Rezumat Legenda Luceafarului - Mihai Eminescu

«În descrierea unui voiaj în țările române germanul K. povestește legenda Luceafărului. Aceasta e povestea. Iar înțelesul alegoric ce i l-am dat este că, dacă geniul nu cunoaște nici moarte și numele lui scapă de simplă uitare, pe de altă parte însă, pe pămînt, nu e capabil a ferici pe cineva, nici capabil de a fi fericit.
Citește tot rezumatul cărții Legenda Luceafarului... El n-are moarte, dar n-are nici noroc», scria Eminescu pe marginea manuscrisului uneia din multele variante ale poemului Luceafărul. Pe aceeași filă poetul își continuă gîndul, într-o formă mai succintă: «Mi s-a părut că soarta Luceafărului din poveste seamănă mult cu soarta geniului pe pămînt și i-am dat acest înțeles alegoric». Acest « german K. » era Richard Kunisch, autorul unei culegeri intitulată Bukarest und Stambul. Skizzen ans Ungarn, Rumanien und der Turkei (București și Stambul. Schițe din Ungaria, România și Turcia), apărută în 1861 și reeditată în 1868 și 1869. Lui Eminescu care, în toamna anului 1872, venise la Berlin cu scopul de a-și continua studiile universitare, nu putea să-i scape acest titlu de carte. Astfel, cele două basme românești culese de Kunisch (Das Madchen im golden Garten și Die Jungfrau ohne Korper) vor intra imediat în laboratorul de creație al poetului, din care vor ieși minunatele basme versificate: "Față-n grădină de aur" și "Miron și frumoasă fără corp". Dacă "Miron și frumoasa fără corp" a rămas la stadiul de basm, "Fața-n grădină de aur" va cunoaște o îndelungată și migăloasă șlefuire, care se va sfîrși odată cu publicarea în Almanahul Societății Academice Social-Literare « România Jună » a poemei Luceafărul. Societatea studenților români din capitala Imperiului Habsburgic, Viena, din care făcuse parte la timpul său și Eminescu, izbutise, după mai mulți ani de strădanii, să scoată de sub tipar, în aprilie 1883, Almanahul « României June ». În paginile acestei publicații tinerii redactori își propuneau: « să întrunească în fiecare an pe cei mai de frunte reprezentanți ai literaturii române ; astfel din an în an, lămureau editorii, se va putea și în acest mod observă mișcarea noastră literară, ceea-ce încă este o condiție pentru progres. În Almanahul prezent, precizau ei, multe pietricele prețioase din mozaicul literaturii române lipsesc ». Prezența ediție omagială întrunește basmul lui Kunisch, "Fată din grădina de aur", în traducerea lui D. Caracostea, basmul versificat "Față-n grădină de aur" și poemul "Luceafărul". Am păstrat ortografia și punctuația edițiilor din care au fost reproduse textele. - Horia Zava Fragment din carte: "A fost odat-un Împărat — el fu-ncă În vremi de aur, ce nu pot să-ntorn, Cînd în păduri, în lacuri, lanuri, lunca, Vorbeai cu zeii, de sunai din corn. Avea o fată dulce, mîndră, pruncă, Cu cari basme vremile s-adorn', Cînd trece ea, frumoase flori se pleacă-n Ușorii pași, în valea c-un mesteacăn. În van i-o cer. Bătrînul se gîndește, Prea e frumoasă, prea nu e de lume — Mă mir cum cerul nu s-ademenește Să scrie-n stele dulcele ei nume; E rău poetul, care n-o numește, Barbară țară, unde-al ei renume Încă n-a-ajuns, și chipu-i răpitoriu Nu-i de privirea celor muritori. " Citește mai puțin...

Aștepți momentul potrivit ca să cumperi Legenda Luceafarului?

Nu mai pierde timpul! Am realizat pentru tine lista cu librăriile online care vând Legenda Luceafarului și poți alege librăria cu prețul cel mai mic 💰 ca să comanzi chiar acum.

VEZI CEL MAI MIC PREȚ
Următoarea carte pe care vrei să o citești trebuie să fie Legenda Luceafarului scrisă de Mihai Eminescu. Legenda Luceafarului a apărut în anul 2008. O mulțime de cărți bune au apărut în anul 2008 (click ca să vezi lista cărților). Editura la care s-a publicat cartea Legenda Luceafarului este editura GUNIVAS - poți vedea lista completă de cărți publicate la editura GUNIVAS aici. Cartea Legenda Luceafarului face parte din categoria Poezie. Este o carte subțirică, are numai 72 de pagini. Sperăm să îți placă timpul petrecut lecturând Legenda Luceafarului și, de asemenea, sperăm că autorul Mihai Eminescu, s-a ridicat la nivelul așteptărilor.

DESCOPERĂ RECENZIILE CĂRȚII LEGENDA LUCEAFARULUI PUBLICATE PE BOOKNATION: VEZI RECENZIILE

0 secunde