș vrea să pot să pot să vreau să știu cine e Bogdan Baciu.

2. Povestește-ne despre experiența Humanitas, cum te-a schimbat, ce așteptări ai și unde crezi că te va duce.

Humanitas nu e un loc de muncă, e locul unde vii pentru că ai speranță că poți să-ți aduci contribuția la o schimbare. Peste 20 de milioane de cărți în 25 de ani e de ajuns să te facă să vrei să continui și să nu ai nevoie de nimic altceva pentru a evolua, a crește, a revoluționa.

Nu știu cum ar fi arătat viața mea fără Humanitas, dar știu că oricum s-ar fi desfășurat lucrurile, i-aș fi datorat multe, pentru Monica Lovinescu, pentru Ana Blandiana, pentru Nostalgia lui Cărtărescu, pentru Noica și Cioran, pentru 20 de ani în Siberia sau Jurnalul unui om dezamăgit. Așa, lucrând aici, îi datorez totul.

3. Ce face PR-ul Librariilor Humanitas într-o zi obisnuita de munca?

Din păcate (sau din fericire pentru mine), PR-ul de manual nu se găsește nici pe departe în piața de carte din România. Tocmai am absolvit Facultatea de Comunicare și Relații Publice la SNSPA cu o lucrare de licență intitulată: Strategii de Marketing și PR în piața de carte din România, în care am încercat să înțeleg, după teoriile de PR, cum funcționează promovarea cărții. Am descoperit că peste tot, în fiecare lanț de librării sau editură, există un mix de promovare care include PR, publicitate, marketing, vânzări, CSR, fără să existe o diferențiere clară a acestor acțiuni. Iar cauza este evidentă: într-o analiză recentă a revistei Forbes România asupra principalelor 64 de edituri, media numărului de angajați este 18. Așa apar departamente de promovare care se susțin doar printr-o persoană sau două care „fac de toate”.

Revenind la întrebare, există o componentă de marketing care ocupă destul timp zilnic: implementarea, monitorizarea și evaluarea promoțiilor din librării. Librăriile Humanitas au 15 librării în 11 orașe din țară plus o librărie online. Gândește-te că aproape fiecare librărie are alte promoții lunar (vizualuri diferite, comunicări diferite, semnalizări diferite etc).

Calendarul de evenimente este, de asemenea, foarte important și, din evidențele mele rezultă că, într-un an, în toate cele 15 librării organizăm spre 500 de evenimente, cam 2 la 3 zile. În plus, întâlniri cu viitori colaboratori, vizite în teritoriu și mult mult social media. Iar, la final, puținul timp rămas merge către strategie, creativitate și comunicare internă.

4. Daca ar fi să ai mână liberă să organizezi orice fel de eveniment în cadrul librăriilor Humanitas, cu ce idee ai veni?

Dacă nu aș avea mână liberă să organizez orice fel de eveniment în librăriile Humanitas, nu aș mai avea un loc de muncă. E în fișa postului meu, în calitate de coordonator de PR și marketing să inovez, să vin cu idei noi și creative pentru ca evenimentele să fie cât mai atractive pentru o paletă cât mai largă de publicuri.

Oricum ar fi, proiectele marton, cauzele sociale – donare de cărți către biblioteci din mediul rural și evenimente sincron ( în același timp în toate cele 15 librării – este și nevoie de coordonare la maximum) sunt cele pe care le prefer.

5. Timp de un an ai fost librar pentru Librăria Humanitas de la Cișmigiu. Ai trecut prin ceea ce multi numesc jobul ideal. Este meseria de librar atât de boemă precum este percepută?

Am cunoscut peste 100 de librari până acum și nu cred că am epuizat tiparele umane care urmează această meserie. Nu este deloc boemă, implică o responsabilitate foarte mare contabilă, de gestiune, dar, mai ales, prin faptul că poți, printr-o recomandare de lectură, să schimbi viața cuiva. Cred că aici este cheia meseriei de librar, puterea de a influența lista de lectură și a pune în mâna clientului o carte care trebuie neapărat citită, care poate nu a fost suficient promovată sau nu a primit atenția necesară. Nu mulți oameni pot face această meserie, dar mă bucur că, printre cei aproape 80 de librari Humanitas, se află multe persoane care nu ar lăsa această meserie pentru nimic în lume. Iar visul meu este să mă întorc în librărie, cândva. Îmi lipsește mult contactul cu clienții; mă găsiți des, așadar, aranjând rafturi prin librării.

6. Ce le-ai recomanda celor care visează să lucreze printre cărți, muzică bună și oameni faini?

Să muncească mult și să o facă pentru niște valori clare, în care chiar cred. Nu poți să faci această meserie doar pentru că e „cool”, pentru că ai nevoie de un job sezonier sau pentru că dă bine la CV. Dintre colegii din management, majoritatea suntem foști librari care au avansat rapid în structurile de conducere, așadar, se poate face carieră din munca de librar. Din nou, doar să vrei să poți să poți să vrei.

7. Ce planuri au Librăriile Humanitas pentru viitorul apropiat?

Librăriile Humanitas sunt într-o perioadă de consolidare, ca mai toată piața de altfel, însă avem în plan două-trei orașe noi în care să se deschidă librării Humanitas. Tot ce vă pot spune este că librăriile din Ardeal sunt cele care merită toată atenția și concentrarea, de acolo vine o cerere mai mare de cultură, de carte, de evenimente.

8. Dacă ar fi să alegi cinci cărți pe care să le iei cu tine pe o insulă pustie, care ar fi acelea?

Ar fi crunt să pot pleca doar cu cinci cărți și, cel mai probabil, aș merge cu 5 necitite. Aș lua, așadar, Frații Karamazov, Muntele vrăjit, Jurnal de război – Regina Maria, Turnul – Uwe Tellkamp și…clar că mi-ar trebui și un american…. probabil ceva ce nu am citit încă de Steinbeck.

9. Îți multumesc mult pentru timpul acordat. Aș vrea să te rog să le lași cititorilor Goodread.ro câteva cuvinte.

Ocazie perfectă pentru un pasaj dintr-o carte și o nouă recomandare: FEMEIA DE HÂRTIE – POLIROM

Lăzi, lăzi, cutii și lăzi. Manuscrisele traduse au cele două cărți, cea în franceză și cea în engleză, puse într-o parte a cutiei, pentru identificare. Tolstoi, Gogol și Hamsun; Calvino, Borges, Schulz, Nádas, Nooteboom; Kiš, Karasu și Kafka; cărți ale memoriei, ale neliniștirii, dar nu ale râsului și uitării. Ani de cărți, cărți de ani. O risipă de timp, o irosire a vieții. (pag. 67)

Cineva trebuia să citească Tărâmul pustiit de Eliot în timp ce incendiile din Sabra luminau orizontul Beirutului. Nu, serios, dacă n-aș fi comandat eu unele dintre aceste cărți, ele n-ar fi ajuns niciodată pe meleaguri libaneze. Ce naiba, chiar credeți că mai are cineva în Liban un exemplar din Nightwood de Djuna Barnes, asta ca să dau exemplu o singură carte, fără să mă gândesc? Ghepardul lui Lampedusa? Nu cred că mai are cineva în țara asta o carte de Novalis. (pag. 97)

Sursă foto articol.