Oricărui cititor îi plac cărțile noi, bibliotecile mari și vizitele în librării. Cu toate acestea, cumpărarea constantă de cărți, de fapt consumerismul în general nu face bine planetei noastre. Ce putem face pentru a proteja mediul? Trebuie să învățăm să protejăm mediul înconjurător și animalele sale, iar cărțile sunt cea mai bună sursă de informare. Uite 4 cărți care îți vor explica de ce este bine să protejăm natura și cât de important este să amânăm cât mai mult efectele încălzirii globale.

Cărți despre protejarea naturii

Aventurile unui tânăr naturalist – David Attenborough

Anul 1954. David Attenborough, un tânăr prezentator căruia i se oferă șansa vieții sale: călătoria prin întreaga lume pentru a găsi și filma animale rare pentru un nou serial documentar marca BBC. În prezent, David este un mare iubitor de animale, activist, autor și vocea multor documentare despre natură. Este, de asemenea, cel mai cunoscut documentarist britanic al științelor naturii.

Walden sau Viața în pădure – Henry David Thoreau

Te-ai întrebat vreodată cum ar fi viața în pădure? Henry David Thoreau îți prezintă în cele peste 350 de pagini viața simplă, în natură, plină de bogăția pământului și activități relaxante, dar totodată necesare supraviețuirii. Romanul se întinde pe o perioadă de 2 ani, 2 luni și 2 zile petrecute într-o cabană la marginea lacului Walden, de aici și titlul cărții.

Vorbea cu patrupedele, cu păsările și cu peștii – Konrad Lorenz

Lumea în care trăim este surprinzătoare. Însă cum ar fi dacă am putea înțelege ce spun prietenii noștri, animalele?

„Eu sunt om de ştiinţă, nu artist. Aşadar nu îmi voi permite nici un fel de libertăţi şi «stilizări». De altfel cred că nici nu este nevoie. Cred că pentru a-i arăta citito¬rului cât de frumos este animalul e de ajuns să redai faptele, aşa cum se-ntâmplă în cazul unei riguroase lucrări ştiinţifice. Căci adevărurile naturii organice sunt de o frumuseţe îmbietoare şi copleşitoare, şi devin cu atât mai frumoase cu cât îi pătrunzi mai adânc detaliile şi particularităţile specifice.“ – KONRAD LORENZ

Pământul nelocuibil. Viața după încălzirea globală – David Wallace-Wells

Cu toții știm că încălzirea globală ne va schimba viețile. Deja simțim efectele, însă dacă nu facem schimbări (și repede) generații după generații vor ajunge să se lupte cu schimbări tot mai bruște ale climei, dispariția mai multor animale și natura se va transforma încetul cu încetul într-un mediu tot mai greu de suportat. Cartea aceasta ne prezintă ce se va întâmpla după încălzirea globală.

„Puternic argumentată. (…) O analiză magistrala a motivelor pentru care – cu atâtea soluții la îndemână – alegem pieirea.“ – Nature

Cum putem ajuta mediul citind?

  • Atunci când ai posibilitatea, optează pentru formatul electronic al cărților (ebook sau audiobook);
  • Comandă cărți alături de prietenii tăi pentru a evita folosirea materialelor de împachetare pentru mai multe comenzi mici;
  • Nu spune nu edițiilor mai vechi, în anticariate vei găsi adevărate comori literare;
  • Dacă vrei să ajuți mediul și să economisești, împrumută cărți de la prieteni, biblioteci sau fă schimb cu alți cititori.

Tu ce faci pentru a ajuta mediul înconjurător?

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022