Emil Cioran, un nume mare, dar din perspectiva mea nu e prea “comun” în vieţile noastre. De ce? Poate pentru că are stilul lui de a scrie, care nu se pretează oricui.

Astăzi a venit momentul să-l vedem la rubrica noastră, să-i descoperim viaţa şi ce comori a lăsat el în urmă.

Curiozităţi despre Emil Cioran

 1. A fost un filozof și scriitor român stabilit în Franța, unde a trăit până la moarte fără să ceară cetățenia franceză.
 2. S-a născut la Rășinari, aflat pe atunci în comitatul Sibiu. Pe linie maternă, Emil Cioran se trăgea dintr-o familie din nobilimea transilvană.
 3. După studii clasice la liceul Gheorghe Lazăr din Sibiu, începe la 17 ani studiul filozofiei la Universitatea din București. A fost coleg cu Constantin Noica si Mircea Eliade și elev al lui Tudor Vianu și Nae Ionescu.
 4. În 1933 obține o bursă, care îi permite să continue studiile de filozofie la Berlin.
 5. Prima lui carte apărută în 1934 în România, Pe culmile disperării, a fost distinsă cu Premiul Comisiei pentru premierea scriitorilor tineri needitați și premiul Tinerilor Scriitori Români.
 6. Deși nu a fost niciodată membru al Mișcării legionare, în perioada interbelică simpatizează cu ideile acesteia, fără a fi de acord cu metodele ei violente. Plecat cu o bursă la Berlin în 1933, se declară într-un articol admirator al lui Hitler. Va repudia apoi definitiv, cu furie și rușine, această viziune, ca pe o inadmisibilă rătăcire a tinereții, argumentând prin ea refuzul oricărei implicări a individului în istorie.
 7. 1945, anul în care Cioran s-a stabilit definitiv în Franța. După retragerea cetățeniei române de către autoritățile comuniste a trăit la Paris ca apatrid.
 8. Din acest moment Cioran va publica numai în limba franceză, operele lui fiind apreciate nu numai pentru conținutul lor, dar și pentru stilul plin de distincție și finețe al limbii.
 9. Emil Cioran a început prin a fi un gânditor torturat de sentimente și senzații violente. Preocupat de problema morții și a suferinței, este atras de ideea sinuciderii ca idee care ajută supraviețuirii.
 10. Câteva teme mari străbat opera lui Emil Cioran: contingența ființei umane, păcatul originar, sensul tragic al istoriei, sfârșitul civilizației, amenințarea Răului, refuzul consolidării prin credință, obsesia absolutului, viața ca expresie a exilului metafizic al omului.
 11. Cioran începe să-și semneze volumele E.M. Cioran. Destui au presupus că inițiala M. trebuie să reprezinte comprimarea unui prenume francez sau românesc, probabil Michel sau Mihai. În realitate, inițiala “M.” din semnătura sa de autor nu comprimă nicidecum un prenume real și a fost adoptată de filozof exclusiv din rațiuni fonetice și de reprezentare.

“N-am inventat nimic, am fost doar secretarul senzațiilor mele” – Emil Cioran (vezi și lista de citate de Emil Cioran)

Vrei să descoperi mai multe despre Emil Cioran? Uite lista completă de cărți.