Booknation: Pentru persoanele care nu au avut ocazia să te cunoască, ne poți spune câteva lucruri despre tine?
Sunt Irina Ionescu, teatrolog și lector univ. dr. la Universitatea de Arte din Târgu-Mureş. Lucrez de 20 de ani în domeniul administrației culturale, aproape exclusiv, la Institutul Cultural Român. Am urmat diverse cursuri/stagii de formare și dezvoltare profesională, cele mai importante la: Goldsmiths University of London (2010), Utrecht University (2010), King’s College London (2009), Central European University (2007), Felix Meritis Foundation (2005), The Amsterdam-Maastricht Summer University (2004 și 2003).

Am studiat timp de zece ani în cadrul Universităţii de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale“ – Bucureşti (Licenţă – 1999; Studii aprofundate, specializarea Istoria teatrului – 2000; Şcoala doctorală – 2009). Am publicat cronici de teatru, interviuri şi articole de specialitate în diverse reviste din domeniul artelor spectacolului. În 2016, am editat pentru Institutul Cultural Român publicația on–line Romanian Performing Arts. Perspectives.

B.N. Ce ne poți spune despre cartea pe care ai scris-o?
I.I. Cartea Marketing în artele spectacolului se adresează celor care lucrează în domeniu. Completează, în mod firesc, primul meu volum cu titlul Management de proiect și elemente de marketing în artele spectacolului (București: Editura Eikon, 2018). Este o carte atât de teorie, cât și pentru practica imediată. Combină fondul teoretic cu câteva studii de caz și opiniile unor personalități ale lumii culturale/profesioniști cu mulți ani de experiență.

Prescrie, conform teoriei care se regăsește în cărțile de specialitate – deci spune ce ar trebui făcut, dar este în același timp și o carte descriptivă, pentru că se regăsesc în ea poveștile unor succese ale teatrului românesc. Fenomenul Craiova de la începutul anilor ’90 este rememorat de directorul teatrului de atunci – actorul Emil Boroghină; Constantin Chiriac, care a avut generozitatea să contribuie cu un text la realizarea volumului, evidențiază importanța Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS) pentru comunitatea locală; regizorul Adrian Roman, care a condus mulți ani Teatrul „Anton Pann“ din Râmnicu Vâlcea, povestește cum a reușit să creeze un teatru competitiv, formând o trupă foarte bună de tineri actori; Lucian Vărșăndan descrie felul în care a compus repertoriile Teatrului German de Stat din Timișoara;

Dan Bartha-Lazăr (FITS) oferă o serie de sfaturi practice pentru organizarea evenimentelor internaționale; Vava Ștefănescu vorbește despre brandul CNDB – Centrul Național al Dansului; Gilda Lazăr (Întâlnirile JTI) aduce în prim–plan realizările coregrafului Gigi Căciuleanu și explică de ce se implică sponsorii în realizarea evenimentelor culturale; Marinela Țepuș – director al Teatrului Nottara explică pe larg ce a aflat în urma sondajelor de opinie pe care le-a făcut în rândul publicului de teatru;

Tamara Susoi de la Teatrul Odeon oferă câteva sfaturi legate de redactarea caietelor–program pentru montările de teatru; jurnalista Maria Sârbu scrie despre cum ar trebui să fie prezentate⁄transmise informațiile presei; iar fotograful Simion Buia ne convinge – încă o dată – cu privire la importanța fotografiei de bună calitate pentru promovarea unui spectacol.

B.N. De ce ai ales să scrii această carte?
I.I. Cred că este nevoie de astfel de cărți, cred că ideile trebuie să circule, cred că exemplele de bună practică trebuie cunoscute. Cartea se adresează celor aflați la început de drum în domeniul artelor spectacolului. Și sper să le fie foarte utilă. Mie mi-ar fi plăcut să fi avut o astfel de carte în urmă cu 20 de ani, când am început să lucrez.

Este o carte care oferă o structură și un ABC, lucruri absolut esențiale și multe sfaturi practice. Îi încurajez pe cei care vor să aprofundeze să caute și alte surse bibliografice. Dar sper ca această carte să îi apropie de începuturile meseriei, de startul în meserie, să nu sperie pe nimeni, ci dimpotrivă să deschidă calea unor noi lecturi, discuții de specialitate, cursuri și programe de pregătire.

B.N. Când ai început să scrii?
I.I. Am început să adun materiale (cărți, articole) și să scriu în anul 2007, când am început și să predau management de proiect la Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale“ – Bucureşti. Atunci am avut nevoie, pentru uzul studenților, de materiale scrise. De un suport de curs. Așa s-au născut cele două cărți pe care le-am publicat la Editura Eikon. Prima dintre ele, mai greu, în diverse etape, fragmentar. Cea de-a doua mai compact, având și experiența primei editări. Acum mă documentez pentru o a treia carte, pe care sper să o pot publica peste doi ani de zile. Cel puțin, așa îmi propun.

