Cărți uitate: Totul pentru un leu de Nae Deșteptul

by | Jul 9, 2016 | Cărți pentru Copii, Recenzii cărți

🔥 CARTEA CĂRȚI UITATE: TOTUL PENTRU UN LEU ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

Astăzi vreau să vorbesc despre o carte specială, care mi-a marcat copilăria, precum au făcut-o, de altfel, toate cărțile.

Este vorba despre „Totul pentru un leu” de Nae Deșteptul, adică Anna Meliusz – numele orginal în maghiară. Și, cu toate că acum nici nu mai știm de ei, au scris o carte minunată, a cărei poveste am să o relatez pe scurt, fără să dau spoilere, atât cât să vă dați seama despre ce e vorba – ce leu?, de ce totul pentru el? – și să vă faceți o idee despre ceea ce se întâmplă.

Totul pentru un leu de Nae Deșteptul (Anna Meliusz, Jozsef Meliusz)
Nae Deșteptul, un copil de unsprezece ani, pleacă să-și petreacă vacanța de vară la București, la unchiul Titi, drept răsplată pentru notele sale bune de la școală. De aici și până la ajunge la unchiul Titi, ehei, e cale lungă! Și asta pentru că Nae, în primul rând, nu găsește un geamantan, deși caută prin toată casa. Până la urmă se descurcă – doar e băiat deștept – și reușește să improvizeze un geamantan într-un mod destul de amuzant.

Acum că Nae are geamantan, pleacă spre București. Și de ce dă, oare, pe drum? Evident, de ceva la care orice băiat de vârsta lui ar fi visat: vagoanele „Circului Pedro-Pedro”. Cum el are destul timp ca să coboare din tren și să privească pe săturate vagoanele, nu mai stă pe gânduri și merge să exploreze.

9dc8fb383b3f2b24e28e6f96afd44aee

Se pare că socoteala lui de acasă nu se potrivește cu cea din târg – pardon, din stație – și Nae nu mai urcă la timp în tren, ca să-și continue drumul spre București. „Năpasta” nu-l întristează atât de tare pe băiat, căci vagoanele circului sunt atrăgătoare și Nae știe că înăuntrul lor sălășluiesc taine ascunse, lucruri nemaiîntâlnite și descoperiri uimitoare.

Într-adevăr, Nae „se pierde”, rătăcit prin stație. El rămâne alături de vagoanele circului. Imediat Nae întâlnește câțiva dintre cei care lucrează la circ, dar și animale care, spre surprinderea cititorilor vorbesc și chiar se plâng de traiul lor la circ. Nae rămâne cu ele și așa, din vorbă-n vorbă, află că la circ ar exista un leu bolnav, leul Leon.

VĂ RUGĂM, OAMENI MATURI,
DAŢI COPIILOR PRĂJITURI!

Nae ajunge să trăiască aventura vieții lui alături de un circ plin de angajați răi și disprețuitori față de animale, care urmăresc doar banii și bogăția. Ajunge, desigur, să îl cunoască și pe leul Leon, pe care îl îndrăgește și  pentru care ar face orice, numai să-i aline amărăciunea pe care o îndură de zile întregi.

Așa ajunge băiatul să facă totul pentru un leu, să muncească, să fugă, să se furișeze, să renunțe la zile frumoase alături de unchiul Titi din București. Iubirea lui pentru circ, pentru animale și voința sa de a schimba ceva și de a-l ajuta pe leul Leon sunt mai mari decât ispita unei vacanțe tihnite și distractive la București.

 

Cartea e atât de bună încât nici măcar nu simți plictiseală, aștepți doar să treacă paginile, să afli în sfârșit ce se va întâmpla cu Leon, cu maimuța, cu Nae și cu restul circului…

 

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Anna Meliusz și Joszef Meliusz

94a322d4e4a5783ceb2c4a3f536699bd

 

Stilul autorului este, într-un cuvânt, mi-nu-nat! Se potrivește foarte bine copiilor, nu e greoi, nici prea ușor, dialogurile sunt structurate foarte bine iar descrierile făcute să se potrivească micilor cititori. Toate persoanjele sunt construite într-un mod special, foarte ușor de pictat în mintea copiilor. Totul este bine așezat din punct de vedere al structurii și lungimii capitolelor, ceea ce îi face pe copii să prindă și mai mult curaj pentru a continua să citească povestea.

