Pentru că ne place să îndeplinim dorinţe, curiozităţile de astăzi sunt despre Mihail Drumeş. Simt şi acum, după câţiva ani, gustul dulce care mi-a rămas când am terminat de citit Invitaţie la vals. Operă care mi-a stârnit toate simţurile.

Haideți să vedem câteva aspecte din viața omului care de-a lungul timpului a reușit să trezească atâtea și atâtea stări cu fiecare operă a sa.

Curiozităţi despre Mihail Drumeş

  1. Pseudonim al lui Mihail Dumitrescu.
  2. Familia sa, de origine aromână: mama Despina şi tatăl Vasile.
  3. La doar 16 ani, scrie piesa istorică Pata de sânge, care ajunge să fie citită și apreciată de criticul Mihail Dragomirescu.
  4. Îşi face debutul în literatură în anul 1922, în revista Flamura.
  5. În 1927 devine membru al Societăţii Scriitorilor Români.
  6. Absolvă în 1928 Facultatea de Filosofie şi Litere din Bucureşti.
  7. În 1930 apare la Editura Cartea Românească Sfântul Părere, primul său roman publicat anterior în foileton în ziarul Dimineața.
  8. Romanul Invitaţie la vals apare în anul 1936 în Editura Vremea, care înregistrează, de-a lungul timpului, 35 de ediţii, obţinând un record unic în materie de tiraj. Devine unul dintre cei mai citiţi scriitori din perioada interbelică.
  9. Despre romanul Invitație la vals scriitorul afirmă într-un interviu că s-a inspirat dintr-un fapt real: „Subiectul Invitației la vals mi l-a furnizat un fapt petrecut în realitate. Pe când eram student, locuiam la o bătrână proprietăreasă, văduva unui colonel. O chema Alexandra (ea e Alexa în roman, dar…întinerită mult). Toată casa era plină de fotografiile unei fete de o frumusețe neobișnuită. O chema Virginia și era fata proprietăresei. Într-o zi mi-a destăinuit durerea ei. Virginia (în roman Micaela) se măritase cu un profesor de liceu, dar după un an divorțase pentru a se mărita cu un funcționar de la Finanțe. Atât Virginia, cât și fostul ei soț, deși au hotărât să se despartă, au suferit amândoi, ajungând ca într-un final să își curme viețile. Ea, iar la trei zile după, el. Pe aceste schematice fapte de viață am ridicat schelăria romanului, împlinind lipsurile datelor ce-mi lipseau din propria mea fantezie.”
  10. Principalele romane ale lui Drumeş au fost traduse în franceză, germană, spaniolă, slovacă, bulgară, turcă, fiind publicate în câteva ţări din Europa şi din America Latină.

Vrei să descoperi mai multe despre Mihail Drumeş? Uite lista completă de cărți.

„Eu cred că noi înşine suntem autorii binelui sau răului, că destinul nu e în stele, ci mult mai aproape, chiar în mâinile noastre.” – Mihail Drumeș

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022