B.N. Cine a avut rolul cel mai importat în publicarea cărților tale?
I.I. Sunt foarte mulți colegii cărora trebuie să le mulțumesc: Carmen Stanciu – cea care m-a invitat să lucrez în 2007 cu studenții de la Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale“ – Bucureşti, pentru că așa a început această aventură; Sorin Crișan – rectorul Universității de Arte din Târgu-Mureș, care m-a încurajat constant să public; Octavian Saiu – cel care m-a ajutat din postura de „cap limpede“ pentru prima carte, atunci când eu știam textul aproape pe de rost și nu mai vedeam ceea ce trebuia corectat; Maria Sârbu – un ochi foarte atent, m-a ajutat cu o lectură de jurnalist profesionist;

Ruxandra Mihăilă – redactorul celor două volume, o profesionistă a textului tipărit; Bogdan Căpîlnean – care m-a ajutat să pun mai multă culoare și să dau o altă dinamică copertelor celor două cărți. Apoi, criticul de teatru Ludmila Patlanjoglu m-a încurajat întotdeauna să scriu și să public. Sper să reușesc să public constant în continuare. Am proiecte și am început documentarea pentru primul dintre ele. Sper să iasă cum îmi propun.

B.N. Cum ai caracteriza stilul în care scrii?
I.I. Îmi place să sper că nu plictisesc, că scriu simplu și clar. Că se înțelege absolut tot ceea ce vreau să spun. Încerc să redau esențialul. Plec de la premisa că ceea ce nu poate fi explicat simplu, pentru un copil sau pentru un bunic, nu este de fapt pe deplin înțeles și necesită aprofundare. Altfel spus, dacă nu poți să explici simplu și pe scurt, nici tu nu ai înțeles, de fapt.

Asta încerc să fac, să explic managementul de proiect, managementul și marketingul cultural foarte simplu. Pentru oameni care nu au timp să citească tomuri întregi, pentru că lucrează în teatru și încă citesc⁄aprofundează Shakespeare și alți autori dramatici. Sper ca cititorii mei să înțeleagă această bază pe care o propun în cărțile mele, pentru ca apoi să poată aduce contribuții personale, noi lecturi.

Țin foarte mult să le pot oferi structuri logice și posibilitatea de a înțelege lucrurile. Cred că orice poate fi explicat simplu, astfel încât mintea noastră să înțeleagă ușor și deplin. Structura și transformarea conceptelor⁄noțiunilor (aparent) complicate în unele simple și ușor de înțeles este ceea ce mă interesează. Structura și limbajul simplu, accesibil (dar nu sărac) mă interesează cel mai mult. Foarte utile și ușor de citit⁄înțeles – așa mi-ar plăcea să știu că sunt percepute cărțile mele.

B.N. Care este prima reacție a oamenilor când citesc cartea ta?
I.I. Am avut mai multe reacții despre prima carte, pentru că cea de-a doua nu a avut încă parte de o lansare, din cauza pandemiei în care ne aflăm – din păcate – în continuare. În privința receptării directe, am primit mai multe gânduri de la diverși critici de teatru sau manageri culturali, dar îmi place foarte mult ce a spus pe blogul personal criticul de teatru Răzvana Niță, care crede că volumul este „o fascinantă expediţie în rezervele de experienţă ale predecesorilor care au descris şi chiar conceptualizat provocările pe care le-au avut de gestionat.“ Îmi place foarte mult această frază pentru că exprimă, de fapt, esența ambelor cărți.

Eu nu inventez concepte, nu propun termeni noi. Ceea ce fac este o traducere într-o cheie foarte simplă, pentru oameni cu studii umaniste – de teatru/artele spectacolului, a teoriei de specialitate: management (de proiect) și marketing cultural. Nu vreau să sperii cu prea mulți termeni tehnici, ci vreau să inspir, să confer încredere și să contribui – poate – la cariere de succes în domeniu. Nu e puțin lucru. Chiar deloc.

B.N. De ce ai ales Editura Eikon?
I.I. Este o editură care publică și cărți pentru mediul universitar, mediului căruia mă adresez cu prioritate. Dar este o editură foarte activă și la nivelul promovării cărților publicate. O editură cu niște conexiuni foarte bune în rândul distribuitorilor de carte, și în mediul on–line, dar și fizic, în spațiul librăriilor. Împreună am ajuns la un format – cred eu – fericit pentru cele două cărți pe care le-am publicat. Sunt foarte mulțumită de cum au ieșit. Sper că și Editura Eikon consideră că este o colaborare de succes.

B.N. De unde pot cumpăra cititorii noștri cărțile?
I.I. Cărțile pot fi cumpărate de la Editura Eikon sau din librării. Pentru un contact direct cu Eikon, pot fi folosite site-ul www.librariaeikon.ro sau numerelele de telefon: 021/348.14.74, 0733/13.11.45.

B.N. Câteva cuvinte de final pentru cititorii Booknation.ro?
I.I. Mi-ar plăcea să știe că marketingul înseamnă în primul rând spectacole de calitate și că teatrul poate să ofere experiențe de neuitat, un timp bine petrecut.