 

48bb3a7f449a00424df316ec7f2304ca

Am citit cartea pentru prima dată pe la vreo opt, nouă sau zece ani, însă îmi aduc bine aminte că m-a impresionat profund. Îți vine să plângi, să râzi la ea, te bucuri și te întristezi. Are umor, are suspans. Și copiii adoră circul, nu-i așa ?

Cartea de față pot să spun că e scrisă într-un mod sincer. Autorul e sincer cu personajele și cu cititorii, le relatează adevărul într-un mod drept. Lumea circului nu este tocmai înfloritoare și frumoasă în modul în care o cunoaștem de obicei. Ea este mai degrabă urâtă, absolut deloc ideală, în care protagoniștii suferă iar alții, cu inima împietrită, nu numai că suferă ei înșiși dar, de altfel, îi fac și pe ceilalți să sufere.

Știu că unii vor spune Cum să citească niște copii așa ceva? Ceva despre suferință, o carte în care se denigrează o lume frumoasă a copilăriei ? dar nu e adevărat, nu se denigrează, se arată exact așa cum este. Pe de altă parte, ce sunt cărțile, dacă nu frânturi din povești inspirate din viața reală ? Cartea îi va pregăti într-un mod subtil pentru cărți mai dure, aceasta fiind, de fapt, una dintre cărțile vesele și pline de umor în care se strecoară ca un balsam ploaia revigorantă a unor întâmplări din viața noastră de zi cu zi.

Copiii sunt ajutați să înțeleagă ceea ce se întâmplă în carte, sunt ajutați să înțeleagă măcar puțin suferința, să înțeleagă că trebuie să-i ajutăm pe cei aflați în suferință, precum a făcut Nae ajutându-l pe leul Leon.
E o carte foarte frumoasă pentru copii, care merită readusă. Nu trebuie uitată, nu putem să-i lipsim pe copii de ea.

Cartea a fost apărută la Editura Ion Creangă, cu ilustrații de Nenea Taru, fiind tradusă în românește de Petre Bokor, cu titlul original „Én és az oroszlán ”(1971) și este trecută pe GoodReads cu acest titlu, având un sigur rating.

Acestea fiind spuse, sper că v-am convins de faptul că această carte merită  să fie readusă în atenția cititorilor.

Titlu: Cărți Uitate: Totul Pentru Un Leu
Autor: Anna Meliusz și Joszef Meliusz
An apariție : 1971
Editura: ION CREANGă
Nr. Pagini: 152
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Publicată la 9.07.2016
Nota recenzorului: n/a

Aspecte Pozitive:

O carte pentru copii absolut superbă, cu o poveste interesantă care îi va face curioși pe micii cititori și din care vor avea de învățat. Un stil ce debordează de veselie, sinceritate și umor.

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ,,Vicious” de L.J. Shen

Recenzie ,,Vicious” de L.J. Shen

,,El e și iadul și raiul pentru mine.” Când avea șaptesprezece ani, Emilia LeBlanc a ajuns în casa familiei Spencer, acolo unde fuseseră angajați părinții ei ca și slujitori. Acolo l-a întâlnit pe Baron Spencer Junior, cel care avea să devină coșmarul vieții ei. Baron...

Recenzie ”Coincidență ca număr de aur”  de Arina Avram

Recenzie ”Coincidență ca număr de aur” de Arina Avram

În prima zi de toamnă, am început să citesc un roman care începe tot cu o zi de toamnă. Ce surprindere cu romanul intitulat Coincidență ca număr de aur. Acum, când scriu, afară plouă și florile mele de pe balcon se deschid, parcă vor să mă îmbrățișeze cald. Când am...

Simina Seliștean este redactor Booknation.ro de 1543 zile și a scris până acum 5 articole. Se află pe poziția 85 din 150 de redatori, fiind astfel un redactor în creștere. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Simina Seliștean aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments