De ce îl iubesc pe Cioran

L-am ”întâlnit absolut întâmplător, într-o perioadă în care căutam ceva, un sens, o șoaptă, o rază de lumină. Pur și simplu mi-a plăcut titlul cărții ” Schimbarea la față a României” iar eu, cel are m-am considerat dintotdeauna un român adevărat ( știți și voi, genul acela care se ridică în picioare cu pioșenie atunci când se intonează imnul României, bucurându-mă atunci când naționala țării mele câștigă în absolut orice sport), am considerat că trebuie să achiziționez cartea.

emile-cioran

 

Atunci s-a declanșat Scânteia, exuberantul dans de pe marginea prăpastiei, cel care a transformat Alunecarea într-o stare nirvanică. De atunci am citit absolut orice a scris Cioran, căutând cu înfrigurare mărturii, articole, interviuri, cărți, care să-l aibe în centru pe Cioran. Așa am citit ”Singurătate și destin”, ”Pe culmile disperării”, ”Amurgul gândurilor”, ”Ispita de a exista”, ”Lacrimi și sfinți”, ”Silogismele amărăciunii”.

Pentru mine Cioran este un amestec de înger demoniac și demon angelic, o împletitură între tăcere și strigăt, din care a rezultat înșiruirea de gânduri, cuvinte care au amprentat într-un mod inconfundabil marmura eternității.

Vezi și lista cărților scrise de Emil Cioran

Nu aș putea să afirm vreodată că Emil Cioran este un soi de zeu sau să-l așez îl șablonarda categorisire a ”monștrilor sacri”. El este un homo sapiens care s-a priceput de minune să transforme lacrimile în giuvaere și disperarea într-o artă a înaripării ancestrale, când nici măcar acest ancestral, poetizat sau nu, a fost incapabil de a strecura mulțumirea în cuminecătura penetrantei sale priviri.

Cioran moare și renaște în fiecare clipă, odată cu fiece act de disperare al muritorului de rând. Este canonizat și hulit, ignorat și invocat în fiece fărâmă de gest a omului simplu care mai mereu se pierde în păienjenișul infinitei căutări, Răspunsul și Întrebarea, Vitraliu și Sarcofag, toate dăruite în dansul unor cuvinte ce au mușcat din docilitatea colilor de scris, dăruindu-i maestrului sarabanda răstignirilor interioare prin intermediul nopților de nesomn.

Iată de ce-l iubesc eu pe Emil Cioran!

P.S. Dacă ești fan Emil Cioran, ți-ar plăcea și aceste cărți de filosofie sau chiar cărțile scrise de Emil Cioran

P.P.S. Ți-ar plăcea și colecția noastră de citate de Emil Cioran

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

Article Tags

POST A COMMENT.