Ziua de miercuri ştim sigur că este despre curiozităţi. Simţurile mele îl includ pe scriitorul de astăzi în categoria celor care îmi aduc aminte de copilărie. A trăit foarte puţin, doar 21 de ani, dar să vedem cum a reuşit, tânăr fiind, să lase un nume important pe buzele generaţiilor viitoare.

Curiozităţi despre Nicolae Labiş

  1. A fost fiul învățătorilor Eugen și Ana-Profira, iar școala primară o începe în satul natal în clasa mamei sale.
  2. A urmat Liceul „Nicu Gane” din Fălticeni între anii 1947 – 1951, perioadă în care scrie versuri, iar la sfârșitul lui 1950, participă la o consfătuire a tinerilor scriitori din Moldova, în calitate de secretar al cenaclului literar din Fălticeni.
  3. Se remarcă în momentul în care câştiga Olimpiada naţională de limba română, care a avut loc la Bucureşti. Cu această ocazie câștigă admirația redactorilor revistei Viața Românească, care-i publică poezia Gazeta de stradă.
  4. La data de 15 septembrie 1952, Labiș a început să urmeze cursurile de la Școala de Literatură și Critică Literară „Mihai Eminescu”din București, unde i-a avut ca profesori pe Mihail Sadoveanu, Tudor Vianu și Camil Petrescu.
  5. Într-o primă fază a fost adeptul ideilor comuniste, chiar încurajând mişcarea în versurile sale.
  6. A fost angajat de către revista Contemporanul, apoi de Gazeta literară. Începând din toamna lui 1955 urmează cursurile Facultății de Filologie a Universității din București, însă renunță după doar un semestru.
  7. În 1955 apare poezia sa Moartea căprioarei în revista Viaţa Românească.
  8. A avut un sfârşit tragic, fiind victima unui accident de tramvai. Cauza nu este bine cunoscută, unele voci spunând că a consumat alcool şi a alunecat sub şinele tramvaiului, iar altele susţin că a fost impins, poate chiar de un membru al Partidului Comunist.
  9. Criticul Eugen Simion l-a supranumit „buzduganul unei generații”
  10. De pe patul de spital i-a șoptit un poem prietenului său, scriitorul Aurel Covaci, poem care a fost inclus în volumul postum Lupta cu inerția:

Pasărea cu clonț de rubin
S-a răzbunat, iat-o, s-a răzbunat.
Nu mai pot s-o mângâi.

M-a strivit,
Pasărea cu clonț de rubin,
Iar mâine
Puii păsării cu clonț de rubin,
Ciugulind prin țărână,
Vor găsi poate
Urmele poetului Nicolae Labiș
Care va rămâne o amintire frumoasă…

Dacă îţi plac curiozităţile noastre citeşte şi: