“Walden sau viața în pădure” este o carte meditativă și introspectivă în același timp, o călătorie către centrul ființei umane.
Cartea “Walden sau viața în pădure” este creația lui Henry David Thoreau (1817-1862), autor american cu multiple valențe (a fost scriitor, esesist, poet, istoric, filosof, naturalist etc.). A luptat de asemenea pentru drepturile omului, fiind un neobosit luptător anti-rasism și a scris peste 20 de cărți de-a lungul vieții.
S-a născut in Concord, Massachusetts într-o familie ce sprijinea cărturarii, având în vedere că tatăl său se ocupa cu producția de creioane și a absolvit la Harvard. După ce a lipsit o perioadă din ținutul natal s-a întors și a petrecut restul vieții acolo.
Pentru a scrie această carte, Henry David Thoreau, a avut o experiență demnă de orice pustnic sau de orice reality-show prezentat astăzi la televiziunile americane. Timp de doi ani și două luni a stat pe malul lacului Walden, în Concord, Massachusetts, într-o casă construită cu propiile lui mâini, trăind din rodul muncii sale. În prezent, există o reconstrucție a acestei case și o statuie exact în locul respectiv.
Cartea este împărțită în 18 capitole, fiecare capitol descrie câte o parte a experienței autorului în această ipostază. Încă de la inceput cartea este meditativă și atacă un subiect vechi de când lumea: viață versus materie, a trăi versus a aduna bogății, libertate versus mecanizare, versus robotizare. De asemenea, ne vorbește și despre prejudecăți și despre societate, acele lucruri care ne țin pe loc și ne fac să nici nu încercăm deoarece de obicei frica este mai mare chiar decât consecințele.
Faptele vechi sunt ale bătrânilor, cele noi ale tinerilor.
Experiența autorului a fost una de natură revelatoare pentru el dar și pentru noi.
Natura cu care s-a înconjurat, stelele, universul, totul l-au ajutat să se regăsească și să coboare în adâncul ființei umane. Influențat și de pasiunea pentru filosofia și spiritualitatea indiană și-a pus în tot acest timp întrebări care l-au ajutat să se întoarcă la origini și să redescopere adevăruri simple de care însă oamenii s-au îndepărtat și se îndepărtează constant. Să fie oare de vină societatea modernă pentru asta?
“Fuga” oamenilor din ziua de azi nu este una pentru regăsire, pentru adevărul sublim ci este una după bunuri materiale, după un sistem de valori impuse și generate de societate de care însă noi nu ne dăm seama în mod obișnuit.
Izolarea autorului, modul cum și-a trăit viața în acest timp, însuși faptul că a trăit într-o casă construită de el cu propriile mâini, l-au făcut să conștientizeze anumite aspecte ale umanității și ale ființei umane în ansamblul ei. Este remarcabilă puterea lui de observație și actualitatea spuselor lui. El a reușit să vadă niște adevăruri și niște probleme acolo unde alții nu au reușit și a făcut asta într-o perioadă în care oamenii și umanitatea nu se confruntau cu gravele probleme din ziua de astăzi.
Probabil este una dintre puținele cărți din acea perioadă scrisă pe tema dezvoltării personale, în afara manuscriselor religioase.