Ești autor și ai nevoie de promovare? Descoperă serviciile de promovare pentru autori oferite de Booknation.ro

Oral m-a marcat tare mult, atât de mult încât nu am putut să citesc nimic aproape trei zile după ce l-am terminat, fiind o creație nemijlocită, vie, care are toate atribuțiile pentru a dăinui în timp. De aceea, am stat de vorbă cu scriitorul și omul Cosmin Cârciova, despre creație, despre scris, despre literatură și nu numai.


Ce înseamnă scrisul pentru tine? Ce a însemnat Oral?

Scrisul este o ocupație foarte distractivă care aduce multe satisfacții. Este totodată o muncă grea și o competiție, trebuie să recunoaștem asta. Un drum lung către forma desăvârșită a povestirii, care nu se obține peste noapte. Este o îndeletnicire pe cât de sociabilă, pe atât de egocentristă, ca în toate celelalte forme de expresie artistică. Ca să scrii trebuie să simți o mare nevoie de a scrie și în același timp o mare plăcere. Oral este al doilea roman publicat, o poveste realistă despre o viziune proprie și sinceră asupra vieții.

12804371_1099347440117474_290412550_n

Povestește-ne despre debutul tău literar.

Am publicat Voia, în cadrul concursului de debut al Editurii Max Blecher. Povestea Voia a fost scrisă la 21 de ani. Oral la 23. Despre ce e vorba?? E vorba despre Steve Wallace, alesul. Ales să aducă Apocalipsa pe Pământ și ales să salveze planeta de Apocalipsă. Geniu căzut pradă delirului și iluziilor severe, sechestrat pe planeta Hammera, își scrie memoriile pentru înaintași, încercând să încropească o poveste moralizatoare din aventurile detracate prin care a răzbătut mulțumită talentului de a nu lua viața prea în serios, talent dus de altfel la extrem.

Ce este mișto la Voia, ca roman de debut? Este mișto că a fost scris și publicat în prima lui formă, fără absolut nicio revenire asupra poveștii inițiale.

Spune-ne câte ceva despre romanul la care lucrezi.

Următorul roman este de tip dark-fantasy și, după toate calculele, va apărea anul acesta. Spre deosebire de primele două, este povestit la persoana a III-a. Îmi doream de multă vreme să probez aceast timp dubios și să-mi aduc contribuția la genul fantastic, fiind pasionat de poveștile fără limită a fanteziei în cea mai pură formă, de basme, de vis, de psihedelic. Așadar, noul roman (aproape gata) este o fantezie extrem de nihilistă care păstrează un puternic fundament realist. Fascinația pentru bilologie (cea mai fantezistă știință din lume) mi-a folosit foarte mult și de această dată. Întrebarea pe care o aud cel mai des cu privire la scris este următoarea: Despre ce e vorba? Ei bine, este vorba despre un orășel peste care nu răsare soarele niciodată, un criminal psihopat, un castel în paragină, o carte magică, un baron excentric, un filosof suferind de Alzheimer, un detectiv monden, două femei fatale și cel mai puternic drog din istoria planetei.

Cine este omul Cosmin Cârciova? 

Sunt pasionat de poveste, de a povesti. Povestea în sine este o părticică din întreaga istorie a planetei, expusă de un individ, din perspectivă proprie. De aici un întreg carnaval. Ingredientele cheie ale poveștii sunt bineînțeles nihilismul (intriga, problema, motorul) și biologia (regina științelor, știința miracolelor). Printre altele, pictez și sculptez, de fiecare dată când mi se oferă ocazia.

12804345_1099347446784140_1324099356_nTe inspiri din realitate când scrii?

Numai din realitate, de altceva nu este nevoie. Oral este o poveste cât se poate de reală, fără nici cea mai mică înfloritură. Aproape toate personajele feminine care apar în Oral sunt întreguri, bucăți, compoziții de înaltă definiție a unor doamne și domnișoare care își duc veacul pe scoarța terestră chiar în acest moment. Gesturile, ideile, gândurile și acțiunile acestor personaje la care țin foarte mult, sunt un omagiu de o acuratețe chirurgicală pentru imaginația și etologia sexului frumos.

În romanul dark-fantasy, care e gata-gata să-și atingă împlinirea, realitatea este la fel de atotguvernatoare, doar că se pune accent pe acea realitate de nișă, mai puțin cunoscută publicului larg de amatori ai senzațiilor tari. Este o fantezie testabilă.

Ce le urezi celor care citesc, acum, asta?

În primul rând, cu ocazia sosirii anotimpului pătimaș, doresc să le urez La mulți ani doamnelor și domnișoarelor care citesc și care știu că inteligența și grația sunt cele mai sexy accesorii. Urez tuturor lecturi bune. Urez tuturor să citească următorul meu roman. Adresez mulțumiri speciale lui Laurențiu Buglea și lui Sorin Leontieș, cei mai cool brăileni.

Puteți găsi detalii despre lansarea viitoarului roman dark-fantasy, dar și despre Oral, aici.

Oral poate fi comandat de pe site-ul editurii Herg Benet.