Curiozităţi despre Octavian Goga

Curiozităţile de astăzi sunt îndreptate către Octavian Goga. Un poet român care s-a născut lângă Sibiu în 1 aprilie 1881. A trăit într-o perioadă în care România a fost supusă unor schimbari majore, o realitate nu tocmai uşor de suportat. Octavian Goga însa, a încercat să se adapteze, să lupte pentru libertate si întregirea naţiunii. Lucruri evidente în articolele publicate de-a lungul timpului în ziarele din ţară, dar şi din Ungaria.

Cum a decurs viaţa poetului Octavian Goga? Vedem punctual, pe scurt, în curiozităţile de astăzi.

Curiozităţi despre Octavian Goga

 1. Prima poezia a lui Octavian Goga Atunci şi acum, a fost publicată în ziarul Tribuna înainte ca poetul să împlinească 17 ani.
 2. Studiile superioare le-a urmat la Budapesta, iar apoi la Berlin.
 3. În 1906 se căsătoreşte cu Hortensia Cosma, fiica lui Partenie Cosma, unul dintre cei mai bogaţi români din Transilvania. Naşii au fost Alexandra şi Alexandru Vlahuţă. Căsnicia a durat 14 ani, destrămându-se atunci când Goga s-a îndrăgostit de o cântăreaţă.
 4. Octavian Goga a intrat în publicistica literară cu recomandări din partea lui Ilarie Chendi, Sextil Puşcariu, Nicolae Iorga, Vasile Goldiş, Eugen Lovinescu.
 5. A fost deţinut în iarna anului 1911 deoarece a adoptat o poziţie critică faţă de exploatarea la care erau supuşi ţăranii din România şi faţă de guvernanţii de atunci.
 6. În 1920 a fost ales membru al Academiei Romane, iar în 1924 a primit Premiul Naţional de Poezie şi Premiul Naţional Mihail Sadoveanu. 
 7. Prim-ministru al României între 28 decembrie 1937 – 11 februarie 1938
 8. Era antisemit (nega drepturile legale ale populaţiei evreieşti), având în plan deportarea în Madagascar a 500.000 de evrei consideraţi “ilegali”. Octavian Goga a dus o politică pronazistă, intenţionând să se alieze şi să adopte politica Germaniei naziste.
 9. George Călinescu afirmă despre poet: ”În istoria literaturii române de la origini până în prezent, după Eminescu și Macedonski, Goga e întâiul poet mare din epoca modernă, sortit prin simplitatea aparentă a liricii lui să pătrundă tot mai adânc în sufletul mulțimii, poet național totdeodată și pur ca și Eminescu”.
 10. După un accident vascular cerebral a intrat în comă, iar după două zile s-a stins din viaţă. În timpul funerariilor nu s-au rostit cuvântări, iar pe corpul său a fost depusă o zvastică nazistă, conform dorinţei sale menţionate în testament.
 11. A fost înfiinţat “Muzeul memorial Octavian Goga” în Cucea, care primeşte anual circa 15.000 de vizitatori.

Vrei să descoperi mai multe despre Octavian Goga? Uite lista completă de cărți.

Dacă v-am stârnit curiozitatea vă invităm să citiţi şi alte curiozități despre autori:

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

Website Comments

 1. Avatar dudu
  Reply

  Credeam ca cei care citesc carti sunt oameni destepti. Vazand articolul asta agramat si execrabil, imi dau seama ca – fie ca m-am inselat si nu e cazul – fie cei care au scris panarama asta nu au pus in viata lor mana pe o carte

POST A COMMENT.