Booknation: Pentru persoanele care nu au avut ocazia să te cunoască, ne poți spune câteva lucruri despre tine?
Nica Lucian Adrian: Mă numesc Nica Lucian Adrian, m-am născut la 21.09.1967,în Anina, jud. Caraș-Severin, am activat 25 ani în cadrul Ministerului de Interne, în calitate de polițist, în cadrul Poliției Mun. Reșița, de la structurile de ordine publică până la structurile de investigații criminale. Am fost lider de sindicat în cadrul I.P.J. Caraș-Severin, atât în calitate de polițist sau în calitate de sindicalist, am avut rezultate bune, rezultate care pot fi verificate.Am fost de câteva ori polițistul anului, am o valiză de diplome de merit și de excelență, care diplome, la final s-au dovedit doar hârtii, alții au fost cei care au încasat laurii și banii regulamentari. Pentru că am fost vocal și direct, cum este normal în Poliția Română, am fost ” avansat” ca șef de post și trimis în provincie.

B.N.: Ce ne poți spune despre cartea pe care ai scris-o?
N.L.A.: În anul 2016 a apărut prima mea carte, „Nemernicia unui sistem bolnav”, carte care face retrospectiva a 25 de ani de Poliție, în carte am spus unele adevăruri dureroase,realități la fel de dureroase, despre sistemul de siguranță publică în general, lucruri și fapte care, până la apariția cărții nu au fost spuse. În carte se regăsesc portrete de polițiști și hoți, iar cititorul, cel puțin cel avizat, face analogia dintre cele două tipuri de personaje. În anul 2018, noiembrie 2018, a apărut a doua carte, „Părțile gratiilor”, carte care arată cititorului o mică parte din viața unui polițist de provincie, realizările, neîmplinirile și frustrările interioare ale unui om care își iubește meseria peste normele nescrise ale sistemului.

B.N.: Cât de importantă este cercetarea pentru tine atunci când scrii o carte?
N.L.A.: În cazul meu, sau al celor două cărți, cercetarea a fost mai puțin importantă pentru că tot ceea ce am scris a venit din propria-mi experiență.

B.N.: Scriitorii sunt adesea asociați cu persoanele singuratice. Există vreun adevăr în asta?
N.L.A.: Nu neapărat, eu sunt un om care caută prieteni, sociabil peste medie, cu umor debordant, dar, adevărat, uneori simt nevoia să fiu singur, fapt pentru care mă izolez, uneori prea mult, timp în care caut răspunsuri, analizez date, fapte, oameni, nu întotdeauna mulțumit cu ceea ce òbțin.

B.N.: Poate fi considerată o meserie activitatea unui scriitor?
N.L.A.: Nu consider ca a fi scriitor înseamnă neapărat a avea o meserie, eu unul, ceea ce scriu, scriu din convingere, așa cred că e bine, latura materială e mai puțin importantă.

B.N.: Cum te-ai simțit atunci când ai publicat prima carte?
N.L.A.: Prima carte a apărut datorită unor împrejurări, personaje, întâmplări, în care eu am fost împotriva unor grei locali ai sistemului, așa se face că prima carte a fost o refulare, o mică răzbunare, nu atât împotriva unor imbecili care nu au ce căuta în Poliție, mai mult împotriva sistemului, a unor reguli și legi depășite.

B.N.: Ai nevoie de un loc special unde să scrii?
N.L.A.: Cel mai bine scriu acasă, noaptea, cu cafeaua în față, dar mă pot adapta oricăror condiții.

B.N.: Ce reprezintă titlul cărții pentru tine?
N.L.A.: Primul titlu a reprezentat, așa cum am spus, o refulare, cel de-al doilea, reprezintă sistemul văzut din interior și din afară, adevărat cu multe aspecte subiective, înțelese însă, de un cititor avizat .

B.N.: Participi la evenimente literare? Dacă da, care a fost ultimul la care ai fost?
N.L.A.: Da, atunci când am timp. Ultimul eveniment la care am participat, a fost lansarea unui volum de poezie al unui fost coleg.

B.N.: Cu ce editură ai publicat cartea și de ce ai ales-o?
N.L.A.: Prima carte a fost publicată la Editura Napoca Star, Cluj, am fost ajutat de un fost profesor din liceu și probabil că fiind la prima experiență, nu prea am avut de ales în privința editurii. A doua carte a apărut la Editura SemnE – București, la apariția acesteia am fost ajutat de maestrul D.N. Vlădulescu, decedat între timp, condițiile pentru editarea cărții fiind mult mai avantajoase din punt de vedere financiar.

B.N.: Ce crezi că lipsește pieței de carte din România?
N.L.A.: Din păcate, în România nu se mai citește, cartea pierde teren în fața unei tehnologii care robotizează și îndobitocește tineretul nostru, altădată o elită a Europei, ceea ce se întâmplă e cronic și fără vreun remediu, cel puțin în următorii douăzeci de ani.

B.N.: Unde îți pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra cărțile?
N.L.A.: Activitatea mea poate fi urmărită pe blogul „Nemernicia sistemului”, acolo unde îmi apar editorialele, pe cotidianul local online Reper24, unde editorialele mele apar la rubrica ” Pastila lui Nica ” . Prima carte nu se mai găsește în librării, din păcate, cea de-a doua se găsește în librăriile reșițene.

B.N.: Câteva cuvinte de final pentru cititorii Booknation.ro?
N.L.A.: Este lăudabilă inițiativa dvs., cred că numai așa iubitorii de carte găsesc ceea ce caută.