Recenzie Despre dragoste si alti demoni de Gabriel Garcia Marquez

despre dragoste si alti demoniDe fiecare dată când sunt întrebată de hobbyurile mele, spun cu un puseu incontrolabil de mândrie cititul. Unele persoane tind să creadă că a citi este o un act banal, strict necesar în cotidianul poluat cu preconcepții al zilelor noastre. Toată lumea știe să citească… și totuși, prea puține persoane o fac. Când spun asta, nu mă refer la cititul unui ziar sau a unei poezii din cartea de Limba si Literatura Română, obligat de profesoara care te pregătește pentru BAC, ci la adevărata lectură a unei cărți și transcendența care însoțește acest act.

Despre dragoste și alți demoni, scrisă de Gabriel Garcia Marquez aparține acestei ultime categorii. Nu mi-am închipuit niciodată că aceasta va fi atât de îndrăgită de mine. Am achiziționat-o prin pură întâmplare, nu avusesem nici măcar o fărâmă de idee despre ce ar putea descrie, despre ce poveste ține încătușată între coperțile roșii- sângerii. A fost și prima carte scrisă de Gabriel Garcia Marquez pe care o citisem, nu știam la ce să mă aștept.  Desigur, majoritatea lecturilor memorabile încep astfel.

Sierva Maria de Todos los Angeles, personajul feminin în jurul căruia este centrată acțiunea, are un destin tulburător și impresionant. Renegată de mamă și tratată cu prea puțin interes de către tatăl ei, oameni influenți și bogați în perioada Inchiziției, fata se refugiază în comunitatea sclavilor negri ai casei. Astfel, ea se înstrăinează de obiceiurile și viața oamenilor albi, ai așa- zișilor aristocrați. Într-o zi, fetița este mușcată de un câine cu rabie, boală des întâlnită la câinii vremurilor acelea. Nici un fel de comportament atipic  ei nu se manifestă, dar tatăl său, un marchiz, începe să capete interes crescând în ceea ce privește mica lui moștenitoare. Fata este dusă la un doctor pentru ca în cele din urmă să fie lăsată la o mănăstire. Aici, fata este bănuită că ar fi posedată de diavol prin comportamentul ei sălbatic și mușcăturii cauzate de câine. Părintele Cayetano  Delaura primește rolul de a scoate sufletul nevinovat din ghearele Necuratului.

Apropindu-se de fată, cunoscând-o puțin câte puțin, Delaura realizează că tânăra nu reprezintă un pericol real. În timp, între cei doi se manifestă o legătură indestructibilă mai târziu. Cayetano o învață arta poeziei, îi citește, în vreme ce fata determină creșterea unei voluptăți neasemuite în sufletul tânărului preot. Cei doi se îndrăgostesc, iar Delaura recurge la metode ingenioase și eloborate pentru a o vizita pe fată, zi de zi, în celula în care este ținută de către măicuțe. După nopți și zile deopotrivă pline de pasiune și dragoste, povestea celor doi este aflată, Cayetano fiind trimis să lucreze la un spital iar fata este acuzata de a fi fermecat un slujitor al Domnului, sub posesia Diavolului. Aceasta este supusă unor chinuitoare ședințe de  deposedare, însă iubirea dintre cei doi nu se oprește aici. Disperat, deznădăjduit și îndrăgostit până peste cap, Delaura face un ultim efort pentru a o vedea pe Sierva Maria. Acest efort se încheie tragic- Cayetano este obligat să- și petreacă bună parte din restul vieții tratând bolnavii de lepră, iar fata este expusă unor noi ședințe de deposedare. În final, Sierva Maria moare, însă nu de către mâinile preoților, ci de dorul lui Cayetano care, la rândul lui, se expune intenționat leprei fără a se îmbolnăvii, probabi datorită unei ironii ale sorții.

Această poveste de dragoste m-a marcat prin tragedia care o însoțește. Dezvăluie o imagine tulburătoare ale măsurilor luate în timpul Inchiziției, a ororilor vremurilor acelea, și a iubirii, care sălășluiește undeva deasupra acestora, în pofida sfârșitului trist. Îmi place să cred că cei doi se vor fi întâlnit cândva, undeva, pentru a- și împlini iubirea, dincolo de superficialitatea, banalitatea și clișeul vieții pământene.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

Website Comments

POST A COMMENT.