6 Lecturi potrivite pentru Toamnă

toamna cartiDeși se apropie sfârșitul lunii septembrie, doar de curând am simțit că, într-adevăr, a venit toamna. De ce spun asta? Pentru că pentru mine toamna înseamnă dimineți răcoroase, cu ceață deasă, în care vântul șuieră de zor – dimineți în care privesc de la fereastră acest peisaj care se uniformizează treptat, cu o carte în brațe și o cană de ceai lângă; de asemenea, toamna mi se pare că este asemenea unei palete de culori în diferite nuanțe, care de care mai semnificativă.

Adevărul este că aș putea să vorbesc în continuare despre culori sau natură, însă, mai mult decât orice, toamna o văd mai degrabă ca fiind un sentiment… sau un amalgam de sentimente.

Din această cauză m-am gândit să vă recomand șase cărți pe care eu, personal, le găsesc numai bune de citit toamna. Acestea fiind spuse, am să las cărțile să vorbească în locul meu – sunt destul de sigură că veți înțelege mai bine ce înseamnă acest anotimp pentru mine prin intermediul cărților pe care urmează să le prezint, aceasta pentru că toate îmi inspiră toamna. Precizez că ordinea lor este aleatorie.

Luminile din septembrie de Carlos Ruiz Zafón (Ed. Polirom)
luminile-din-septembrie-de-zafon

Până în prezent nu am citit decât două dintre cărțile acestui scriitor, totuși cred că pot afirma convingător faptul că stilul lui Zafón de a scrie îți dă impresia că e desprins tocmai din brațele tenebroase ale toamnei, cel puțin asta e viziunea mea asupra stilului scriitorului.

În Luminile din septembrie avem parte de mult mister, aventură și de o poveste emoționantă și captivantă a doi tineri, Irene și Ismael – toate acestea fiind prezentate într-un ton tomnatic, sumbru. Iată și un mic fragment: „Luna zâmbea acum printre luminișuri și colora ceața în albastru. Vântul amplifica glasurile șuierătoare ale miilor de frunze dimprejur. Arborii îi ieșeau în cale ca niște stafii pietrificate, cu brațe ce-i întindeau o mantie de gheare amenințătoare.

cumpara cartea acum


Pana de dinozaur de Sissel-Jo Gazan (Ed. Univers)

pana-de-dinozaur-de-sissel-jo-gazan

Continuăm cu un roman apărut la Editura Univers, în colecția Enigma. Acest roman este centrat în jurul personajului Anna Bella Nor, o cercetătoare specializată în paleobiologie, care se pregătește să-și susțină teza de doctorat bazată pe teoriile științifice conform cărora păsările ar proveni din dinozaurii cu pene. Lucrurile urmează însă să ia o întorsătură în momentul în care coordonatorul desertației Annei este găsit mort în propriul birou…

Pana de dinozaur este un roman misterior și plin de „surprize”, care captează numaidecât atenția cititorului, de aceea îl recomand celor care caută o lectură captivantă, care să prindă repede!

cumpara cartea acum


Jurnal trist de Katherine Mansfield (Ed. Art)

jurnal-trist-de-katherine-mansfieldDupă cum spune și titlul, acest roman este nu mai mult și nici mai puțin decât un jurnal trist. O carte de memorii emoționantă și copleșitoare. Recomand, recomand, recomand! Dacă vă plac romanele tip jurnal, sunt aproape convinsă că vă veți îndrăgosti de stilul scriitoarei.

Printre numeroasele însemnări pe care le-am făcut, mă limitez la un singur fragment pentru a vi-l prezenta acum: „Suferința omenească nu cunoaște hotar. Când îți spui: <<Acum am atins fundul mării – mai adânc nu m-aș putea scufunda!>>, te scufunzi și mai adânc. Și mereu la fel.

cumpara cartea acum


Crima din Orient Express de Agatha Christie (Ed. Litera)

crima-din-orient-express-de-agatha-christie

Că tot pomenisem adineauri de surprize… ei bine, Agatha Christie cu siguranță vă va lua pe nepregătite la finalul acestui volum al său! Dacă ar fi să descriu acest roman într-un singur cuvânt, atunci acela ar fi „imprevizibil” – mi se pare pur și simplu cel mai potrivit. Veți înțelege și voi după ce o să-l citiți, dacă nu ați făcut asta deja.

Acțiunea romanului este declanșată de moartea unui afacerist american într-un compartiment al trenului Orient Express. Astfel, detectivul belgian Hercule Poirot încearcă să-i dea de capăt acestei crime și să afle făptașul, investigând toți cei 12 oameni prezenți în tren.

Un roman scris într-un stil alert, mai mult decât palpitant. Recomand!

cumpara cartea acum


Exuvii de Simona Popescu (Ed. Polirom)

exuvii-de-simona-popescu

Simona Popescu este una dintre scriitoarele mele preferate, alături de Chris Simion și Oscar Wilde. Exuvii este un roman autobiografic, un roman care vorbește în numele nostru, al multor cititori sau poate chiar despre noi. Eu una m-am regăsit mult în acest roman, iar acest lucru nu a făcut decât să mă încânte. Cuvintele Simonei Popescu vibrează de energie, de viață și sunt rânduite într-un mod atât de frumos încât m-au cucerit întru totul.

Iată și un fragment: „Scriu. Forțez supraviețuirea. Mimez continuitatea până când ea devine adevărată. Am citit o grămadă de cărți ca să înțeleg ce-i cu mine. [..] Le-am pus deoparte pe cele care mi s-au deschis și m-au lăsat să mă vărs prin nu știu ce fante spre mine, cărțile în care la mari depărtări mă descopăr, ca și cum mi-aș trimite mesaje dintr-o altă viață, dintr-o altă ceață.

cumpara cartea acum


Biblioteca umbrelor de Mikkel Birkegaard (Ed. Polirom)biblioteca-umbrelor-de-mikkel-birkegaard

Și ultima, dar nu cea din urmă, Biblioteca umbrelor a danezului Mikkel Birkegaard. Nu știu ce credeți voi, dar mie mi se pare că atmosfera dintr-un anticariat (în special din anticariatul lui Luca Campelli, bunicul tânărului Jon Campelli din acest roman) se potrivește perfect cu o toamnă târzie, mai ales ales atunci când cărțile din acest anticariat nu sunt tocmai obișnuite, ci chiar magice, puternice și… distrugătoare.

Intriga romanului este reprezentată de moartea anticarului Luca Campelli în propriul anticariat, moarte cauzată, ei bine, de apariția unei noi și misterioase cărți în anticariat… Cine ar fi crezut că uneori lectura poate fi folosită și în „scopuri malefice”?

Biblioteca umbrelor de Mikkel Birkegaard este un roman complex, care se întinde pe 502 pagini și care brodează o poveste fermecătoare printre tainele lecturii și scopurile cu care aceasta este utilizată. Recomand cu mare drag amatorilor de romane thriller!

cumpara cartea acum

Acestea sunt cărțile pe care eu vi le recomand să le citiți în acest anotimp. Dacă voi ați citit vreuna dintre ele, nu ezitați să-mi lăsați câteva impresii referitor la ele într-un comentariu! Vă aștept cu drag părerile. 🙂

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.